Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да направя IR прожектор?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
deejay_x
Гост

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:11    Заглавие: Как да направя IR прожектор? Отговорете с цитат

Здравейте на всички,понеже разполагам с камери за наблюдение със собствена подсветка но естествено тя не е достатъчна за ясна картина през ноща искам да допълня осветлението с прожектор в инфра червения спектър.Някой знае ли схема за създаване на такова нещо и естествено типа на диодите които са подходяши за тази цел.
Предварително благодаря на всички отзовали за на моята тема
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:32    Заглавие: Отговорете с цитат

С бутона Търсене по форума може да се намери [url=http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=4816&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E8%ED%F4%F0%E0%F7%E5%F0%E2%E5%ED%E8&start=0&topicshow=Как%20да%20си%20направя%20инфрачервен%20осветител(прожектор)]това[/url] и това това и това, а и други неща .....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:37    Заглавие: Отговорете с цитат

да чудесно нещо е търсачката но ако ми кажеш че си намерил смислен пост в който все пак да има поне една примерна схема а не само коментари от типа "нестава ли халогенен прожектор" ми дай линк защото аз преди да пусна темата пробвах с търсачката и не намерих нищо
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
...но ако ми кажеш че си намерил смислен пост в който все пак да има поне една примерна схема

Схема на какво?
Как се връзва IR диод за да свети ли или нещо друго?
А от линковете освен това което цитираш би трябвало да разбереш и други неща.
Ето ти и конкретно (пак):
Цитат:
Има готови инфрачервени прожектори. Тези долните съм ги виждал в Комел Софт.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 19:00    Заглавие: Отговорете с цитат

естествено че ме интересува как да подкарам инфра ред диодите да светят.... а колкото до купуването на такъв прожектор...хич нямаше и да пускам тема тука защото всеки може да отиде и да си купи...стига пари да има.
Единственото което разбрах е че трябва диодите да са 850 nm въпреки че в каталога на Комет Електроникс видях само 880 nm. Какво е значението също не ми е понятно дали става вместо с 850 да се ползват 880 nm?
Дали тези диоди им е достатъчно само напрежение от 1.5 волта за да светят?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 19:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
естествено че ме интересува как да подкарам инфра ред диодите да светят.... Единственото което разбрах е че трябва диодите да са 850 nm въпреки че в каталога на Комет Електроникс видях само 880 nm. Какво е значението също не ми е понятно дали става вместо с 850 да се ползват 880 nm?
Дали тези диоди им е достатъчно само напрежение от 1.5 волта за да светят?

Понятието инфрачервена област е сравнително широко.
Стойностите които си посочил са в нея и 940 nm също. По-важното в случая е къде е пика на чувствителност на твоята камера/и от това ще зависи ефективността на подсветката.
Светодиодите са такъв прибор който свети при протичане на ток през него. Колко да е този ток (в какви граници) зависи от типа на диода. Яркостта на светене обаче не е правопропорционална на силата на тока, т.е. пускайки 3 пъти по-голям ток (в границата му на работоспособност) силата на светене няма да е 3 пъти по-голяма.
Напрежението за което често се говори е следствие на протичащия ток и типа на светодиода - в какъв спектър свети. Свързано е със самата физика на ефекта и се определя от ширината на "забранената" зона и куп други фактори.
Пада на напрежение в/у ЕДИН IR диод при протичащия номинален ток се движи в границите на 1,4 - 1,9 V.
Т.е. така наречената схема за да светне един диод е: източник на постоянно напрежение, ограничителен резистор и светодиод (при спазване на порярността на включване). Ограничителния резистор се смята като от напрежението на източника извадиш пада на диода (това по-горе) и го разделиш на номиналния ток за съответния диод в зависимост от неговия тип.
Варианта с готовия прожектор не е хич за пренебрегване, тъй като там освен, че са събрани на куп и опроводени те са и групирани и оформени наистина като прожектор с всичките му атрибути за да свети максимално добре (пространствения ъгъл на светене на диода - хич не е голям ). Аз лично изпитвам силни съмнения, че който и да е в домашни условия би могъл да си го направи със същото качество и на същите пари отколкото да си го купи готов.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Фев 25, 2007 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря за изчерпателния отговор но явно не мми отбира толкова главата и ще мина на варианта с готов прожектор.Искаше ми се да поспестя някой лев но явно ще трябва да се изръся с около 130 лева за два броя
Върнете се в началото
veso
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Пет Мар 02, 2007 11:07    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.masterkit.ru/main/set.php?num=685

R1-R8 220 Ом
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети