Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

проблем с "луни4ки" на 220V
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
van_helzing
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 22, 2007 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Не искам да се правя на доцент ама като слушам оставам с впечатление че трябва първо да видиш всички връзки по осветителното тяло да не би да имаш някъде закъсяване. Аз до тук не прочетох това да е напраено.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 22, 2007 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

van_helzing написа:
Не искам да се правя на доцент ама като слушам оставам с впечатление че трябва първо да видиш всички връзки по осветителното тяло да не би да имаш някъде закъсяване. Аз до тук не прочетох това да е напраено.

Това Rolling Eyes си е направо за PhD!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 22, 2007 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
vstoykov написа:
...Ако се спреш на луминисцентно осветление помисли за пулсациите 100Hz (2*50Hz - напрежението пулсира с честота 50Hz, а мощността със 100Hz (P=U.I и когато U и I са с отрицателен знак, резултата е положителен))...

Shocked Rolling Eyes
vstoykov, странен начин имаш на писане на постулати Very Happy

Действително "постулата" е малко е странен и едва ли някой, който не е чел какво пише в учебниците за активно съпротивление във верига със синусоидално променливо напрежение, ще разбере какво имам предвид... Embarassed

Ето го обяснено и по-разбираемо:

Червената и зелената синусоида са графиките на тока и напрежението във времето, а синята е графиката на мощността във времето (P=U.I). Вижда се, че за един период на напрежението или тока, се наблюдават два периода на мощността. Светлинният поток е правопропорционален на мощността. Това е причината да се наблюдава мигане с честота 100Hz (удвоената честота на мрежата).

RC написа:

Извинявам се на отворилия темата за офтопика, ама имам един въпрос към теб - с какво се занимаваш?

Зависи какво имаш предвид под "занимавам се". Не си изкарвам прехраната с програмиране и електроника (ако това имаш предвид), въпреки, че се е случвало да работя в тези области и срещу заплащане.

Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 18:45; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 22, 2007 22:18    Заглавие: Отговорете с цитат

vstoykov написа:
Зависи какво имаш предвид под "занимавам се". Не си изкарвам прехраната с програмиране и електроника (ако това имаш предвид), въпреки, че се е случвало да работя в тези области и срещу заплащане.

Имах впредвид именно с какво си вадиш хляба. Това като правило се отразява на начина на общуване.
А това съм го виждал (интересно ми е било да ти разгледам профила много преди да попитам).
Върнете се в началото
en4o
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 22, 2007 23:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами "решението" на 12V не ме устройва въпреки че наистина животът на "луничките" там е по-дълъг и причината е че след няколкомесечно издирване не успях да открия такива повече от 30W Exclamation А пък и да отрия 5х50=250Вата / 12V = множко Амперчета Very Happy
Решението на Noel ми допада само малко е проблем да измисля място за стабилизатора Very Happy и ми се ще да е нещо с по-малки размери Shocked
А че крушките са китайски - да в момента наистина е така/ а и когато бяха немските - "оригинални" пак същите проблеми/ но сърце ми не даде да зема "маркови" по 7лв50ст Shocked Е ако нема изход ше се жертвам - кво да се праи Smile
момента с "закъсяването" и луминисцентните осветители оставам без коментар Cool
Върнете се в началото
Nikolov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Яну 24, 2007 10:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Стабилизатор няма да реши проблема.Качествени крушки до някъде могат да решат проблема(в никакъв случай не филипс-те отдавна се произвеждат в онази част на азия дето е пълна мъгла). 12 волта също не е възможно да се прекарат винаги -предвид вече изградената инсталация. Можеш да се поинтересуваш от новите поколения светодиодни лампи,които са доста скъпи,но понякога си заслужава.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
marinov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Яну 26, 2007 22:20    Заглавие: Отговорете с цитат

вчера мойта дъщеря си играеше с един балон и чукна с него точно една такава луничка която от тоя удар видимо си усили интензитета! Жертвах я и се оказа че във "фасунгата" има вграден жичен предпазител!
Така че май работата отива на "маркови" лунички Laughing

На нея имаше надпис GU10+C и не ми е баш ясно това С какво означава Shocked
Върнете се в началото
ji4kajiata
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 26, 2007 22:50    Заглавие: Осветление Отговорете с цитат

Към наща фирма имаме интернетклубове с телефонни кабинки (RC трябва да ги знае). Най-бързото решение за осветление на кабинките беше такива лампи на 220V. Карат от 8 часа до 3 дни.
Съшност за от тези в магазините по левче. Според мен решението е или маркови крушки (за който знам, 4е бачкат с месеци), или на 12V. Един траф незнам дали не е към 32лв.
Върнете се в началото
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 27, 2007 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

стр. 266: (за луминицентните лампи) „50-70 lm/W“

стр. 267: „Основното предимство на луминисцентните лампи пред всички останали е, че имат по-голям светлинен добив. При подадена 100% електрическа мощност енергийният баланс, вкл. пусковорегулиращата апаратура, е : светлинно излъчване – 17%; инфрачервено – 22%; загуба в баластното съпротивление – 18%; загуби в електродите и от електрически разряд – 31%; загуби в луминофора – 12%.“

Сравнявайки теоретичния максимум със светлинния добив на светлинните източници, които ползваме масово... Surprised

Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 18:48; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
dragon_hifi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Яну 27, 2007 14:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега, сложи димер вместо обикновен ключ и намали малко.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети