| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nikolay_Zhelev Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 12:13 Заглавие: Въпросче относно заместителите. |
|
|
Приятели, имам няколко въпроса към вас. Реших да си направя една схема, но при набавянето на елементите възникнаха питания относно абревиатурите.
1. При резисторите от какво значение е дали ще е 0,25 W или 0,5 W? Схемата на която ще го слагам ще задвижва моторче, което се захранва от 7 волта батерия. Ще навредят ли 5 W резистори? А ако комбинира 0,25 и 0,5 W ще се получи ли проблем?
2. На някои кондензатори ми е написано 100nJ63. Какво означава J63? Или примерно 3n3 MD1b, това D1b какво значи? Как да разчета 4u7? Това колко фарада са?
3. При транзисторите можете ли да ми кажете, кои са заместителите на IRF9Z34N, BS170 и ако използвам заместители нещо по схемата ще трябва ли да променям?
Последната промяна е направена от Nikolay_Zhelev на Вто Фев 27, 2007 15:19; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 12:27 Заглавие: Re: Въпросче относно заместителите. |
|
|
| Nikolay_Zhelev написа: | Приятели, имам няколко въпроса към вас. Реших да си направя една схема, но при набавянето на елементите възникнаха питания относно абревиатурите.
1. При резисторите от какво значение е дали ще е 0,25 W или 0,5 W? Схемата на която ще го слагам ще задвижва моторче, което се захранва от 7 волта батерия. Ще навредят ли 5 W резистори? А ако комбинира 0,25 и 0,5 W ще се получи ли проблем?
2. На някои кондензатори ми е написано 100nJ63. Какво означава J63? Или примерно 3n3 D1b, това D1b какво значи? Как да разчета 4u7? Това колко фарата са?
3. При транзисторите можете ли да ми кажете, кои са заместителите на IRF9Z34N, BS170 и ако използвам заместители нещо по схемата ще трябва ли да променям? |
1.Важното е да не са с по-малка мощност от тази която се препоръчва в схемата ако са по-мощни не пречи:wink:
2.100nJ63 - 100 нанофарада на 63В
3n3 - 3.3 нанофарада обаче D1b и на мен не ми говори нищо
4u7 - 4.7 микрофарада
3.Дай схемата  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 14:38 Заглавие: |
|
|
Това е схемата, ако може да ми кажете и резисторите с каква мощност да бъдат ще е супер. В прочем аз съм си ги набавил вече и са с мощност 0,25 и 0,5 вата. Надявам се да не е проблем.
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/esc/esc3cct.gif |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 15:13 Заглавие: |
|
|
Няма проблем с резисторите и 0,25 вата стават и по-големи пак.
BS170 го има в www.eshop.bg _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 15:44 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | | Няма проблем с резисторите и 0,25 вата стават и по-големи пак. |
Стига мястото на платката да го позволява. |
|
|
 |
Цеков Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 27, 2007 22:32 Заглавие: |
|
|
Странни въпроси...По-скоро на начинаещ(моите извинения,ако греша)
Защото в схемата има и микропроцесор.
А нищо не се казва(пита) за програмата ,нито за програмирането му.
Реализацията на микропроцесорно управление на постояннотоков
(четков)електродвигател е сложно нещо.Необходими са и мерки за защита от смущения(искрене на колектора)
Започни с нещо по-просто и успех! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Фев 28, 2007 12:30 Заглавие: |
|
|
| Прав си, че това са въпроси на начинаещ. За микропроцесора съм се подготвил. Сорс кода го имам, а един мой приятел ще ми помотне в програмирането. Относно самият Speed Controller, аз не го правя за упражнение, а защото готовият е много скъп и предпочитам сам да се потрудя и да спестя някой лев, от колкото на готово да го получа. Не казвам, че ще се получи, но имам желание и се надявам да постигна успех. Разбира се благодаря ви много на всички, които ми помагате и отговаряте на глупавите въпроси! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 28, 2007 13:40 Заглавие: |
|
|
Ако "оная" платка (която ти рисува Ваклин) е за същата цел, бих ти препоръчал да не се хвърляш веднага и да я поръчаш, още повече доколкото разбирам проекта си го взел "отнякъде".
Доколко ще е работещ (а и сорса който имаш) един господ знае.
Вземи си една макетна /монтажна платка и с едно цокълче за PIC-a оттренирай въпроса, защото вероятността да се окаже, че не върши работа (или поне за твоите цели) не е за подценяване. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Фев 28, 2007 22:22 Заглавие: |
|
|
Да, това е платката която Ваклин ми нарисува, но от фирмата искаха 30 лв. за изработката на заготовката и шаблоните, а тази сума ми се видя голяма, за това реших да си я направя сам и ми остана само свалянето на тонера и разпробиването на дупките за елементите, другото е готово.
Ще ви дам и снимка:
А схемата съм я взел от този адрес: http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/esc.html
Има отзиви, че работи и аз силно се надявам да е така. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 01, 2007 15:39 Заглавие: |
|
|
| Приятели, сдобих се с почти всички елементи, но запецнах на диодa 1N5821 най-малко 3А, 20 волта. Някакъв заместител да ми предложите? |
|
|
 |
|