| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Чет Фев 15, 2007 15:54 Заглавие: Търся схема на широколентов усилвател |
|
|
Става въпрос за курсов проект по аналогова схемотехника!!!
Ако някой има схемка ,може да даде идея за схема, да каже някой линк или да препоръча литература ще съм му много благодарен!!!
Параметрите на входната верига са:
Ui=10mV
Ria=50Komhs
Параметри на изходната верига :
Uo=4V
RL=1Komhs
CL=150pF
Честотен обхват 100Hz-5МHz
Допустими изкривявания :
М<=2.5Db
За сега си мисля за схема с някой ОУ и схема ОК за съгласуване на изходното съпротивление!!!
На прав път ли съм??? _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 15, 2007 17:48 Заглавие: |
|
|
Две транзисторни стъпала. Честотата е висока, амплитудата на входа е малка и с ОУ трудно става. Незнам в кое ТУ си, но в софийското Доневска, Пандиев и компания не гледат с добро око на проекти, направени с ОУ  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 15, 2007 22:03 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | Две транзисторни стъпала. Честотата е висока, амплитудата на входа е малка и с ОУ трудно става. Незнам в кое ТУ си, но в софийското Доневска, Пандиев и компания не гледат с добро око на проекти, направени с ОУ  |
В Софийското ТУ съм ама казаха че транзисторните стъпала и ОУ са равноправни.За НЧУ усилвателите дори разрешават да се ползва интегрални схеми.Дали има такива и за широколентови усилватели!? _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 15, 2007 22:13 Заглавие: |
|
|
| А нещо като коефициент на усилване ,нямаш ли зададен ? Ако тези напрежения които си дал са ефективни и Ку =Uout/Uin =400 ще ти трябва ОУ със лента на единично усилване 2000!! Мхц !! Поправи ме ако бъркам ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 15, 2007 22:41 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | А нещо като коефициент на усилване ,нямаш ли зададен ? Ако тези напрежения които си дал са ефективни и Ку =Uout/Uin =400 ще ти трябва ОУ със лента на единично усилване 2000!! Мхц !! Поправи ме ако бъркам ! |
Eми на заданието пише :
"Изходни данни:
Параметри на входната верига:
Ui=10mV
Ria>=50Komhs
Параметри на изходната верига:
Uo=4V
RL=1Komhs
CL=150pF
Честотен обхват 100Hz-5Mhz
Допустими изкривявания (амплитудно-честотни,нелинейни,преходни):
М<=2.5dB
За мен това е усилвател с усилване по напражениеКu=Uo/Ui=400.Работната му честота да е от 100Hz до 5Мнz
и да има най-много спад на АЧХ при ниски и високи честоти 2.5Db
Поне аз така го разбирам. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 16, 2007 20:37 Заглавие: |
|
|
| Аз също не съм виждал по-нескопосано зададени параметри. Сякаш целта е нищо да не е ясно ... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 16, 2007 21:47 Заглавие: |
|
|
| toltec написа: | | Аз също не съм виждал по-нескопосано зададени параметри. Сякаш целта е нищо да не е ясно ... |
Курсов проект -целта е станеш инжинер сигурно затова ,но това са само насочващи параметри цялото проектиране трябва да бъде извършено от мойта глава и под насоките на преподавател .
За това някой ако има линк към някоя полезна страничка или документ да я постне-ще съм му много благодарен.Аз търся насоки за целта, не готови схеми дето да ги дам, въпреки това ми е интерестно да видя някоя работеща схема на широколентов усилвател да видя как го реализират хората пък оттам аз ще си правя изводите!Как да го правя с ОУ с транзистори ли или
ако има нещо подобно на STK и ТДА серийте само че за широколентови усилватели!!!! _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 17, 2007 13:52 Заглавие: |
|
|
Защо не потърсиш схеми на осцилоскопи? Там се ползват широколентови усилватели с доста голям честотен обхват (нали трябва да показва коректно на екрана както постоянно напрежение, така и променливо с различни честоти)
С операционен усилвател не ти препоръчвам, защото при високи честоти коефициента на усилване ще намалее (не знам дали има ОУ, който при 5MHz да има прилично усилване). Най-добре с дискретни елементи. Разбира се ако потърсиш в справочниците за интегрални схеми, които са проектирани специално за широколентови усилватели, пак ще стане (но не знам дали на преподавателя ще му хареса). За да има голямо входно съпротивление може да сложиш на входа полеви транзистор (MOS транзистор със собствен канал, ако желаеш да усилва и постоянно напрежение) или подходяща обратна връзка (вж. в учебника какво пише за обратните връзки). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 17, 2007 14:13 Заглавие: |
|
|
| vstoykov написа: | Защо не потърсиш схеми на осцилоскопи? Там се ползват широколентови усилватели с доста голям честотен обхват (нали трябва да показва коректно на екрана както постоянно напрежение, така и променливо с различни честоти)
С операционен усилвател не ти препоръчвам, защото при високи честоти коефициента на усилване ще намалее (не знам дали има ОУ, който при 5MHz да има прилично усилване). Най-добре с дискретни елементи. Разбира се ако потърсиш в справочниците за интегрални схеми, които са проектирани специално за широколентови усилватели, пак ще стане (но не знам дали на преподавателя ще му хареса). За да има голямо входно съпротивление може да сложиш на входа полеви транзистор (MOS транзистор със собствен канал, ако желаеш да усилва и постоянно напрежение) или подходяща обратна връзка (вж. в учебника какво пише за обратните връзки). |
Да май наистина ще мина към транзистори ,снощи някой беше постнал схема на осцилоскоп тука ама на сутринта я нямаше!
А пък и търсих речници да преведа на английски "широколентов усилвател"- търсих и в Polyglot и в SA dictionary-никъде няма точно този термин а съм сигурен че и на английски ще има бая информация!!Пробах с wide lenght amplifier обаче чичо гугъл не ми каза нищо интерестно.А междинно честотния усилвател в хетеродинния радиоприемник някой знае в какъв честотен диапазон работи??? _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |