|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 11, 2007 0:03 Заглавие: Ре: |
|
|
| VALDEMAR написа: | | Цитат: | | По принцип, без значение телевизор, монитор или друг уред, трансформатора на импулсното захранване започва да "пищи", когато генератора му си е НАМАЛИЛ честотата по някаква причина - в 99% от случаите в моята практика причина за това са били ЕЛЕКТРОЛИТНИ кондензатори - 5 , 10 , 22 , 47 , 100 микрофарада в генераторната част. |
А сега виж какво ти казва човека: | Цитат: | | Но съм обърнал внимание, че като го размуърдам и се променя и пиштенето то предполагам идва от тхото??? |
Так че аз мисля да си смени или залепи ТХО-то (ако може).
Ако иска нека да си смени и електролитите но като сметнем труд и части май е по-добре да си смени монитора
Така мисля аз! |
Разбира се ,че е абсолютно изключено ТХО-то да му се е разлепило и монитора да работи.
На момчето някой"разбиращ" му е подхвърлил тази идея.
Също така е абсолютно изключено пищенето да е от зоната на хоризонталното отклонение (това е монитор а не телевизор).
Пищенето е САМО от импулсния трансформатор в захранването и ако не се вземат мерки, скоро и "ТХО-то" ще запищи.
Преди да пишете - четете, после помислете ... _________________ Четене му е майката ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
angele Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 11, 2007 0:59 Заглавие: |
|
|
Обикновенно пищят коригиращите дросели в отклонителната система-лепя ги с каноконлит.Открива се много лесно-с почукване с пластмасов предмет/примерно дръжката на отвертката/ по съответния елемент звука рязко се променя.
Успех! _________________ Az sam |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 11, 2007 11:16 Заглавие: |
|
|
При мен шуми монитор HP 1740 (LCD) когато компютъра е изключен. Шумът представлява пищене, което е модулирано амплитудно с трептение от порядъка на десетина херца (това разбира се съвсем ориентировъчно - все пак не съм честотомер).
Вероятно е импулсното захранване, защото подобно нещо съм чувал когато правих опити с MC34063 - там пищеше когато не е натоварено (не си спомням дали тогава пищенето беше модулирано). |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Нед Мар 11, 2007 22:20 Заглавие: |
|
|
| vstoykov написа: | ....от порядъка на десетина херца (това разбира се съвсем ориентировъчно - все пак не съм честотомер)....
|
10 херца? Я си пусни един генератор и си направи сравнение. При теб е захранването, някъде по Stand-By веригата, и не са 10 херца. За да има пищене ти трябват поне 300-400...
А за монитора - в даскалото от 14 монитора в една стая има 2 такива които направо ни бъркаха в мозъците. Шумът изчезва като намалим честоатата на опресняване от 85 на 75 херца. _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 18:46 Заглавие: |
|
|
| Milen_haskovo написа: | | vstoykov написа: | ....от порядъка на десетина херца (това разбира се съвсем ориентировъчно - все пак не съм честотомер)....
|
10 херца? Я си пусни един генератор и си направи сравнение. При теб е захранването, някъде по Stand-By веригата, и не са 10 херца. За да има пищене ти трябват поне 300-400...
|
Пищенето вероятно е с честота от порядъка на килохерци, но е амплитудно модулирано от трептение със значително по-ниска честота (ориентировъчно 10 херца). |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|