Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпросче относно заместителите.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nikolay_Zhelev
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Фев 27, 2007 12:13    Заглавие: Въпросче относно заместителите. Отговорете с цитат

Приятели, имам няколко въпроса към вас. Реших да си направя една схема, но при набавянето на елементите възникнаха питания относно абревиатурите.
1. При резисторите от какво значение е дали ще е 0,25 W или 0,5 W? Схемата на която ще го слагам ще задвижва моторче, което се захранва от 7 волта батерия. Ще навредят ли 5 W резистори? А ако комбинира 0,25 и 0,5 W ще се получи ли проблем?
2. На някои кондензатори ми е написано 100nJ63. Какво означава J63? Или примерно 3n3 MD1b, това D1b какво значи? Как да разчета 4u7? Това колко фарада са?
3. При транзисторите можете ли да ми кажете, кои са заместителите на IRF9Z34N, BS170 и ако използвам заместители нещо по схемата ще трябва ли да променям?

Последната промяна е направена от Nikolay_Zhelev на Вто Фев 27, 2007 15:19; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 27, 2007 12:27    Заглавие: Re: Въпросче относно заместителите. Отговорете с цитат

Nikolay_Zhelev написа:
Приятели, имам няколко въпроса към вас. Реших да си направя една схема, но при набавянето на елементите възникнаха питания относно абревиатурите.
1. При резисторите от какво значение е дали ще е 0,25 W или 0,5 W? Схемата на която ще го слагам ще задвижва моторче, което се захранва от 7 волта батерия. Ще навредят ли 5 W резистори? А ако комбинира 0,25 и 0,5 W ще се получи ли проблем?
2. На някои кондензатори ми е написано 100nJ63. Какво означава J63? Или примерно 3n3 D1b, това D1b какво значи? Как да разчета 4u7? Това колко фарата са?
3. При транзисторите можете ли да ми кажете, кои са заместителите на IRF9Z34N, BS170 и ако използвам заместители нещо по схемата ще трябва ли да променям?

1.Важното е да не са с по-малка мощност от тази която се препоръчва в схемата ако са по-мощни не пречи:wink:
2.100nJ63 - 100 нанофарада на 63В
3n3 - 3.3 нанофарада обаче D1b и на мен не ми говори нищо Embarassed
4u7 - 4.7 микрофарада
3.Дай схемата Wink
Nikolay_Zhelev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 27, 2007 14:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е схемата, ако може да ми кажете и резисторите с каква мощност да бъдат ще е супер. В прочем аз съм си ги набавил вече и са с мощност 0,25 и 0,5 вата. Надявам се да не е проблем.

http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/esc/esc3cct.gif
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 27, 2007 15:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма проблем с резисторите и 0,25 вата стават и по-големи пак.
BS170 го има в www.eshop.bg
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 27, 2007 15:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
Няма проблем с резисторите и 0,25 вата стават и по-големи пак.

Стига мястото на платката да го позволява.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Цеков
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 27, 2007 22:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Странни въпроси...По-скоро на начинаещ(моите извинения,ако греша)
Защото в схемата има и микропроцесор.
А нищо не се казва(пита) за програмата ,нито за програмирането му.
Реализацията на микропроцесорно управление на постояннотоков
(четков)електродвигател е сложно нещо.Необходими са и мерки за защита от смущения(искрене на колектора)
Започни с нещо по-просто и успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Nikolay_Zhelev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 28, 2007 12:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си, че това са въпроси на начинаещ. За микропроцесора съм се подготвил. Сорс кода го имам, а един мой приятел ще ми помотне в програмирането. Относно самият Speed Controller, аз не го правя за упражнение, а защото готовият е много скъп и предпочитам сам да се потрудя и да спестя някой лев, от колкото на готово да го получа. Не казвам, че ще се получи, но имам желание и се надявам да постигна успех. Разбира се благодаря ви много на всички, които ми помагате и отговаряте на глупавите въпроси!
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 28, 2007 13:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако "оная" платка (която ти рисува Ваклин) е за същата цел, бих ти препоръчал да не се хвърляш веднага и да я поръчаш, още повече доколкото разбирам проекта си го взел "отнякъде".
Доколко ще е работещ (а и сорса който имаш) Confused един господ знае.
Вземи си една макетна /монтажна платка и с едно цокълче за PIC-a оттренирай въпроса, защото вероятността да се окаже, че не върши работа (или поне за твоите цели) не е за подценяване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Nikolay_Zhelev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 28, 2007 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, това е платката която Ваклин ми нарисува, но от фирмата искаха 30 лв. за изработката на заготовката и шаблоните, а тази сума ми се видя голяма, за това реших да си я направя сам и ми остана само свалянето на тонера и разпробиването на дупките за елементите, другото е готово.

Ще ви дам и снимка:

А схемата съм я взел от този адрес: http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/esc.html

Има отзиви, че работи и аз силно се надявам да е така.
Върнете се в началото
Nikolay_Zhelev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 01, 2007 15:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Приятели, сдобих се с почти всички елементи, но запецнах на диодa 1N5821 най-малко 3А, 20 волта. Някакъв заместител да ми предложите?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети