Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Колко "харчат" климатиците?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
д аврамов
Гост

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2004 11:50    Заглавие: на сметка си вярвай ми аз съм с LG плазма Отговорете с цитат

[quote="munti"]
Филипов написа:
Пише го на етикета им.

Знам, че пише... Smile, но не пише по колко време в денонощието работят ...едва ли ако пише 1киловат това означава 24 киловата за 24 часа...
Питам какви са месечните сметки за тока на хората, които се греят с климатици.
Пък ако някой каже и марка/модел още по-добре.
Smile
Върнете се в началото
аврамов чирпан
Гост

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2004 12:13    Заглавие: не вземай скъп климатик купи корейски LG не отстъпва на йота Отговорете с цитат

[quote="Anonymous"]Благодаря Ви за отговорите! Smile
Смятам да взимам скъп климатик, Митсубиши или Панасоник - деветка, защото стаята не е голяма.
Дограмата е сменена, на външната стена (1 на брой) има вътрешна изолация (вата+гипсокартон) . Изложението е южно.
Та се чудя какви разходи ще докарва...И дали не е все едно някоя Мидея...Имам LG от 5г за стая като твоята плащам по 30 лв на месец при работа non stop през зимата! Климатика е девятка обикновен тоест не е инвертор или плазма !!
Върнете се в началото
nebelservice
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2004 1:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Топлина и температура са две съвсем различни понятия приятелю.Едното се характеризира с количество а другото със големина.Връзката е силна и винаги топлината тече от по топлото(висока температура) към по студеното.Климатиците работят с термодинамичния цикъл на Карно (ако нещо ти говори) т.е. втечняват газ(разход на ел енергия) при което се отделя топлина (външната част),пренасят течната газ (разход на електрическа енергия),изпаряват газта през дюза(обикновено няколко) при което се поглъща топлина( вътрешната част)Да не забравяме и енергията необходима за принудителната конвекция на големи въздушни маси (2-4 вентилатора по 100 вата).Процеса в по скъпите системи е до някъде обратим,но оставям на тебе да помислиш защо при -5 градуса виншна температура процеса спира(където трябва да се погълне топлина за да се пренесе вътре)

Проблема при -5 градуса не е в пренасянето на енергия, а че външното тяло на климатика замръзва (покрива се с лед, които е сам по себе си изолатор)
ariel
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 15, 2004 20:04    Заглавие: климатик Отговорете с цитат

Ще разрешите ли и моето мнение? От три години се топля с климатик в апартамента и в ателието/4Х4 метра/ . В ателието работи нон стоп 8 часа. плащам 40 лв. По евтино ми е с около 30%. Но една подробност;
и на двете места имам резервно отопление , което влиза в действие когато температурата падне до към -7 градуса. двата климатика са дванадесетици Санг и Хайер. Последно аз съм доволен от отоплението си.
Върнете се в началото
klimatikadjiq
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 15, 2004 22:42    Заглавие: mnogo werni inewerni neshta.... Отговорете с цитат

казно честно , тук се чуха доста "чепати идеи" ако позволите нека и аз да кажа нещо:
скъпите климатици са по добри , защото обикновенно са направени да работят на по ниска температура на изпарение, затова и инверторите са по ефективни в студ , защото пак поради вътрешни особенности ( развъртане на компресора с честота до 80 Hz ) могат да "добият "същата мощност и при по ниска тем на изпарение...разбира се обезскрежаването също е от зна1чение , да не се получи както всеизвестните Хаиер ( ексел) които работят добре , греят здраво , но когато доиде до обезскрежаване ..елате да им прочетете алгоритъма , та да видите как са го измислили...
А наи съвременните климатици като Фуджитсу ( инвертор) имат електронен модул ( електронно ТРВ ) което му посволява да работи изключително добре и в студ и пек ..ама само му сравнете цената с един китаиски та да видите Very Happy
с 2 думи : панасоник ( от малайзия) и фуджитсу женерал - там е истината Wink
Върнете се в началото
maik
Гост

МнениеПуснато на: Съб Ное 20, 2004 14:35    Заглавие: вервайте ми Отговорете с цитат

Имам камина ,климатик LG 12 и подово.Камината я палих по- миналата година 2 пъти - единия спря тока за това на нова година и единия път един приятел искаше да се накефи.Миналата не съм .Ползвам я за да си държа скарата - идеална е за тази цел.Подовото откакто е сложено 1 път - тогава беше модерно да имаш подово.
Климатика се спира само по един месец пролетта и есента.
Много е важно правилния подбор.Имам 2 познати сложиха 24 и са го пускали по 1 път - голям разход на ток а моя не спира и е 21-23 градуса зимата.Важно е да не се спира и през деня и през нощта.
Ток - лятото до 120 лв -всичко пералня бойлер всяка вечер.Миналата година най- студения месец -140 .За таз има увеличение и още не знам.Сега без климатик миналия месец 80 .
Важно е и доброто уплътнение.
Камината е с малко КПД - сиреч глезотия трябва да работи нон стоп поддръжка и към 2 ден се стопля като при климатика.Бях на камина 3 години.
В детската имам печка на дърва която се пали вечер и се отварят вратите на коридора (подпомага климатика ).
Помещението с климатика е около 50 кв а целия около 100.
При най- студено преди 3 год. 5 мин работи 2 обратно за тялото отвън.
Осаки и др,сдадоха тогава.
Лятото се ползва за охлаждане на целия апартамент.
С поздрави Маик
Върнете се в началото
karlosjakal
Гост

МнениеПуснато на: Нед Ное 21, 2004 12:44    Заглавие: Midea Отговорете с цитат

Аз съм с Мидеа и да ти кажа съм много доволен Работи си ипри -5 и при -10 без проблеми, но си вземи по-мощен такаще спестяваш от сметката за тока.Ако топлиш 1 стая около 20 кв.м. и климатика работи по цял ден и подържа 25-26 градуса сметката ще ти се вдигне с 30-40 лв.Казвам го от опит. А ве4е от тебе зависи как ще го експлоатираш.И какви темп. ще му задаваш. Laughing
Върнете се в началото
Potrebitel
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 16:34    Заглавие: Klimatika li ne e v red ili az sgreshih ? Отговорете с цитат

Zdraveite, vzeh klimatik LG 12. Za pomestenie 25kv.m x 2.50 vis.
Vapreki che temp ne sa pod 0gradusa, klimatika ne moge da vdigne 24gradusa v staqta. Raboti poshti bez prekazvane, spira za 3min i pak poshva da varti. KOlko trqbva da e temperaturata na toplata struq ot klimatika , i dali v neq e problema ako ne e zareden kakto trqbva? li sam sgreshil che ne sam vzel klimatik s po-golqma mostnost.
Върнете се в началото
антон петков
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 18:12    Заглавие: какъв климатик да избера? Отговорете с цитат

Имам 5 работещи климатика "Midea", типоразмери 7,9,12,18,доставени и монтирани от "Богорекс". Охлаждат и топлят перфектно въпреки, че не са инверторни. Просто китайските детайли се използват и в "марковите" климатици, така че е безмислено изхвърлянето на тема "марков". Лично за мен марков климатик е само този, закупен в Щатите и то от фирмен магазин. Същото както при маратонките javascript:emoticon('Laughing')
Laughing
Върнете се в началото
Shemeta
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 20:25    Заглавие: Re: какъв климатик да избера? Отговорете с цитат

антон петков написа:
Имам 5 работещи климатика "Midea", типоразмери 7,9,12,18,доставени и монтирани от "Богорекс". Охлаждат и топлят перфектно въпреки, че не са инверторни. Просто китайските детайли се използват и в "марковите" климатици, така че е безмислено изхвърлянето на тема "марков". Лично за мен марков климатик е само този, закупен в Щатите и то от фирмен магазин. Същото както при маратонките javascript:emoticon('Laughing')
Laughing

Abe za zimata mai klimatika si e glezotia ako e po stydena zimata , ne samo che shte ti e stydeno ami i shte si harchi baia tok.
Nai dobre si e s lokalno parno , ama i s obiknovenna maslena pechka si e po toplo i mai ne harchi chak tolkova Cool
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети