Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

симисторен регулатор на напрежение
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
muljo
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2004 16:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята за амплитудно, а не фазово управление е хитра. Ще поекспериментирам. Ако стане черпнята от мен.
Това за гащичките е интересно като като нова тема за форума: Нестандартно приложение на електронните елементи. Laughing
Върнете се в началото
muljo
Гост

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2004 1:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Междинни резултати от експериментите: горе-долу реализирах първата схема от линковете, които ми прати Zdrav, с малки изменения в стойностите на елементите защото ми се струва, че тя е направена за 110В и някои добавки за да постигна регулиране. Работи перфектно докато не изпука полевака Sad /случи ми се два пъти Twisted Evil /. Най ме е яд, че не рзбрах защо, след като всички параметри си бяха 6, дори презапасени! Добре, че поне цените им са прилични, не удря много по джоба.Confused
Малко подробности: цялата джунджурия представлява зараядно устройство за акумулатори на 24В/6А. За стабилизиране на зарядния ток/напрежение регулират напрежението на първичната страна на трансформатора със симистор, като вкарват една камара ОВ за стабилизация на вторичното напрежение/ток и защити по какво ли не. След като се установи, че схемата за управление TCA280 се е преселила в един по-добър свят, реших /поради доста подробности от нетехническо естество, които едва ли представляват интерес/ да направя един прост Exclamation регулатор без излишни екстри.
Та. Проведох експеримента при ток на консумация 500мА в първичната страна и напрежение върху транзистора окло 40-70В /грубите сметки в най-тежкия случай са, че трябва да "угася" около 70В при консумация
2А~ за да докарам нормално вторично напрежение 24-28В/5А=. Реално при опита токът във вторичната страна беше около 2А/. Използвах два вида транзистори:
1. IRF640 - 200В/доста ампери за моя случай/150Вт
2. IRF840 - 500В/5А/май 125Вт.
Радиатора който сложих не съм го смятал, ама си е здрава буца може да отнесе много жега.
Резултати: Rolling Eyes Полевите транзисторите изпукаха /ако трябва да съм точен изгоряха тихо и кротко без излишни илюминации; нямаше паднали гащи, уви - имаше на кого:( /. Първия /IRF640/ заработи много добре - регулирането като по учебник, ама изтрая две минути и проби / даде накъсо дрейн-сорс-гейт/ докато врътках регулиращия потенциометър. Пипнах го - не беше загрял; бях сложил прибори да меря напрежението на гейта и дрейн-сорс - на вид си бяха О'К /ако окото ми беше по-бързо с някой - друг килохерц можеше и да го хвана/. Схемата беше без защитния ценер на гейта - нали само щях да пробавам. Затова за втората проба го сложих. Втория /IRF840/ също си поработи добре, изпатка при едно поредно включване на захранването / в този случай нещо гейта се скапа и се загуби управлението, не проби така яко както първия път/.
Понеже съм тъп и упорит се пробвах още един път, без много да насилвам нещата - пуснах го и меря тук-там. По едно време се усетих, че схемата прави каквото си иска - пипна жицата на сорса - вдига напрежение; същото с дрейна. Вярно че схемата беше "паяк', ама само жиците на транзистора се моткаха, но не повече отколкото е необходимо /но навярно достатъчно Confused /
Та си сложих един приличен биполярен транзистор, каквито обичам; как ли не го мъчих, още е жив. Very Happy . В общи линии става добре; ако намеря един дарлингтон с параметри за случая, може и да стане идеално.
Това цялото изложение чак на мене ми доскуча. Толкова дълъг протокол и в института не съм писал Surprised ... То тогава ако бях писал, сигурно нямаше да пиша сега Wink Sad
Върнете се в началото
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2004 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Можеш ли да споделиш каква схема използваш сега за управление, има ли обратна връзка и т. н.
Идеята за "гасене" на амплитудата а не рязане на синусоидата я помня от един стар брой на списание "Млад конструктор" там беше използвана за плавно включване на електрическа крушка, беше използван биполярен транзистор. В брой 6 от 2000 год. на възобновения "Млад Конструктор" има една схема на зарядно за автомобилен акумулатор където се използва тази идея, също с биполярен транзистор - BU326A.

Интерес за мен представлява управлението така че ако не е проблем пиши нещо по въпроса.
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2004 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Има доста материал за коментар. Пратил съм ти координатите си, ако искаш обади се да се уговорим среща. С удоволствие щи ти покажа какво съм успял да на направя по въпроса. То какво ли съм направил я Crying or Very sad ама все пак...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2004 19:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Zdrav, защо да не чете от този форум за импулсните толкова ли сме зле е брат Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2004 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX, доста.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети