Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Говорител еминенс делта 12

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nosuch
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 05, 2007 0:13    Заглавие: Говорител еминенс делта 12 Отговорете с цитат

Искам да правя тонколона с говорител Еминенс делта 12. На страницата им http://eminence.com пище че за да свири говорителя в бокс с над 100В трябва highpass filter. Това задължително ли е и трявва ли да се слага такъв филтър на всичко мощни говорители? И тоя филтър преди усилвателя ли се слага?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
daminad
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Somewhere in time

МнениеПуснато на: Пет Яну 05, 2007 12:36    Заглавие: Отговорете с цитат

желателно е да се слагат филтри за да изглаждат сигнала от нежелани смущения.
и не само в мощните колони и говорители.
филтри се слагат на всички говорители... освен ако не е крайно нежелателно.(и др часни случаи).
А между другото погледна ли в Бай GOOGLE преди да попиташ за филтъра.
Аз отворих и на първата възможна страница ми даде подробна схема не само на елекрическия принцип но и входно-изходна характеристика.

мога да си позволя да ти преложа сайт:
http://en.wikipedia.org/wiki/High-pass_filter
даже два
http://www.st-andrews.ac.uk/~jcgl/Scots_Guide/experiment/highpass/hpf.html
Nosuch
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 05, 2007 16:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се за некоректно зададения въпрос. Аз знам какво представлява и за какво се използва хайпас филтъра. На страницата на Еминенс ина един документ ръководство за направата на самата кутия. http://eminence.com/pdf/cab-delta-12a.pdf. В него са дадени няколко различни вида боксове като според техните характеристики варира ConeDisplacement - a (изместването на мембраната при различните мошности и честоти). Именно този параметър, тъи както той има максимално допустима стойност за говорителя, ограничава използването на големи нискочестотни мошности което би довело до прекалено голяма амплитуда на трептене на мембраната и до евентуални повреди на говорителя. Според този документ трябва да се ползва хайпас филтър за да се предотврати това. Например в диаграмана на втория бокс coneDisplacement -a налага ограничаване на мошността до 100 Вата или хайпас филтър > 70 Хз

Та питането ми е този филтър не ограничава ли басите на озвучителното тяло зна4ително и дали сте виждали в практиката нещто подобно. Трябва ли изобщо да се ползва хайпас филтър за един басов говорител???

А и стойноста на филтриращия кондензатор трябва да е десетки микро Фарада ако се постави такъв филтър на озвучителното тяло. Според мен е разумно в случая да се постави филтър на усилвателя, но на мен ми се струва неразумно да се резе честота до към 70 Хз Все пак говорим за басов говорител.
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Яну 05, 2007 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Безумие е да правиш пасивен филтър за ниска честота .За целта се използват активни филтри преди мощния усилвател ( кросовъри )
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети