| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
en4o Гост
|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 10:14 Заглавие: проблем с "луни4ки" на 220V |
|
|
Пичове, помагайте!
В къщи имам осв.тяло с лунички на 220 и корпус G10 и те горят кат полудели!
Изгарянето обикновено е съпроводено с късо и понеже предпазителите в нас са от стария тип на Найден Киров - изключва директно предпазителя на стълбите/63А/.Днес пък сутринта направо с пускането гръмна едната луничка и поръси стъкла навсякъде!
Опитах да сложа светорегулатор който ограничава началния ток като се надявах да реша с това проблема, но както си работеха изгоря една и даде късо и замина и светорегулатора
Дайте некво решение ако се сещате! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 10:19 Заглавие: |
|
|
Мерил ли си колко е напражението на мрежата ? _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
en4o Гост
|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 10:24 Заглавие: |
|
|
Не съм го мерил но не виждам и смисъл защото то постоянно се мени/в зависимост от натовареността на мрежата/ а пък ЕОН няма да напраят нищо по случая
А иначе знам че не е на ред и довечера нищо не ми пречи да го измеря! |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 10:37 Заглавие: |
|
|
Предполагам че е високо. Като идея бих предложил да прекараш осветлението през един обикновен стабилизатор , от старите ще свърши работа. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 13:54 Заглавие: |
|
|
Крушките са ментета.При мен го има същия проблем но през 5 или 6 месеца по една. Ако не те дразни пробвай с един диод 500 волта 1 ампер последователно на ключа.Светлината леко пулсира и мощноста пада  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 14:34 Заглавие: |
|
|
| Наи-добре си купи читави " лунички ". В кафенето си бях сложил такива ( 220 V / 30 W / 1.50 лв )и водих статистика . Горяха след около 100-120 часа светене . С PHILIPS няма грижи вече половин година . |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 16:07 Заглавие: |
|
|
Просто мериш колко е напрежението във мрежата,хакни пипалата на един уред и го остави така да индикира колко е напрежението,ама за по-дълго време,ако е завишено или подскача нагоре чат-пат и тогава горят крушките-работата е ясна.
Ако ли е добре-значи "луничките" са менте. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 17:41 Заглавие: |
|
|
| Смени ги с такива за 12 V и ги захрани през трансформатор. Горенето на 220 волтовите лунички е масово явление. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 20:10 Заглавие: |
|
|
Ако искаш да си решиш проблемите разкарай осветителното тяло и сложи луминисцентно осветление. Не си струва човек да си усложнява живота само за да му бъде красиво осветителното тяло. Една луминисцентна тръба (18W и 36W) струва около 1,50 лв. Енергоспестяващите (луминицентни) крушки на цокъл Е27 струват значително повече и обикновено животът им е по-къс от този на една луминисцентна тръба със средно качество. Опитите показват, че една крушка на Е27 18W свети по-малко от една тръба 60см (18W).
Ако се спреш на луминисцентно осветление помисли за пулсациите 100Hz (2*50Hz - напрежението пулсира с честота 50Hz, а мощността със 100Hz (P=U.I и когато U и I са с отрицателен знак, резултата е положителен)). Начини да се избегнат:
1) Ползва се електронно запалване, което работи на достатъчно висока честота
2) Свързват се две тръби към различни напрежения (дефазирани така, че когато едната свети слабо другата да свети силно) - обикновено се ползва кондензатор за дефазиране на напреженията.
3) Свързват се три тръби към трите различни фази (напреженията на трите фази са дефзирани на 120 градуса).
Първия метод ми се струва най-стабилен (когато няма трифазно захранване).
Аз обмислям възможността да сложа луминисцентно осветление с електронно запалване, но като си помисля за пробиването на дупки за дюбелите и каква кочина ще стане (дори и да допуснем, че взема дрелка назаем)... Явно това е основната движеща сила, която води до купуването на енергоспестяващи крушки за цокъл Е27  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 22, 2007 20:55 Заглавие: |
|
|
| vstoykov написа: | | ...Ако се спреш на луминисцентно осветление помисли за пулсациите 100Hz (2*50Hz - напрежението пулсира с честота 50Hz, а мощността със 100Hz (P=U.I и когато U и I са с отрицателен знак, резултата е положителен))... |
vstoykov, странен начин имаш на писане на постулати (включително и на пускане на тема на няколко страници в която само ти си пишеш).
Извинявам се на отворилия темата за офтопика, ама имам един въпрос към теб - с какво се занимаваш?
А по полезността на луминисцентното осветление могат да се приведат различни доводи.
Добре би било в отговорите си да се придържаме към съществото на темата!
Както ти | Цитат: | | но като си помисля за пробиването на дупки за дюбелите и каква кочина ще стане (дори и да допуснем, че взема дрелка назаем)... | имаш "резерви" за някои начинания.
Към питащия: практиката показва, че тези на 12В са доста по-"деянливи" от високоволтовите си събратя (независимо от производителя). |
|
|
 |
|