|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
кк Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2005 9:22 Заглавие: |
|
|
| Electronicsinfo написа: | На този сайт нищят проблема от 6 години.
http://www.badcaps.net/
аз смятам за качествени
Rubicon, Sanyo, Hitachi, Philips, а също така и българските кондензатори.
Дори предпочитам да ползвам работили по 2-3 години кондензатори на изброените фирми, пред тези от магазина.
CapXon съм виждал доста изтекли, изсъхнали и т.н, за Hitano не се сещам. | Загледай се на снимките в сайта, който си посочил са "забременели" само кондензаторите на конвертора на процесора докато тези малките до тях са си добре независимо че са със същият външен вид - същият производител. Експлоатиран правилно всеки (като изключим арменските и онези със сбърканият електролит) кондензатор може да изкара поне 10 години, нерядко и над 30. Важно е обаче да се съблюдава отделената мощност в него да не се превишава максимално допустимата, да не стои години без да му се подава напрежение и да не се прегрява над 50 градуса. Естествено при някои кондензатори допустимите параметри са по-добри - Sanyo, Sprague, Panasonic, Vishay-Sprague, българските също не бяха лоши навремето но сега нямам опит вече с тях. Замислял ли се е някой как така в едно компютърно захранване 500Вата стоят два кондензатора по 2200мкф примерно на 5те волта а пък в такова със съот индустриална апаратура има поне 15 парчета? Електролитните кондензатори трябва да се ползват единствено и само за филтриране само на напрежения с ниска честота, високочестотната съставяща трябва да се шунтира с керамичен кондензатор иначе след няколко години електролита ще се скапе. Някой от кондензаторите до 85 градуса имат значително по малки загуби от тези на 105. Схема проектирана с такива работещи на границата няма да работи дълго със 105 градусови.
В апаратура която трябва да работи дълги години не се слагат електролити никъде другаде освен във захранването и то със запас няколко пъти в бройката. Добра алтернатива са танталовите но и с тях не е хубаво да се прекалява. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lachko973 Опитен потребител

|
|
|
 |
machinow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 13:50 Заглавие: |
|
|
Специално за импулсни приложения мисля че трябва да се говори тук. Любимите ми марки по принцип за всички приложения са /в този ред/ :
Rubycon, ELNA, Panasonic, nichicon, Nippon-Chemicon, Aerovox, Philips
Следват по-добрите евтинии:
Samsung /Samwha?/, HITANO ESR, CapXcon ???, .....
Според моите наблюдения:
Rubycon, ELNA, Panasonic, Nippon - определено No1, най-вече Rubycon. Стандартен рубикон в импулсна схема се държи като импулсен Хитано!!!!!! За Rubycon ZL - просто отнасят всичко май. Иначе Panasonic FC -можете да си поръчвате от Акерман.
Всички там безименни китаизми са под всякаква критика...... с имена приличащи на Rubycon, ELNA i Panasonic -в Дейзи продаваха и фалшиви Rubycon-и по едно време, много евтини......
Някой да има инфо един хубав рубикон/ЕЛНА в импулсен конвертор колко издържа????? |
|
|
 |
micanka Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 02, 2006 8:01 Заглавие: ... |
|
|
| ....... |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
|
|
 |
V0X Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 16, 2006 17:38 Заглавие: |
|
|
А да ви е хрумвало ,че в компютърни приложения като дънни платки почти и само проблемът с подутите кондензатори идва не от тях ,а от калпави жълти захранвания то типа на JNC и компания.
Иначе Nichicon са ми любимите кондензатори,но се дънят при импулсните.
Карат около 20 години и после изсъхват.Rubycon BlackGate пък се водят върха на сладоледа.Преки впечатления от тях имам при усилвателите , които реставрирам,като един 30 годишен NAD ,който си свиреше перфектно с горните кондензатори-изобщо не бях мръднали. Брутална картинка са обикновените Rubycon,които поставени в импулсно найстина са по-зле от Rulycon,които също съм намирал по импулсни..
Много добри са също така и електролитите на Philips-особено за аудио цели нямат равни.В друг български форум имаше замервания,а и аз лично имам 1 плеър с такива.Най-удачно ще е да направим едно списъче с хубавите капацитети само,а пък ако някой мерне марка различна от тях директно да я отстрелва  |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 16, 2006 20:43 Заглавие: |
|
|
| V0X написа: | | Много добри са също така и електролитите на Philips-особено за аудио цели нямат равни. |
Особено ония светлосивите на Филипс дето са обвити с едно светлосиво полупрозрачно чорапче и на него са отпечатани капацитета и напрежението.Точно тия са били и си остават едни от най-големите буклуци.Другите Филипси ги бива. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 17, 2006 0:36 Заглавие: |
|
|
КК го написа отдавна!!!
Неподходящи за приложението си!
Интересно е че не сте писали какъв е типа на тези кондензатори, и за захранванията съм съгласен, повечето боклуци разчитат на капацитетите на дъното и после били калпави дъната
Всеки кондензатор освен капацитет, напрежение, температура има и индекс оказващ неговия тип - Low ESR, Low Impedance, Hi live и.т.н. когато се обвинява кондензатор е добре да се опише подробно, примерно:
1000uF 6.3V 105C TM, 105°C, 8x12mm Fujicon импулсно захранване- филтър.
При Fujicon ТМ означава LOW ESR a TK LOW Impedance & Hi live |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 22:14 Заглавие: |
|
|
| Какъв е този параметър "Load Life Hrs"? Три хиляди часа са около 4 месеца... |
|
|
 |
TDA2040 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 08, 2007 23:44 Заглавие: |
|
|
Здравейте .
vstoykov-
"Не видях в списъка TAICON 6,3V 1000 мкф 105*C - преди малко разпоих един такъв от дънна платка K7S8X (производство около 2003 година). Беше се надул и заради него компютъра не искаше да тръгне без да се натисне бутона Рестарт (Reset) (след натискане на Пуск (Power)). Освен това ядрото (Linux 2.6.x) забиваше - нещо, което ми се е случвало само когато е имало хардуерен проблем Cool. "
и моето дъно е такова K7S8X
И на мене преди няколко седници започна да ми прави тоя проблем и преди 3/4 дена до разреших същия кондензатор зелен и
сложих на негово място фужикон .
компа ми е от преди около 2 години половина 3. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|