| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gyx4o Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2004 22:20 Заглавие: лампов усилвател |
|
|
| Имам един усилвател,много е запазен,но изведнъж започна да загрява много бързо и се получават много големи изкривявания.Накратко не функционира нормално и ме е страх,че ще изгори.Вече проверих крайните лампи и кондензаторите.Исега търся откаде може да е проблема.HELP ME! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2004 23:08 Заглавие: лампов усилвател |
|
|
| Какво значи един усилвател?-фабричен или правен.Има ли някакви фирмени наименования или надписи на някакъв език?Обикновенно крайните лампи греят многои особено,когато не са в режим т.е. когато липсват -20 до -40в.на първите им решетки.Днес правих едно много старо Моно25-2 и едната лампа червеше анода при нормално управляващо напрежение= -42В.След смяна на лампата усилвателят заработи нормално,въпреки,че отново кутията грееше доста,но това е нормално за лампов усилвател.Ако си виждал някога прочутия Marshaii НАД КРАЙНИТЕ ЛАМПИ ИМА ОТВОР И РЕШЕТКА за отвеждане на топлината навън. |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 16, 2004 23:45 Заглавие: |
|
|
виж дали анодите на мощните лампи не светят червено. погледни също дали няма тример за настройка на напрежението на първите решетки и в какво състояние е _________________ home studio |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 17, 2004 8:48 Заглавие: |
|
|
Вие ме връщате 16 години назад с един спомен за МОНО 25 в казармата.Едната лампа окъсяваше и беше изгорял мрежовия трансформатор изцяло. Тогава ми поставиха бойна задача да го пренавияза един ден. Можете да си представите какъв ужас беше това но пък 1 ден бях на топло и с любимото занимание.Успехът беше пълен и след замяна на крайните лампи. Та по темата както се спомена по горе измери на първа решетка преднапреженията виж дали не е намалено анодното от изсъхнали електролити в захранването и пиши повечко подробности за модела.Успех тръпката с лампите е много интересна  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
gyx4o Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 17, 2004 22:46 Заглавие: . |
|
|
| Лампите не просто греят, а пргряват. Започват да светят много силно и се получават изкривяванив на звука. Има тример и го подмених, но резултата е същият. Усилвателят е РЕСПРОМ, но не знам модела. Възможно ли е проблема да е в малките лампи защото има още 4 малки лампи които не съм подменил. Усилвателя има има и лампа за индикация която при включване свети, но не функционира. |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 17, 2004 23:22 Заглавие: |
|
|
Лампите не просто греят, а пргряват. Поне дай малко инфо за мод. на лампите и кой от всичките греят. _________________ Иво Банов |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 18, 2004 2:26 Заглавие: лампов усилвател |
|
|
Респром е едно старо название на обединението,което включваше всички заводи произвеждащи техника.Самият усилвател има друго название например:УМ50, Моно25-2,Моно50,и т.н.Малките лампи са предусилвателни и фазоинвертор за крайното стъпало с двете мощни лампи от типа EL84 EL34 6п3с и др.Щом се изчервяват анодите-значи лампите са напълно отпушени или дефектни.По-вероятно е да липсва преднапрежението от МИНУС 40в.на управляващите решетки,които са свързани с делител от 4-5 резистора и един тример,средния край,на който отива към този отрицателен източник от един метален диод-Д7Ж и един кондензатор с плюс към маса.Тримера изравнява режимите на крайното стъпало.Да не сгрешиш с други 2 тримера-жични и с малки стойности,с които се намаля брума,идващ от променливото отоплително напрежение за предусилвателните лампи,средния край,на който е към маса.Един стар метод за регулиране на крайното стъпало е:Включваш двата пробника на мултиметъра към анодите на крайните лампи и с тримера за отрицателното преднапрежение въртиш до нулево показание-това гарантира еднаквост в режимите на крайните лампи и минимални изкривявания.А.а.а. и друго много важно-ламповите усилватели не работят правилно без товар в изхода,защото тогава като товар става изходния трансформатор,който е реактивен товар и лампите се претоварват и греят,затова при настройка включи вместо говорители едно жично резисторче-25-50вата или 4 реотана от печка с общо съпротивление 4-8 ома.Ипак ти казваме всички дай повече данни за усилвателя,като например завода производител,който се досещам кой е-Електроакустика-Михайловград,в който преди 25 г.водехме практиката си като ученици.
Ако има още нещо неясно-питай тук ми е стихията-усилвателите,особено ламповите от типа на MARSHALL VOX и др. подобни.Желая ти успех в ретро техниката от нашата младост! |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 18, 2004 12:49 Заглавие: |
|
|
ей внимаваите с тези работи (аз имам една самоделка не е правена от мен но ако ви нахвърля снимки ...)имам един такъв от 74 година и според този който го е правил всичко е бачкало убиец направо
15 вата без да криви и то стерео малиии чудна машина обаче един ден както всички му се кефили някои се спънал в кабела за колоната и го изкарал (без да иска от усилвателя ,а тои бил усилен),от там нататък излязъл някъкъв огън и всичко замълчало не че ви моля за помощ просто внимаваите и имаите в предвид това което до скоро и аз не знаех предполагам е става така с повечето лампови нчу апък някои ден ще видим ако все още се намират лампи ... _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 18, 2004 20:46 Заглавие: лампов усилвател |
|
|
| През 1978г.,когато бях в казармата в София,за да не се пропия,както става обикновенно ми повериха ключа от клуба на ТНТМ-както беше модерно тогава,и реших да запълвам тъпото време в полезни дейности и тогава се роди една "самоделка" наречена REGENT60-STEREO.Това за времето си беше най добрият лампов усилвател немско производство-гордост за много естрадни оркестри.Вярно,мощността му беше малка-едвам 60Вт.,но достатъчна да вдигне олелия във всяко селско читалище.От тогава ми е останала носталгията по тези нумизматики,а и схеми даваха с тях.Е.е.е. добри стари времена,какво знае днешната младеж с тези космически мощности и качество?Ако сегашните маниаци забелязват имаше тенденция да се произвеждат качествени уретби с интегрални предусилватели,но мощността задължително е с лампи.Нещо от типа на Marshall. |
|
|
 |
gyx4o Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 21:58 Заглавие: . |
|
|
| Майче усилвателя е Електроакустика, но в момента не е при мен и не мога да кажа със съгурност. Крайните лампи са модел 6п3с, като вероятността проблема да е при тях е никаква защото намерих от същият модел и ги смених. И тяхните аноди се изчервяват въпреки че са нови. Относно тримера забелязах само един и го подмених, но резултата беше същият. Затова си сложих обратно стария. Ще погледна подробно какъв е модела. |
|
|
 |
|