Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Уоки-токи към компютър
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Мар 07, 2007 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

vstoykov написа:
http://www.selectronics.hit.bg/fm_transmitter.htm написа:
L4 е осцилаторната бобина, тя е с диаметър 5-6 мм . от проводник 0,5 мм. L4 представлява тръвд, дебел проводник който е запоен така че минава през вътрешната част на L4.
След изработка на платката, поставяне в екранираната кутийка може да се пристъпи към настройването. Бобината L4 се свива разтяга докато се получи необходимата честота на излъчване, аз работя на около 90 MHz. където не излъчват радиостанции.

Тука са объркали текста. Според мен трябва да се чете така:

Цитат:

L3 е осцилаторната бобина, тя е с диаметър 5-6 мм . от проводник 0,5 мм. L4 представлява твърд, дебел проводник който е запоен така че минава през вътрешната част на L3. След изработка на платката, поставяне в екранираната кутийка може да се пристъпи към настройването. Бобината L3 се свива разтяга докато се получи необходимата честота на излъчване, аз работя на около 90 MHz. където не излъчват радиостанции.

Също така не виждам смисъл от дросела L1 (ако беше свързан последователно на R3 бих се съгласил).

Дам пообъркал съм го, като имам време ще го оправя. Наистина L4 т.е. минава през вътрешността на L3. А относно дросела мисля, че си е на място защото ако е в емитерната верига ще има голямо съпротивление за ВЧ а там трябва да тече ВЧ ток. Пък и така както е свързан би трябвало да спира протичането на ВЧ ток през захранващата верига (батерията) не че няма пак да работи и без него но по-добре работи така. Ако се изпълни монтажа както трябва със екран запоен за масата която обикаля платката то може спокойно да се носи в ръка предавателчето без да му се променя честотата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Мар 07, 2007 23:05    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:

А относно дросела мисля, че си е на място защото ако е в емитерната верига ще има голямо съпротивление за ВЧ а там трябва да тече ВЧ ток.

Според мен точно там не трябва да тече ВЧ ток.

Нали транзистора е свързан по схема обща база (базата е свързана към маса по променлив ток, посредством кондензатор с нищожно капацитивно съпротивление) и вход на усилвателя се явява емитера, а изход - колектора? Колектора и емитера са свързани чрез паралелно свързаните C1, монтажните капацитети (печатните проводници) и капацитета колектор-емитер на транзистора. По този начин е реализирана положителна обратна връзка. В такъв случай съпротивлението на емитерния резистор е добре да е голямо (по променлив ток) и променлив ток ако може да не протича през него, за да може малкия ток, който протича през капацитета колектор-емитер, да поражда достатъчно голям пад на напрежение върху този резистор (няма логика изхода на усилвателя да е свързан с малко съпротивление към "маса" ("плюса" и "масата" са свързани по променлив ток с филтриращия кондензатор)).

slav4o.com написа:

Пък и така както е свързан би трябвало да спира протичането на ВЧ ток през захранващата верига (батерията) не че няма пак да работи и без него но по-добре работи така.

През батерията няма да тече високочестотен ток, защото има филтриращ кондензатор (токът ще протича през него, защото неговото съпротивление е нищожно спрямо вътрешното съпротивление на захранващия източник).

Ето пример на схема, където се ползва дросел в емитерната верига:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети