|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 0:29 Заглавие: дросел за маломощен импулсен стабилизатор/допустим толеранс |
|
|
Доколко е критична индуктивността в импулсен стабилизатор като този:
http://vslivecd.openfmi.net/tmp/shemi/34063.png
Пише, че се прави от ферит номер 55117 с 38 навивки #22 AWG (=0.326mm2).
Намерих характеристиките на този ферит:
http://vslivecd.openfmi.net/tmp/shemi/55117.png
Обаче не ми се търси точно такъв ферит. Разполагам с такъв:
Височина: 12мм
Вътрешен диаметър: 7мм
Външен диаметър: 11мм
Феритът е бил в алуминиев корпус, около соленоид (т.е. намотката е била вътре в него, а не около него). Бил е част от трептящ кръг, така че е ясно, че става са 100kHz.
Намират ми се и малко по-големи ферити.
Доколко е допустимо да се различава индуктивността? Например 50 навивки около посочения магнитопровод (12/7/11)? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 9:33 Заглавие: |
|
|
Намерих информация за изчисляване на намотки:
Уикипедия -свободната енциклопедия:
http://en.wikipedia.org/wiki/Inductor
| Цитат: |  |
Не ми е ясно кое точно е r и D (от къде до къде се мери радиуса и от къде до къде се мери диаметъра). r радиуса на магнитопровода ли е или на сечението на намотката? D диаметъра заедно с медния проводник ли е или само диаметър на магнитопровода?
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?p=38104#38104
| Цитат: | Изчислява се за плътност на тока около 2,5А/кв.мм сечение. (...)
(...) броят на навивиките може да изчислиш по два начина:
- ако знаеш един параметър на тороида - казва се Аел. Индуктивността /в нанохенри/ е равна на този параметър по навивките на квадрат.
- ако навиеш пробно известен брой навивки и измериш индуктивността със съответен уред. След това изчисляваш необходимия брои навивки, имайки предвид, че индуктивността се именя с квадрата на навивките. Двойно повече навивки - 4 пъти по голяма индуктивност.
Трябва да имаш предвид също така честотата, на която ще работиш, да няма насищане на сърцевината, да няма или да е с допустима стойност постояннотоковата съставна и пр.
|
След доста търсене на информация за това що е то "Аел" стигнах до извода, че това в същност е АL (т.е. A с долен индекс L).
Явно няма да ми се размине купуването на уред за мерене на индуктивност...
Тук пише как да се направи такъв уред:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=15000 |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 13:10 Заглавие: Дросел |
|
|
vstoykov написа:
r радиуса на магнитопровода ли е или на сечението на намотката? D диаметъра заедно с медния проводник ли е или само диаметър на магнитопровода?
Явно няма да ми се размине купуването на уред за мерене на индуктивност...
Тук пише как да се направи такъв уред:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=15000
---------------------------------------------------------------------
Значи, и r и D са само на магнитопровода, r е от центъра на магнитопровода до края. Това с уреда е така, определено ще ти трябва. Това с правенето на уреда не ти го препоръчвам, защото после трябват калибровки разправии и рдуги простотии. По-добре иди в Конрад и си вземи един уред кум 30лв. е един нормален, който ще ти свърши работа, и с добри параметри и обхват.
Но за да не се занимаваш със всички тези щуротии, ще ти предложа нещо, доколкото видях схемата искаш да направиш стабилизтор със MC34063. Иди в някоя фирма, доставчик на интернет и ги помоли да ти дадът едион изгорял Swich (или да ти го продадат за 20-50ст.). От там ще си свалиш този дросел. Има го в 90% от марките 8-портови Swichowe. Аз съм работил с над 50 марки в града и на всичките го има (без тези от преди 5год.). |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 13:40 Заглавие: |
|
|
Индуктивността не е толкова критична в тоя случай. От нея се определят пулсациите на тока. По-голяма индуктивност - по-малки пулсации и обратното. Ако намалиш индуктивността има възможност да преминеш в режим на прекъснат ток, което не е страшно, най-много да не успееш да вдигнеш напрежението до стойност, която искаш. Ако я увеличиш прекалено много токовото ограничение с Rsc на 34063 ще се включва рядко и може да получиш дестабилизация на ОВ, в следствие на което изходното ти напрежение да има по-големи нискочестотни пулсации. Това също не е страшно, защото ти все едно го получаваш при работа с по-малък товар от номиналния. Едно кондензаторче в делителя на ОВ, подбрано малко по сметки с времеконстанта RC, малко опитно, обикновено оправя работата.
Не се занимавай да навиваш индуктивност. Безсмислено е. Купувай готова 220мкХ (Едит: ако ти трябва както на картинката 170мкХ, иначе най-близката по-голяма стандартна стойност е препоръчително) и си свиркай.
Успех в проекта и успешна нова година  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 13:51 Заглавие: |
|
|
Ама и на мен ми тече разпокъсано мисълта ... няма значение...
За уреда - ji4kajiata е прав. В Конрад задоволително такова уредче наистина е 32-33лв. Не се струва нервите да си го конструираш сам.
Switch-овете - мда ако не намериш по магазините дросел това е някакъв вариант. В Repotec и Ladox обикновено са 220uH тороидални, в някои по-калпави изпълнения съм виждал и по 100uH радиални.
Коефициентът AL - много хубаво нещо. Казва ти колко навивки ти трябват на съответната сърцевина за да постигнеш желаната индуктивност. Или по друг начин:
N = sqrt(L/Al)
Ал обикновено се дава в нанохенри.
Има обаче и една уловка - този дросел има голямо постоянно подмагнитване - т.е. индукцията на полето има постоянна съставка, защото и тока има постоянна съставка. Оттук се избира въздушна междина за материала, ефективно сечение и т.н. така че да не се стига до насищане на сърцевината, защото тогава бобината става късо съединение
В резюме - смяташ си индуктивността, средния ток на дросела и купуваш готов със съответните параметри. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 15:53 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговорите. Да обобщим до тук:
- Изгодно е да се купи готов уред за измерване на L и C за тридесет и няколко лева, вместо да се прави
- Дроселът трябва да има магнитопровод с достатъчно голям размер (въздушна междина?) за да няма насищане (кое точно определя по-големия ток на насищане? При последователно свързване на дросели с по-малко навивки ще се увеличи максималния ток?)
- Точната индуктивност не е фатално ако се различава и е лесно да се установи експериментално дали индуктивността е достатъчна
- По-добре е да се купи готов навит дросел, ако в магазина знаят за какъв ток е (постоянна съставка е от критично значение), но не ми е съвсем ясно къде се продават - не съм търсил и затова не знам.
В следващите няколко дена няма да мога да купя дросел, защото магазините са затворени, но догодина ще разуча. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 17:14 Заглавие: |
|
|
| Знаете ли какви са характеристиките на магнитопровода от енергоспестяващите крушки? Някъде бях гледал схема на такава крушка, но не мога да я намеря... |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 18:03 Заглавие: |
|
|
Едно друго решение: избираш си един стандартен дросел (например от магазин Комет) с индуктивност 100uH или 47uH или там какъвто стане и тук:
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml
сменяш честотата докато ти съвпадне индуктивността на дросела с изчислената.
За 50uH е 150 KHz (Ст = 160pF). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 30, 2006 21:52 Заглавие: |
|
|
- Ето ти подробно описание как всъщност се изчисляват дросели, има си и програмка онлайн:
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt.de/smps_e/etd_hilfe_e.html
- Последователно свързване на дросели не се препоръчва. Евентуално може с изравнителни успоредни резистори. Когато през дросела не тече ток напрежението върху него е недефинирано - реално се получават едни осцилации, които могат да бъдат видяни примерно при buck-конвертор работещ в режим на прекъснат ток. Когато имаш две индуктивности свързани последователно потенциала в точката между тях става плаващ и има опасност да стигне до големи стойности - ограничава се само от токовете на утечка. Затова и примерно на PSpice като симулираш програмата ти се кара ако имаш два последователни дросела без нищо свързано към средната точка.
- Точната индуктивност въобще в силовата електроника не е много критична - въпрос на компромис. Ако е по-малка ще товариш повече ПП елементите - транзистори, диоди, както и кондензаторите, защото ще имаш по-висок пиков ток, ако е по-малка - печелиш от цената... Това е грубо казано естествено, зависи си и от топологията.
И затова и стандартните стойности за индуктивности са от 20% - вия ред - 100, 150, 220, 330, 470, 680, 1000 ....
- Покупка ... във Варна не знам как стои въпроса но в София спокойно можеш да намериш каквото ти трябва в МТ1 или в Комет. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 31, 2006 13:32 Заглавие: |
|
|
Устройството работи, но се чува съскане (нещо като бял шум, но с повече високи честоти). Вероятно идва от дросела (154 навивки върху феритен пръстен 24х12х5мм). При по-малко навивки не работи с товар 20мА (не дава напрежение двадесет и няколко волта). При захранване 6V работи, но при 3V не може да вдигне над 22 волта с товар (иначе без товар вдига над 30V).
Пуснах до на по-висока честота 500pF или 1000pF, вместо 1500pF.
За изправителен диод ползвам PHILIPS BYX71 350R (имаше феритни пръстенчета на крачетата и не съм ги махал - извадих го от импулсно захранване). Знам, че се препоръчва диод на Шотки, но в момента нямам такъв.
Измервания при Ct 500pF Uвх=3V Uизх=15V (при настройка на делителя да дава 24V дава 15V - недостатъчна индуктивност или бавен диод?)
Iвх=0,15А (0.450W)
Iизх=0.015A (0.225W)
КПД=50%
Измервания при Ct 500pF Uвх=6V Uизх=24V (регулира се до над 30V под товар)
Iвх=0,15А (0.900W)
Iизх=0.024A (0.576W)
КПД=64%
Предполагам, че КПД е малко поради недостатъчната индуктивност и/или бавен диод. Махнах феритните пръстенчета от крачетата на диода. При докосване на диода с ръка шумовете намаляват (разположен е близо до тороидалния дросел). |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|