| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
deejay_x Гост
|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:11 Заглавие: Как да направя IR прожектор? |
|
|
Здравейте на всички,понеже разполагам с камери за наблюдение със собствена подсветка но естествено тя не е достатъчна за ясна картина през ноща искам да допълня осветлението с прожектор в инфра червения спектър.Някой знае ли схема за създаване на такова нещо и естествено типа на диодите които са подходяши за тази цел.
Предварително благодаря на всички отзовали за на моята тема |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:32 Заглавие: |
|
|
| С бутона Търсене по форума може да се намери [url=http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=4816&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E8%ED%F4%F0%E0%F7%E5%F0%E2%E5%ED%E8&start=0&topicshow=Как%20да%20си%20направя%20инфрачервен%20осветител(прожектор)]това[/url] и това това и това, а и други неща ..... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:37 Заглавие: |
|
|
| да чудесно нещо е търсачката но ако ми кажеш че си намерил смислен пост в който все пак да има поне една примерна схема а не само коментари от типа "нестава ли халогенен прожектор" ми дай линк защото аз преди да пусна темата пробвах с търсачката и не намерих нищо |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 18:47 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | ...но ако ми кажеш че си намерил смислен пост в който все пак да има поне една примерна схема |
Схема на какво?
Как се връзва IR диод за да свети ли или нещо друго?
А от линковете освен това което цитираш би трябвало да разбереш и други неща.
Ето ти и конкретно (пак): | Цитат: | Има готови инфрачервени прожектори. Тези долните съм ги виждал в Комел Софт.
 |
|
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 19:00 Заглавие: |
|
|
естествено че ме интересува как да подкарам инфра ред диодите да светят.... а колкото до купуването на такъв прожектор...хич нямаше и да пускам тема тука защото всеки може да отиде и да си купи...стига пари да има.
Единственото което разбрах е че трябва диодите да са 850 nm въпреки че в каталога на Комет Електроникс видях само 880 nm. Какво е значението също не ми е понятно дали става вместо с 850 да се ползват 880 nm?
Дали тези диоди им е достатъчно само напрежение от 1.5 волта за да светят? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 19:28 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | естествено че ме интересува как да подкарам инфра ред диодите да светят.... Единственото което разбрах е че трябва диодите да са 850 nm въпреки че в каталога на Комет Електроникс видях само 880 nm. Какво е значението също не ми е понятно дали става вместо с 850 да се ползват 880 nm?
Дали тези диоди им е достатъчно само напрежение от 1.5 волта за да светят? |
Понятието инфрачервена област е сравнително широко.
Стойностите които си посочил са в нея и 940 nm също. По-важното в случая е къде е пика на чувствителност на твоята камера/и от това ще зависи ефективността на подсветката.
Светодиодите са такъв прибор който свети при протичане на ток през него. Колко да е този ток (в какви граници) зависи от типа на диода. Яркостта на светене обаче не е правопропорционална на силата на тока, т.е. пускайки 3 пъти по-голям ток (в границата му на работоспособност) силата на светене няма да е 3 пъти по-голяма.
Напрежението за което често се говори е следствие на протичащия ток и типа на светодиода - в какъв спектър свети. Свързано е със самата физика на ефекта и се определя от ширината на "забранената" зона и куп други фактори.
Пада на напрежение в/у ЕДИН IR диод при протичащия номинален ток се движи в границите на 1,4 - 1,9 V.
Т.е. така наречената схема за да светне един диод е: източник на постоянно напрежение, ограничителен резистор и светодиод (при спазване на порярността на включване). Ограничителния резистор се смята като от напрежението на източника извадиш пада на диода (това по-горе) и го разделиш на номиналния ток за съответния диод в зависимост от неговия тип.
Варианта с готовия прожектор не е хич за пренебрегване, тъй като там освен, че са събрани на куп и опроводени те са и групирани и оформени наистина като прожектор с всичките му атрибути за да свети максимално добре (пространствения ъгъл на светене на диода - хич не е голям ). Аз лично изпитвам силни съмнения, че който и да е в домашни условия би могъл да си го направи със същото качество и на същите пари отколкото да си го купи готов. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Фев 25, 2007 20:09 Заглавие: |
|
|
| благодаря за изчерпателния отговор но явно не мми отбира толкова главата и ще мина на варианта с готов прожектор.Искаше ми се да поспестя някой лев но явно ще трябва да се изръся с около 130 лева за два броя |
|
|
 |
veso Нов потребител

|
|
|
 |
|