| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 10, 2007 21:28 Заглавие: тест за съобразителност: две фази по трижилен проводник :-) |
|
|
Въпрос: Когато ползваме трижилен проводник за да захраним два консуматора от различни източници на напрежение, като ползваме първото жило за свързване на първия източник с първия консуматор, второто жило за свързване на втория източник с втория консуматор, а третото жило - като общо за двата източника и двата консуматора (както е на схемата), колко ще бъде ефективната стойност на тока през третото жило?
Допускаме, че двете напрежения са променливи, синусоидални, дефазирани на 120 градуса. За простота приемаме, че напреженията са 1V, съпротивленията 1Ω, токовете 1 и 2 - 1А (ефективни стойности).
Отговорът е по-долу. Какъв е отговорът ви на този въпрос веднага (напр. 5 секунди) след прочитането му (без да сте чели по-надолу)?
а) Два ампера
b) Нула ампера
c) Друго
------------------------------------------------------------------
Днес си зададох този въпрос и няколко секунди след като отговорих грешно усетих, че нещо не е наред и ми трябваше около минута за да загрея какъв е точния отговор
Интуицията подсказва, че токът ще бъде проста сума между двата тока (I закон на Кирхов), но в същност това е валидно само за моментната стойност на тока
Направих графика на тока през трите проводника (ползвайки закона на Кирхов):
http://vslivecd.openfmi.net/tmp/shemi/2_ph_120_deg_current.png
И с просто око се вижда, че при еднаква ефективна стойност на двата тока, третият ток има същата ефективна стойност (а не както при постоянен ток - сумата от двата тока) т.е. третия ток не надвишава големината на по-големия от двата тока. Ползването на променлив ток с две фази, вместо постоянен, икономисва 1/4 от медта (четвъртото жило)... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Яну 11, 2007 14:42 Заглавие: |
|
|
Според мен най-добре да са синфазни, така няма да тече ток през средния проводник. При трифазните консуматори това се използва като при баланс на тока през трите фази не тече ток през "нулевия" проводник, но разбалансиране винаги има затова има и нулев проводник, но е доста по-тънък.
Иначе има и други подобни идеи например за пренасяне на сигнали със противофаза при което предавателя предава по два кабела един ис същи сигнал но по-единия проводник е дефазиран. При което в приемника той пак се обръща за да станат синфазни. Работата е там че смущенията които се получават във проводника са синфазни и след обръщането на фазата на единия сигнал те се потискат. Всъщност става дума за най-обикновен лентов симетричен кабел и ако е наистина симетричен не лови програми а само каквото лови антената. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 11, 2007 15:40 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | Според мен най-добре да са синфазни, така няма да тече ток през средния проводник. ...
Иначе има и други подобни идеи например за пренасяне на сигнали със противофаза при което предавателя предава по два кабела един ис същи сигнал но по-единия проводник е дефазиран. При което в приемника той пак се обръща за да станат синфазни. ... |
Първото - не синфазни, ами противофазни трябва да са за да не тече ток през нулата. Такива обаче - дафазирани на 180 градуса - от мрежата няма как да вземеш. Когато са синфазни тече два пъти по-голям ток
Второто - на прав път си. Нарича се диференциално предаване. По единия проводник се пуска сигнал, по другия проводник неговата логическа инверсия. Сигналът, който носи информация е разликата между сигналите по двата проводника. Затова се и нарича диференциален. И както каза и ти - симфазния шум се филтрира т.к.
(A+E)-(B+E) = A-B.
A - информационен; B = not(A); E - error (смущение)
Използва се често в комплект с трансформатори за галваническа развръзка м/у двата комуникационни терминала. Най-често срещан пример е Ethernet LAN. Там по усуканата двойка се предават точно такива сигнали, само че са с малко по-сложна връзка м/у електрическите нива и логическите (MLT-3). Друг подобен стандарт - LVDS (low voltage differetial signal). Прилага се и в голяма част от индустриалните стандарти за комуникация ....
vstoykov, браво! Интересен анализ!  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 11, 2007 20:52 Заглавие: |
|
|
Ее..шапка ви свалям!Дано и аз да знам колкото вас някой ден..  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 12, 2007 19:47 Заглавие: |
|
|
| ShaGratH^ написа: | Ее..шапка ви свалям!Дано и аз да знам колкото вас някой ден..  |
Ако си начинаещ в електрониката ти препоръчвам книгите на Атанас Шишков:
* Първи стъпки в радиоелектрониката.
* Полупроводникова техника част 1 Полупроводникови елементи
* Полупроводникова техника част 2 Усилватели и интегрални схеми.
Същия автор е написал и други книги, но не се намират на пазара (може да ги намериш само в книжарниците за антикварни книги и библиотеките). Ако имаш достъп до такива източници на книги може да потърсиш "Курс по радиоелектроника, книжка 1 слаботокова електротехника".
В изброените книги няма да намериш сложни формули, които изискват владеене на висша математика (или поне не си спомням да съм видял).
Разбира се и книги от други автори ще ти свършат работа. Не мога да ти препоръчам учебно заведение, защото аз самият не съм "учил" електроника
Друга полезна книга, за която се сещам в момента е Импулсна техника (но преди да я прочетеш е добре да си чел поне първата от изброените по-горе). |
|
|
 |
ganevec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 12, 2007 20:34 Заглавие: |
|
|
моите уважения  |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 12, 2007 23:03 Заглавие: |
|
|
Ами първо да се извиня за поредния offtopic.Значи книжките на А. Шишков ги нямам,но съм ги попреглеждал(е не са ми проблем да ги намеря)-стабилни са наистина.Импулсната техника и тя е интересна.За начинаещ..ами не съм много-от 5 клас съм почнал с електроника,та до сега-трета година в ПГЕЕ-плд (е...естествено че съм на светлинни години по отношение на познания и опит от повечето хора от форума ,но и за това и го преглеждам с удоволствие)Та..yдано все така да продъжавате с интересните постове,че да може и ние от новата школа да понаучим нещичко Благодаря все пак на vstokov за книжките.Толкова от мен,че модераторите ще се карат  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 13, 2007 8:18 Заглавие: |
|
|
| На времето когато учих средно образование в учебната програма имаше пропуск - в часовете по математика не споменаваха за комплексните числа (въпреки, че в учебниците по електротехника пише как се ползват). Не знам дали са оправили проблема. Научих за тези числа от книгата на Р. Пенроуз „Новият разум на царя“ и доста ме впечатли идеята. Затова тогава направих тази страница: http://ireality.hit.bg/mandelbrot/ |
|
|
 |
|