|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
muljo Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 16:32 Заглавие: |
|
|
Идеята за амплитудно, а не фазово управление е хитра. Ще поекспериментирам. Ако стане черпнята от мен.
Това за гащичките е интересно като като нова тема за форума: Нестандартно приложение на електронните елементи.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
muljo Гост
|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 1:52 Заглавие: |
|
|
Междинни резултати от експериментите: горе-долу реализирах първата схема от линковете, които ми прати Zdrav, с малки изменения в стойностите на елементите защото ми се струва, че тя е направена за 110В и някои добавки за да постигна регулиране. Работи перфектно докато не изпука полевака /случи ми се два пъти /. Най ме е яд, че не рзбрах защо, след като всички параметри си бяха 6, дори презапасени! Добре, че поне цените им са прилични, не удря много по джоба.
Малко подробности: цялата джунджурия представлява зараядно устройство за акумулатори на 24В/6А. За стабилизиране на зарядния ток/напрежение регулират напрежението на първичната страна на трансформатора със симистор, като вкарват една камара ОВ за стабилизация на вторичното напрежение/ток и защити по какво ли не. След като се установи, че схемата за управление TCA280 се е преселила в един по-добър свят, реших /поради доста подробности от нетехническо естество, които едва ли представляват интерес/ да направя един прост регулатор без излишни екстри.
Та. Проведох експеримента при ток на консумация 500мА в първичната страна и напрежение върху транзистора окло 40-70В /грубите сметки в най-тежкия случай са, че трябва да "угася" около 70В при консумация
2А~ за да докарам нормално вторично напрежение 24-28В/5А=. Реално при опита токът във вторичната страна беше около 2А/. Използвах два вида транзистори:
1. IRF640 - 200В/доста ампери за моя случай/150Вт
2. IRF840 - 500В/5А/май 125Вт.
Радиатора който сложих не съм го смятал, ама си е здрава буца може да отнесе много жега.
Резултати: Полевите транзисторите изпукаха /ако трябва да съм точен изгоряха тихо и кротко без излишни илюминации; нямаше паднали гащи, уви - имаше на кого:( /. Първия /IRF640/ заработи много добре - регулирането като по учебник, ама изтрая две минути и проби / даде накъсо дрейн-сорс-гейт/ докато врътках регулиращия потенциометър. Пипнах го - не беше загрял; бях сложил прибори да меря напрежението на гейта и дрейн-сорс - на вид си бяха О'К /ако окото ми беше по-бързо с някой - друг килохерц можеше и да го хвана/. Схемата беше без защитния ценер на гейта - нали само щях да пробавам. Затова за втората проба го сложих. Втория /IRF840/ също си поработи добре, изпатка при едно поредно включване на захранването / в този случай нещо гейта се скапа и се загуби управлението, не проби така яко както първия път/.
Понеже съм тъп и упорит се пробвах още един път, без много да насилвам нещата - пуснах го и меря тук-там. По едно време се усетих, че схемата прави каквото си иска - пипна жицата на сорса - вдига напрежение; същото с дрейна. Вярно че схемата беше "паяк', ама само жиците на транзистора се моткаха, но не повече отколкото е необходимо /но навярно достатъчно /
Та си сложих един приличен биполярен транзистор, каквито обичам; как ли не го мъчих, още е жив. . В общи линии става добре; ако намеря един дарлингтон с параметри за случая, може и да стане идеално.
Това цялото изложение чак на мене ми доскуча. Толкова дълъг протокол и в института не съм писал ... То тогава ако бях писал, сигурно нямаше да пиша сега  |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 13:18 Заглавие: |
|
|
Можеш ли да споделиш каква схема използваш сега за управление, има ли обратна връзка и т. н.
Идеята за "гасене" на амплитудата а не рязане на синусоидата я помня от един стар брой на списание "Млад конструктор" там беше използвана за плавно включване на електрическа крушка, беше използван биполярен транзистор. В брой 6 от 2000 год. на възобновения "Млад Конструктор" има една схема на зарядно за автомобилен акумулатор където се използва тази идея, също с биполярен транзистор - BU326A.
Интерес за мен представлява управлението така че ако не е проблем пиши нещо по въпроса. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2004 20:43 Заглавие: |
|
|
Има доста материал за коментар. Пратил съм ти координатите си, ако искаш обади се да се уговорим среща. С удоволствие щи ти покажа какво съм успял да на направя по въпроса. То какво ли съм направил я ама все пак... |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 19:20 Заглавие: |
|
|
Zdrav, защо да не чете от този форум за импулсните толкова ли сме зле е брат  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 19:34 Заглавие: |
|
|
| TIReX, доста. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|