| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 16, 2007 14:38 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | ganevec,ще умра от смях Да си от Русе и да не можеш да си намериш фолиран стъклотекстолит Това и в черните комедии го няма![/b] |
В града с най големия завод за печатни платки на Балканите да няма стъклотекстолит си е направо комедия  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 16, 2007 17:34 Заглавие: |
|
|
А бе то кой предполагаше в ония години какво ще стане,ама няма начин да няма начин!Пък съм раздавал с чантите!От лакомия като съберяхме отпадъците от боклука под Дунав мост (всеки четвъртък мисля изкарваха "боклука" от бившия ЗЕИМ),не можехме да мъкнем чантите до спирката на автобуса И всаяка седмица ходехме пак и пак!Какви неща се намираха само!БОГАТСТВА!!! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
ganevec Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 16, 2007 19:00 Заглавие: |
|
|
напълно съм съгласен с вас но сега го поръчват във магазините утре ще има ама утре а в мазетата има само че всеки си го кътка за себе си
между другото сега завод за печатни платки почти няма 70 % го направиха на шивашки фирми и автосервизи а остатъка разпродадоха
работи колкото да не се каже че е спрял |
|
|
 |
PR1KA3L1BK0 Опитен потребител

Регистриран на: 23 Ное 2006 Мнения: 119 Местожителство: София Студентски град
|
Пуснато на: Вто Яну 16, 2007 20:52 Заглавие: |
|
|
| всичко това което сте написали до момента е доста интересно но след като изчетох цялата тема ... всичките 28 страници не стига че не ми беше ясно в самото начало за какво става въпрос но сега съвсем се омотах ... та въпроса ми е може ли да се направи в мастилено струен принтер ... ако може как и какво ми трябва ... и според мен ще е най-добре някой който е разбрал точно как става с чалъми с тънокости и тем подобни да пусне един пост точно как става работата ... |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 16, 2007 23:01 Заглавие: |
|
|
| С мастилено-стуен принтер не става. Мастилото при него не се фиксира по термичен път като тонера в лазерния. |
|
|
 |
Gogo55 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 17, 2007 1:35 Заглавие: |
|
|
става става хп3850 е моя и си вади сравнително добре платките с всякво менте мастило което намеря за без пари .хартията е от корицата на списание автопазар.ютията е на малко повече от средното положение. _________________ www.gogo55.narod.ru |
|
|
 |
s503 Гост
|
Пуснато на: Сря Яну 17, 2007 14:33 Заглавие: |
|
|
Не съм много опитен в електрониката, но видях че има запитвания за този метод затова ще напиша практически как го направих аз. Мисля че всеки начинаещ (какъвто съм и аз) може да го направи.
1. Пистите се правят на който и да е софтуер за тази цел като се чертае все едно се гледа от страната на елементите т.е ПРЕЗ платката. Това е много важно особено където има интегрални схеми. Файла който се получава е добре да е растерен и черното по него показва кои участъци от платката ще останат (т.е не се прави негатив). Добре е да се провери дали размерите са точни - най-елементарно става с Paint - отваря се файла и от Options->Attributes.. Там пише колко точки на инч(може да се види и в сантиметри) е растера, а това влияе на размера, който ще се принтира. Ако сте задали да речем 15 см в програмата за писитите, а после видите 15.05 или нещо още по-различно значи има грешка (при мен се получава това) и трябва да се обработи файла. Това става с малко по-професионална програма. Аз лично ползвам Paint Shop Pro. Може и направо с Photoshop-a. Дава се Resize на файла и му се задават правилните размери като е добре да се увеличат малко точките на инч (всяка по-добра програма има такава функция) - 300 според мен е достатъчно. Да се има в предвид че дори малка платка (3x5 см) на 300 става към 2-3 мегабайта тъй като се променят броя пиксели на изображението (ако е в BMP формат който препоръчвам да се ползва тъй като се гарантира че ще има само бяло и черно). Може също така файла, който ще се принтира, да е само в бяло и черно. Само трябва да се промени палитрата на файла. 24 бита цвят са напълно излишни.
2. Принтира се на ЛАЗЕРЕН принтер (проверено е че става, за други типове принтери не е сигурно). Аз го направих на самозалепващо фолио - едно А4 е 2.10 лева там където ходих аз (ако някой се интересува ще кажа къде е това да не става реклама). Става и всякаква друга хартия, но хората казват че се получават власинки, които трябва да се махат допълнително, а с фолиото остава само тонера.
3. Поставя се платката, отгоре изрязаното фолио (без да се отлепя и странта с тонера да е към платката) Фиксира се с тиксо. Отгоре една носна кърпичка или салфетка - лист хартия също ще стане - единственото изискване е да не е много дебело. Целта е да не се стопи фолиото. При много дебела хартия тонера не може да се отлепи.
4. С ютия се притиска и се държи 5 минути (или малко повече - при по-малко тонера пак не се отлепя). Аз ползвам една стара руска на наи-висока температура. Ако ютията е от новите не трябва да има пара. Ако и след 5 мин не стане се намаля слоя хартия.
5. Изчаква се да изстине (платката се загрява доста). Фолиото рязко се дърпа (аз за улеснение оставям малко фолио извън платката като я режа) - трабва да не останат плътни части от тонера. Ако това се случи се налага пак да се направи пак описаното дотук (задължително платката се изтрива с финна шкурка до премахване на всичкия полепнал тонер). При мен стана от втория път. Ако пистите са добре и няма прекъсвания платката е готова за ецване.
6. Аз ползвам сол и син камък- става бавно, но е евтино. Досега съм правил само малки платки и ги ецвам в отрязано на 4-5 см от дъното шише от кола 2 литра. Налива се ТОПЛА (даже гореща вода - колкото е възможно по-малко количество че иначе трябва много син камък и става по-бавно) 2-3 супени лъжици син камък (за повече вода повече лъжици) и сол колкото поеме т.е докато спре да се разтваря. Получава се зеленикав разтвор. Платката се поставя внимателно отгоре (не се потапя) - повъхностното напрежение на водата я държи отгоре. Не е фатално и да потъне но тогава става по-бавно (разтвора е абсолютно безопасен за ръцете; за метални неща е много опасен - не бъркайте с метални лъжици в метални съдове). Целта е медта върху която няма тонер да се разтвори и да падне на дъното. При мен се получава за около час и нещо (за малка платка). Разтвора след това го хвърлям - според мен няма да може да ецне още една платка особено ако е малко. Мисля скоро да пробвам с железен трихлорид (ама той е по-скъп - 12 кинта на килограм).
7. Когато платката се ецне следва хубаво измиване с вода и шлифоване колкото да се махне тонера. С това платката е готова. Единствено е добре да се намаже с разтвор на колофон и спирт - спойките стават много по-лесно (аз имам разтвор в кутиика от лента за фотоапарат - така не изветрява и е необохдим малко колофон).
8. Пробиването според мен е най-добре да се направи точно преди да се ецне. След отлагане на тонера върхи платката, защото центровете на контактните площадки са фиксирани, а преди ецването, защото след това площадките малко или много са по-уязвими и е възможно да се отчупят парчета което е лошо. Аз ползвам малка дрелка - който си търси да попита - ще му кажа откъде си купих моята (18 лева). Свердло -1мм (има в комплекта на дрелката). За по-големи елементи се налага разширяване.
Това е. Съжалявам ако стана малко дълъг пост, но според мен направата на платка в домашни условия не е от най-лесните работи а и реших да напиша подробно целия процес на получаване на готова платка.
Повтарям че информацията е предназначена за начинаещи и се надявам да помогне на някого. Успех! |
|
|
 |
PR1KA3L1BK0 Опитен потребител

Регистриран на: 23 Ное 2006 Мнения: 119 Местожителство: София Студентски град
|
Пуснато на: Сря Яну 17, 2007 19:46 Заглавие: |
|
|
| Gogo55 написа: | става става хп3850 е моя и си вади сравнително добре платките с всякво менте мастило което намеря за без пари .хартията е от корицата на списание автопазар.ютията е на малко повече от средното положение. |
Можеш ли да ми кажеш нещо характерно за корицата на това списание ??? среща ли се такава хартия по книжарниците ??? |
|
|
 |
ganevec Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 17, 2007 20:56 Заглавие: |
|
|
| Gogo55 написа: | става става хп3850 е моя и си вади сравнително добре платките с всякво менте мастило което намеря за без пари .хартията е от корицата на списание автопазар.ютията е на малко повече от средното положение. |
я кажи как отделяш тонера от хартията и как ецваш после |
|
|
 |
Gogo55 Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 18, 2007 7:45 Заглавие: |
|
|
списанието е някво за продажба на коли с обяви в него-само корицата е лъскава а вътре страниците са от обикновенна хартия.отделям чрез дърпане,първо паля свещ,молитва една минута да не стане сакатлък и накрая дърпам с ръката хартията от платката.Мастилото е някво наливно 10лв.50мл.-на година веднъж взимам от компютърните магазинчета.единственето нещо дето може да обърка нещата е ако се изчака повече от минута две времето от както излезне от принтера докато се натисне с ютията-мастилото изсъхва и не се отпечетва добре,ако пък е много мокро мастилото се разлива-иска няква средно положение.ако има нужда някъде повтарям с маркер тук таме си трябва,топя в железен хлорид.платката я връзвам с една тел от бобинка дето има дебело лаково покритие за да не се разяде и тя.абе не ми е ясно едно нещо-хиляда мнения са се изписали за това дето от няколко проби се научава най добре.
аз също от тази тема тук или няква подобна почнах да мъдря как се правят платки,обаче ме домързя да чета цялата и само като разбрах принципа взех че направих малко опити като почнах с различни лъскави хартии,от самозалепващо се фолио, и от това безцеветното дето е за принтване на неща който се прожектират след това- получи се на 3 или 5 платка стана горе доло добре,след 10 платка някъде нямах брак вече. всичките опити ми отнеха към 30 мин. _________________ www.gogo55.narod.ru |
|
|
 |
|