| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 19, 2007 18:51 Заглавие: Схема на ВЧ волтметър |
|
|
Здравейте,
Необходими ми е схема на ВЧ волтметър с PIC микропроцесор /0-30 мгц/ с LED или LCD индикация,подходящ за изпълнение в домашни условия.
Ще бъда много благодарен ако ми помогнете да си направя такъв уред
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
и ще получиш всичко, което ти поискаш. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
key5 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 10:14 Заглавие: |
|
|
За 30МН имаш сериозно ограничение от аналоговия вход на самия ПИК, за Ф873 мисля че беше до около 17КН/0-5В/. Това чудо имали някакво изискване към входното съпротивление, входни нива, линейност и др. Най-тънко можеш да минеш с цифров мултицет и приставка /от 3-4 елемента/ . |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 18:00 Заглавие: |
|
|
| key5 написа: | Това чудо имали някакво изискване към входното съпротивление, входни нива, линейност и др. Най-тънко можеш да минеш с цифров мултицет и приставка /от 3-4 елемента/ . |
Просто искам да си направя ВЧ волтметър с цифрова индикация като отделен уред който да исползвам при настройките на ВЧ стъпала в рамките от 0 до 30 мгц.
Нещо подобно на фабричните цената на които не са ми по джоба
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 20:32 Заглавие: |
|
|
Ей ти нещо добро, само че трудно се намира делителя на честотата - LMX2322 - http://hem.passagen.se/communication/fcntlcd.html
По принцип трябва да стане и без делителя, не съм го пробвал. В гугъла сумати схеми излизат като напишеш "frequency counter" _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 20:37 Заглавие: |
|
|
Човека иска ВЧ волтметър, а не честотомер. Моята идея е следната:
За по-точно мерене трябва да се калибрира със сигнал-генератор.
Ето моя:
 |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 21:13 Заглавие: |
|
|
Обърках се като видях тия "0-30мгц"  _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 22:40 Заглавие: |
|
|
| Може и грец от шотки маломощни диоди ,за предпочитане е уреда да е стрелкови ,аналогов -по точно се хваща максимума ,цифровия мери 3 пъти в секунда ,не се вижда добре промяната на напрежението. |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 28, 2007 0:03 Заглавие: |
|
|
| Решението ти е AD8307 .Работи до 500 MHz и има динамика над 90 dB .Изхода е логаритмичен - направо в dBm |
|
|
 |
key5 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 28, 2007 10:07 Заглавие: |
|
|
skynet написа:
| Цитат: | | Просто искам да си направя ВЧ волтметър с цифрова индикация като отделен уред |
Значи горе-долу ако говорим за най ефтин и непретенциозен вариант с LCD : схемата на eler + панел-волтметър /от конрад, електрон или някой друг магазин за радио-части/ + батерия 9V. С още един-два резистора които да шунтират диода и ще имаш и ватметър. Приставката ми е с силициеви диоди и дава отклонение на 156MHz с около 3W. |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 28, 2007 19:42 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за отзивите.
приставката на eler я имам но нещо не ме много задоволява.
Имам изработени добри цифрови уреди като:волтметър,честотомер,амперметър,LC метър.В момента завършвам един сигнал генератор до 30 mgz. Остана ми само ВЧ волтметъра .
Намерих една схема която ше повторя за да видя дали ще мога да го съчетя със цифрови показания.Очаквам да си кажете мнението.
|
|
 |
|