| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Dr. Rossi Гост
|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 8:19 Заглавие: Въпрос относно Hz помогнете |
|
|
Имам един въпрос относно Hz. Значи имам индуктивен дигитален датчик 0-5 V които се използва за следене на оборотите посредством зъбно колело. Режима на работа е макс. 3200 оборота /минута, 53 в секунда имам 50 зъба на зъбното колело което ще рече 2666 херца. До тук правилна ли ми е сметката ?
Проблема е че интерфейс борда за връзка с компютъра е макс 1000 херца на канал. Какво да правя да намаля зъбите или да си търся интерфейс борд с по големи възможности ако да от къде мога да намеря?
Малко глупав въпрос но не съм сигурен дали честотата която поучавам от датчика трябва да отговаря на борда. В подобна ситуация използват 60 зъба и интерфейс борд с 1000 херца от тук идва объркването ми ? Не знам дали тези херцове на борда са за някаква обработка на информацията или способността му да приема и изпраща към компютъра.
И какво се случва ако датчика подава информацията по бързо отколкото борда може да препраща към PC то??
Благодаря ви предварително
Юрий |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Dr. Rossi Гост
|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 13:19 Заглавие: |
|
|
| Е никои ли няма да помогне. Много съм зле с електрониката а трябва да предвижа нещата, нямам време. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 14:22 Заглавие: |
|
|
намали зъбите  |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 18:09 Заглавие: |
|
|
Добре е да ти помогнем ама от това което пишеш не става много ясно как точно следиш оборотите на вала. Зъбното колело ли задейства датчика ? Най просто е ако има един "зъб". Тогава ще мериш броя на оборотите на вала за една минута. Ако целта на многото зъби е да се увеличи точността на следене, трябва да кажеш как става преобразуването на импулсите от датчика до показващото устройство. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
Dr. Rossi Гост
|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 18:20 Заглавие: |
|
|
Това е най-лесното но разделителната способност ще падне доста в ниските обороти, и го запазвам като краен вариант.
Може би не ви става ясно точно какво питам ето това е платката която ще използвам
http://www.vellemanprojects.com/be/en/product/view/?id=364910
Мога ли към нея да закача датчик с 2660 херца честота на работа при макс обороти.
Също така имам ли нужда от брояч функция (counter) на платката или това ще го върши компютъра. Фактически платката я използвам само за връзка на датчиците към компютъра. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 19:08 Заглавие: |
|
|
Набързо прегледах линка който си дал и нещо никъде не видях от къде идва това ограничение: | Цитат: | | Проблема е че интерфейс борда за връзка с компютъра е макс 1000 херца на канал |
Може и да съм го пропуснал, но 1kHz е доста ниско.
А и имам чувството, че май не си съвсем наясно с цялата постановка на нещата питайки това: | Цитат: | | Също така имам ли нужда от брояч функция (counter) на платката или това ще го върши компютъра. Фактически платката я използвам само за връзка на датчиците към компютъра. |
|
|
|
 |
rossi Гост
|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 19:29 Заглавие: |
|
|
Да не съм наясно с нещата но трябва да си намеря подходящ хардуер които вече да дам на някои които разбира и той да прави софтуер и тн. На този линк вярно не пише това го видях на малко по слаба платка на същата фирма
http://www.vellemanprojects.com/be/en/product/view/?id=351346
"counter function on inputs 1 and 2 with adjustable debounce (max 2kHz depends on total I/O load)"
А този counter function как стои въпроса. Въобще има ли някои които да разбира достатъчно и да ме консултира срещу заплащане. Но не в хиляди ОК |
|
|
 |
rossi Гост
|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 19:42 Заглавие: |
|
|
Извинявам се че така като гост но не си спомням ника
А има ли по добра платка която да ползвам готова примерно нещо българско ??? в рамките на 500 - 600 лв. Гледах едни модули сименс но не знам те маи се програмират и са самостоятелни??? |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 02, 2007 20:03 Заглавие: |
|
|
Не искам да те критикувам но от последния ти пост направо изтръпнах
Лудост е да се слага такава платка за да следиш едни обороти или брой импулси на оборот?????
За да не си губим времето с гадаене на задачката я формулирай коректно. Просто опиши какво трябва да се получи от всичко това и може да получиш тук и безплатна консултация.
Аз се занимавам с автоматизация и.т.н. и на въпросите ти се сещам за поне няколко стотин решения но всяко от тях е в зависимост от условията на заданието. А без Правилно построено задание резултата обикновенно е полу работещо недоносче или безкрайно лутане и доработване на продукта в резултат на което цената му клони към безкрайност. |
|
|
 |
DR.Rossi Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 03, 2007 10:07 Заглавие: |
|
|
Така пояснявам. Аз и преди бях пускал тема по този въпрос но се отложиха нещата, а сега няма време. Малко дълго ще стане но дано ви е интересно!!!
Получих просветление, зададох същия въпрос и в форума на фирма която прави такава платки и софтуер и се оказа че платката е 1KHz на канал но самата тя прави някакви изчисления и праща към компютъра вече обработена информация. Ето това ми отговориха мисля не е нужно да го превеждам
You can use a 60 (or more) tooth gear as the RPM is resolved within the DYNOmite Data Acquisition Computer, not at the PC. The DYNOmite provides microsecond vs. the PC's millisecond time resolution. Likewise, PID control of the absorber is handled within the DYNOmite, so that the PC need only command your desired hold points. This way, the quality of data acquisition, absorber control, protection via over-rev limits, etc. are not dependent on the PC's speed or on Windows' thread process allocation.
That said, we would actually suggest four magnets in an aluminum ring collar (or flat disk) being read via a Hall-effect pickup - as opposed to using a toothed gear and inductive pickup combination. This configuration allows you to take advantage of some additional internal DYNOmite data processing options that can (slightly) enhance quality.
Платката ми трябва за да вържа датчици към компютъра а те са :
6 бр. температурни – аналогови 0-5V
2бр. –дигитални
2 бр. индуктивен и хал датчици – дигитални - 3 KHz
общо 10 дигитални и 10 аналогови входа за да мога да добавям и други датчици
изходи:
4 бр. - дигитални
4 бр. - аналогови
за контрол на серво мотор ( примерно), контрол на автоматичен регулатор на напрежение 0V-196V (чрез серво или електронен)
връзка със компютъра чрез USB
така мога да си купя готова платка за 450 долара с няколко канала или 1900 долара с 32, но проблема с нея е че ще трябва да си купя и софтуера които е 1900 долара а не ми харесва особено. Желанието ми е сами да направим софтуера както на нас ни харесва и с функциите които ми трябват.
Въпроса е чрез каква платка да вържа тези датчици към компютъра. Има ли нещо готово на разумна цена което да си върви с драйвъри и тн. тези линкове които постнах по горе са любителски платки малко стил млад конструктор и не знам въобще ще ми свършат ли работа. Видях едни Сименс модули за автоматизация цените са им 500 1000 лв. дали мога да ги ползвам, пишеше че имат 32 I/O канала но без подробности.
И до колко трудно ще е да се напише софтуер за тях.
Всякакви мнения и напътствия са добре дошли.
И да знаете че в моя район бирата е безплатна !!! |
|
|
 |
|