| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
astral_projection Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 13:49 Заглавие: Още една тема за фаровете |
|
|
Здравейте, въпреки изписаните досега теми за автоматично пускане на светлините на автомобила и аз реших да пусна една, понеже не видях в никоя моята идея. Та ето я и нея: При завъртане на контактния ключ се подава сигнал от двигателя (не знам откъде точно) - свети акумулаторче на таблото, до километража някъде. А след запалване угасва. Значи идеята ми е да след запалване на двигателя чрез този сигнал да се включват автоматично фаровете, но не знам как точно да го реализирам. Мислих за тиристор, но не съм много наясно и не знам дали има такива на 12 волта и с голям ампераж.
Та всякакви съвети и схеми са ми от полза
Благодаря Ви предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 14:23 Заглавие: |
|
|
| Първото, което ми идва на ум е с помощта на тригер |
|
|
 |
NicKo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 14:56 Заглавие: Re: Още една тема за фаровете |
|
|
| astral_projection написа: | Здравейте, въпреки изписаните досега теми за автоматично пускане на светлините на автомобила и аз реших да пусна една, понеже не видях в никоя моята идея. Та ето я и нея: При завъртане на контактния ключ се подава сигнал от двигателя (не знам откъде точно) - свети акумулаторче на таблото, до километража някъде. А след запалване угасва. Значи идеята ми е да след запалване на двигателя чрез този сигнал да се включват автоматично фаровете, но не знам как точно да го реализирам. Мислих за тиристор, но не съм много наясно и не знам дали има такива на 12 волта и с голям ампераж.
Та всякакви съвети и схеми са ми от полза
Благодаря Ви предварително | При даване на контакт се подава напрежение на нормално затворено реле при което сватка "аккулаторчето" на таблото.При запалване на двигателя генератора се завърта и подава напрежение към консуматорите (акомулаторию и т.н.) както и напрежение към вече споменатото нормално затворено реле - така тои отваря контакта и лапата загася.Това е при руските автомобили.При по новите Реле-регулаторите са им вградени към генератора и мисля че от там идва напрежението за лампата,но ако и те са с реле както ти обясних можеш към него да добави реле с нормално отворвн контакт така че при подадено напрежение релето ще затваря и ще се задеистват фаровете.Успех дано съм ти помогнал малко. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 23:12 Заглавие: |
|
|
Проблема със снемането на сигнала е много индивидуален всеки с различна кола , по долу схемата по принцип за друго я рисувах но пак става , в нея е използвано времезакъснение което се задейства след като изгасне лампичката за зареждането , с цел да се избегне светенето на фаровете когато се върти стартера и лампичката изгася преди да е запалила колата . В делителя на базата на първия транзистор се подава напрежение от лампата за зареждане я релето се захранва от ключа при подаване на контакт .
 _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 23:53 Заглавие: |
|
|
| Колко секунди е закъснението на тази схема? |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 0:24 Заглавие: |
|
|
ами на 5в беше около 45 секунди за 12в смятай го напловина  _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 7:51 Заглавие: |
|
|
sheki съпротивлението база- земя на първия транзистор 4.7 мегаома ли е ? Времето на закъснение се настройва опитно с резистора 1Мом и кондензатора 100 мкф. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 20:51 Заглавие: |
|
|
| Фикри Нури написа: | | sheki съпротивлението база- земя на първия транзистор 4.7 мегаома ли е ? Времето на закъснение се настройва опитно с резистора 1Мом и кондензатора 100 мкф. |
това е обикновен делител на базата, 4,7К е резистора , за времето правилно си се ориентирал. _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
|