| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
muljo Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 20:47 Заглавие: симисторен регулатор на напрежение |
|
|
Някой опитвал ли се е със симсторен регулатор да управляава индуктивен товар /в случая първичната намотка на трансформатор/?
Ако е постигнал някакъв успех бих се радвал да сподели опита си с мен.
Приемам и идеи за друг начин на регулиране. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 21:24 Заглавие: |
|
|
az probvah sys shemata na mladkonstruktor ako se se6tate samo deto trqbva da si sloji6 nekolko simistora 4e ako e po-malko ot 16A pravi пуфффффффф  |
|
|
 |
muljo Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 23:00 Заглавие: |
|
|
| Тази я пробвах първа, не захапа /в смисъл регулировката не е плавна, на подскоци и пр.;както и да е/, макар че в хола регулатора на полилея е направен точно по нея и работи вече доста години. Днес налепих същата с малко подобрения - работи, плавно регулира непрежението, обаче трафа бръмчи яко и това не ми харесва. |
|
|
 |
muljo Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 22, 2004 23:02 Заглавие: |
|
|
| Имам пред вид схемата на Електрончика. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:03 Заглавие: |
|
|
muljo, имаш ли представа как става регулиране (на мощност) със симистори? И какво ще стане със синуса в първичната на трафа?
После трафа (освен коеф. на трансформация) е сметнат за някакъв ток (мощност) която трябва да има. |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:27 Заглавие: |
|
|
Прочети нещо за импулсните захранвания(но не от този форум - съвет). И ще видиш колко много твоята идея прилича на един от техните варианти. Само че там честотите са по-високи, трафа е различен ... _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
muljo Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:29 Заглавие: |
|
|
| Имам идея по въпроса, но това са подробности. Факт е, че това е фабрично изделие, не съм го правил аз и когато работи - работи както трябва /виждал съм/, без излишни шумотевици. Оригинално управлението е с TCA280A, която безуспешно се опитах да намеря. Времето не е много и пробвам варианти да спретна нещо, че да си реша проблема. |
|
|
 |
muljo Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:35 Заглавие: |
|
|
| Zdrav, занимавал съм се с импулсни захранвания. Въпросът е да се ремонтира готово изделие, не да се прави ново, макар че като гледам работата отива натам. Лошото е, че времето е съвсем малко. А пък за форума - не знаеш къде може да се пръкне някоя светла идея. Лошо няма да питаш. |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 11:58 Заглавие: |
|
|
Никъде не казваш какво е изделието и каква е мощноста. Ако става въпрос за малка мощност защо не опиташ с транзистор включен в рамената на диоден мост. Така не се изрязва синусоидата. Но пък при определени режими има нужда от радиатор за охлаждане на транзистора.
Виж тук това не ти ли върши работа. Автора казва че е изпробвано.
www.geocities.com/zdravko_k_d/Figure_03.gif
и тук
www.geocities.com/zdravko_k_d/Figure_04.gif
Успех.
PS: Ни най-малко не се опитвам да обезценя силата на форума, но темите за импулсни захранвания тук са от типа на "сложих десет мосфета и направи БУУУМ" и на момичетата наоколо им паднаха гащите. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
|