| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
fem Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 24, 2007 9:25 Заглавие: |
|
|
| Noel написа: | | По мое скромно мнение истински скачащ код без двустранна връзка е невъзможен. |
Всъщност е възможен за това на някои аларми като им смениш батериите на дистанционното забравят кода |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 24, 2007 9:40 Заглавие: |
|
|
| fem написа: | | Всъщност е възможен за това на някои аларми като им смениш батериите на дистанционното забравят кода |
при този тип обикновенно кодовете са веднъж синхронизирани и имат съвпадение да речем...500 кода напред- назад. Ако излезне извън тях тогава "умира" Аз говоря за истински скачащ код който се определя от самата аларма чрез генератор на случайни числа , а не от дистанционното.Тогава без двустранна връзка е невъзможно да се осъществи. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 9:56 Заглавие: Mne |
|
|
| Noel написа: | | fem написа: | | Всъщност е възможен за това на някои аларми като им смениш батериите на дистанционното забравят кода |
при този тип обикновенно кодовете са веднъж синхронизирани и имат съвпадение да речем...500 кода напред- назад. Ако излезне извън тях тогава "умира" Аз говоря за истински скачащ код който се определя от самата аларма чрез генератор на случайни числа , а не от дистанционното.Тогава без двустранна връзка е невъзможно да се осъществи. |
Бсички говорите без да сте чели упътванията .
1. Зависи от производителя как си е организирал чипа , действително може да има такива да забрави до къде е стигнал кода му , но специално микрочип нямат такъв чип всичките си имат вътрешен еепром и винаги си помни до къде е стигнал.
2.Скачащия код се определя от самото дистанционно какво да излъчва , декодера в алармата очаква не 500 а 16 възможни кода точно казано в упътването , като всеки излъчен код попада в 16000 блокирани кода и няма такова нещо напред назад , като също така има и 16000 разблокирани кода от които може да оачква декодера код , дори ще го приеме ако не е секретно обучен декодера и ще си нулира неговите 16 с нови 16 .
Чети тук малко е на руски но се разбира.
http://foto.ixbt.com/photo/33859/26985Vko76gCjs/IVGJrGR2Jq/28583.jpg |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 10:50 Заглавие: Re: Mne |
|
|
| suxfan написа: |
Бсички говорите без да сте чели упътванията .
1. Зависи от производителя как си е организирал чипа , действително може да има такива да забрави до къде е стигнал кода му , но специално микрочип нямат такъв чип всичките си имат вътрешен еепром и винаги си помни до къде е стигнал.
2.Скачащия код се определя от самото дистанционно какво да излъчва , декодера в алармата очаква не 500 а 16 възможни кода точно казано в упътването , като всеки излъчен код попада в 16000 блокирани кода и няма такова нещо напред назад , като също така има и 16000 разблокирани кода от които може да оачква декодера код , дори ще го приеме ако не е секретно обучен декодера и ще си нулира неговите 16 с нови 16 .
Чети тук малко е на руски но се разбира.
http://foto.ixbt.com/photo/33859/26985Vko76gCjs/IVGJrGR2Jq/28583.jpg |
В никакъв случай не искам да влизам в спор и съжалявам , че не мога да намеря , подобнастатия но не на руски , за скачащия код и двустраната връзка. Въз основа на написаното в нея преди около 5 години разработихме имобилайзер за автомобил но с карта а не дистанционно. Поради високата цена потъна в забвение.
Не говоря за конкретен чип , а за принцип на действие.Алармата посредством ГСЧ избира код и алгоритъм по който дистанционното трябва да го пресметне и върне обратно. Кода и алгоритъма са винаги различни. В самото дистанционно има един единствен опознавателен код който се мени с всяко натискане на бутона
В никакъв случай не твърдя че е идеалния вариант нито че съм специлист в тази област.Споделям само това през което съм минал. А тази статия наистина не съм чел но ще я прочета / за което благодаря/ макар вече да е далеч от моята област . _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 12:48 Заглавие: |
|
|
Това ми прилича на А3/А8 при gsm-ите. Но там няма скачащ код, ами кодирано съобщение. Мисля, че мерцедес слагаше подобни с RSA кодиране. Случайно число се изпраща от "автомобила" към "дистанционното", което го кодира и връща - същото се прави и от другата страна - ако двете съвпадат се изпълнява съответната команда.
edit: Oще нещо се сетих - за скачащите кодове напред-назад
Значи, те си скачат само напред в последователността (дали може да се нарече пръстен по математически ) от "правилните кодове", но реално като числа (динамичната част), може да се окаже че са по-малки от предишния. Това си зависи и от алгоритъма на генериране/валидиране на кодовете. Конкретно за keeloq - не съм се заоравал в алгоритмите, но май и там е така.
А ако се прескочат тези 16 кода, при повторно натискане на бутона (два последователни от генератора кода) може да се получи ресинхронизация до 4k кода напред (по спомен).
п.п. а защо в статията пише КееLog? |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 17:25 Заглавие: |
|
|
Моята аларма НЕ Е с НЗ контакт.Не съм малоумен да го направя.Затова и наблегнах на БЪЛГАРСКИТЕ системи.Е,и при тях се среща тази простотия-в по-евтините модели,но поне релето за блокирането е вградено и само с издърпване не щепсела не става.Между другото, защо ли като отидем да купуваме аларми все търсим нещо по-евтинко Ами защото клиентите в по-голямата си част са пинтии.Дал чувал пари за лъскав боклук (автомобил) и се цигани за 20-50 кинта когато стане въпрос за алармата.Аз имам и самоделен имобилайзър.И твърдя,че за да се открие механизма му на действие е нужно много време.Само че никой досега не е проявил интерес като разбере че ще му струва стотина кинта.Алармите им трябвали,защото застрахователите ги искали!Ами ОК!И все пак не рискувам да слагам "евтиниите" за по- 40-50 лева.И не съветвам никого да го прави! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 26, 2007 0:29 Заглавие: |
|
|
Ditronix: Точно за това говоря...четеш ми мислите . |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 26, 2007 7:56 Заглавие: |
|
|
| @Noel, и колко голямо е дистанционното с предавател и приемник в него? Иначе и според мен най-истинският скачащ код е с двустранна връзка. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 26, 2007 8:02 Заглавие: |
|
|
| Niakoi написа: | | @Noel, и колко голямо е дистанционното с предавател и приемник в него? |
На живо никога не съм го виждал. На размер трудно мога да го определя но да речем колкото дистанционното на алармите BEST които бяха копие на СЪН-1 . Сравнено с размерите на окомплектовката от снимката която имаше към статията _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 26, 2007 8:54 Заглавие: Mne |
|
|
| Niakoi написа: | | @Noel, и колко голямо е дистанционното с предавател и приемник в него? Иначе и според мен най-истинският скачащ код е с двустранна връзка. |
Ползата е нулева само така ще си увеличиш консумацията на дистанционното и ще трябва да си носиш един акумулатор в джоба да го храниш а и размера става голям на дистанционното.
Не съм чувал до сега някои да прецака keeloq кода.
Още повече че скороста на предаване е твърде ниска (100 милисекунди за код), ще ти трябват години за да можеш да изредиш всичките възможни комбинации , дори може и да не си жив когато стане това
Така че за сега мисля че това е най доброто а и като цена е най евтиния вариант, всичко се побира в 1 чип а отвън имаш 1 транзистор за ВЧ генератор и това е . |
|
|
 |
|