Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

проблем с "луни4ки" на 220V
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Яну 27, 2007 15:54    Заглавие: Отговорете с цитат

dragon_hifi написа:
Колега, сложи димер вместо обикновен ключ и намали малко.

При 5% по-ниско напрежение (ефективна стойност), светлинният добив се намалява с 11%, при 10% - с 22%, а при 15% - с 32% (данните са за крушки с волфрамова жичка, стр. 259 от книгата, която цитирах по-горе). Продължителността на светене се увеличава с 220% (при 5% намаление на напрежението), 450% (при 10% намаление на напрежението), а за 15% намаление не са дали данни. Напомням, че светлинният добив се измерва в lm/W (лумен на ват) и когато е по-голям, означава, че крушката има по-голямо КПД.

Понижаването на захранващото напрежение води до намаляване КПД на крушката.
Затова когато КПД е важно, за регулиране на осветеността се ползват серийни ключове (понякога повече от 1 бр.) вместо регулатори на мощност (димери).

Животът на крушката може да се увеличи като се ограничава пусковия ток (при включване на крушката, волфрамовата жичка е студена и съпротивлението и е малко - протича ток, който е многократно по-голям от тока, който протича при загрята жичка; жичката се нагрява твърде бързо).

Най-лесния начин е с "димер" (усилва се до край), защото ги продават навсякъде. Когато имаме серийни ключове обаче това е неудобно. Тогава се слагат такива устройства:

Те се събират в конзолата, заедно с ключовете за осветление и обикновено се монтират там. За по-големи мощности транзисторът може да се замени с тиристор. Виждал съм схеми, в които вместо грец има диод, свързан паралелно на схемата с транзистора/тиристора и в момента на включване подава само единия полупериод към консуматора, а при зареждане на кондензатора - двата полупериода.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
NicKo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Съб Яну 27, 2007 17:19    Заглавие: Re: Осветление Отговорете с цитат

ji4kajiata написа:
Един траф незнам дали не е към 32лв.
Един 12в. траф за лунички беше към 5-6 лв,аз лично съм купувал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Яну 27, 2007 18:04    Заглавие: Re: Осветление Отговорете с цитат

NicKo написа:
ji4kajiata написа:
Един траф незнам дали не е към 32лв.
Един 12в. траф за лунички беше към 5-6 лв,аз лично съм купувал.

Такава цена може да има "електронен трансформатор" за 50-60W.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети