Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стават ли "черните лампи" за обработка на фотолак?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ariel
Гост

МнениеПуснато на: Нед Ное 21, 2004 17:17    Заглавие: черни лампи за УВ светлина Отговорете с цитат

Sharo, от една година използвам горелка от живачна лампа 250 вата.
Осветявам 8мин от разстояние 20 см като по средата имам междинно стъкло което да ми спира инфра лъчите. Използвам фото лак Позитив 20. Платките са перфектни. Платките ги печатам на мастилен принтер на прозрачно фолио за мастилени принтери. Разбира се и тук има по оригинална технология. Мога да я споделя при желание.
Върнете се в началото
Dumfree
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 21, 2004 23:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво е това прозрачно фолио за мастилено-струен принтер, и от каде мога да си намеря (В София).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
neon_knight
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 0:58    Заглавие: Re: черни лампи за УВ светлина Отговорете с цитат

ariel написа:
Разбира се и тук има по оригинална технология. Мога да я споделя при желание.

Сподели я!
ariel
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 7:59    Заглавие: У В лампи Отговорете с цитат

ОК, довечера. сега бързам за работа.
Върнете се в началото
ariel
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 13:38    Заглавие: УВ лампа Отговорете с цитат

1. Фолиото за мастилен принтер е от фирма ЕМТЕС и го купувам от
" офис уан" ,знаете го, печатам графичния оригинал на платката на принтер лексмарк. За да стане "фабрично" и да се проработят добре и най тънките писти трябва черното да е много плътно. Цаката при мен е следната: печатам веднъж въху фолиото нормално, след това на друго място печатам огледасно, двата графични оригинала ги събирам един върху друг с мастилото навътре, съвпадам ги и по ръбовете ги подлепвам с тиксо. Става мнго черно , точно и платката става перфектна. Фолиото е растерно от едната страна и върху растера се печати. Обработката на фолираната платка я правя така: първо изрязвам текстолита с размери около един сантиметър по голяма от графичния оригинал, със шкурка 600 изчиствам окисите, веднъж я изчиствам с коресилин и спирт и два пъти я измивам с прах за пране обилно поръсен леко намокрен с дунапрен търкам отгоре докато и се разкаже играта . Слагам под чешмата и измивам под течаща вода без да се пипа с ръка. След изсушаване пръскам с фотолак Позитив 20 от около 25 см. От тук нататък следвам инструкциите за обработка, които вървят с лака. Засветката я правя с лампа /горелка от живачна лампа/ 250 вата вързана със съответния дросел. Разстоянието между лампата и платката е 20см. Помежду им има едно 3мм стъкло да спира инфра лъчите защото опита показа че ако се стопли фото лака така че да пари то той остава на графичния оригинал, а не на платката. Осветявам 8 мин. Опитно съм стигнал до това време. При други условия ще е друго. Трябва да се направят няколко опита. Работя на непряка дневна светлина. Ецвам платката с ферихлорид /най-добре/
пробвал съм с рецептата с перхидрол , но работи малко по агресивно, за тънки писти най добре ферихлорид или рецептата със син камък и готварска сол . Като допълнение извън прекия въпрос за любителски изпълнения на печатни платки най съм доволен и вече само нея използвам - това е Sprint layout 4 много лека програма за чертане на платки с готини възможности и е на руски . Успех на всички.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети