| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 9:22 Заглавие: Mda |
|
|
| marinov написа: | По-лесно от 1 PIC от 12-та серия просто не мога да се сетя  |
Е има и 16-та без кварц , имат си вътрешен генератор pll стабилизиран при това доста добър под 1% грешка , може да се направи програмата вътре и всяка минута да изключва и включва въпрос на програмиране .  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 9:22 Заглавие: Re: Mda |
|
|
| suxfan написа: | | marinov написа: | По-лесно от 1 PIC от 12-та серия просто не мога да се сетя  |
Е има и 16-та без кварц , имат си вътрешен генератор pll стабилизиран при това доста добър под 1% грешка , може да се направи програмата вътре и всяка минута да изключва и включва въпрос на програмиране .  |
Колега ... без кварц няма да стане , не забравяй че вътрешния генератор може да е само на кръгли стойност примерно 31 кхз, 1МХЗ,2МХЗ,4МХЗ,и 8 МХЗ ... а кажи ми с тези тойности как ше направиш прекъсване кратно на секунд аили част от секундата ...
Колега ако наистина ти е на зор ..... ще ти направя таймера сложното там е интерфейса за настройката . ДИсплей ли ще слагаш или индикация ....
А най лесно е с твърдо задание на стойностите т.е. без интерфейс за настройка тогава и схемакта ще е по малка , по проста и най важното по евтинка
Дори и пари няма да искам стига да можеш да програмираш контролера.
Схемата и хекса ще ги пускам тук може и по добри идеи даже да се родят.
Поздрави!!! |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 9:55 Заглавие: |
|
|
Ето ти нещо което би ти свършило работа
 _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 11:56 Заглавие: Re: Mda |
|
|
| valioman написа: | | suxfan написа: | | marinov написа: | По-лесно от 1 PIC от 12-та серия просто не мога да се сетя  |
Колега ... без кварц няма да стане , не забравяй че вътрешния генератор може да е само на кръгли стойност примерно 31 кхз, 1МХЗ,2МХЗ,4МХЗ,и 8 МХЗ ... а кажи ми с тези тойности как ше направиш прекъсване кратно на секунд аили част от секундата ...
Колега ако наистина ти е на зор ..... ще ти направя таймера сложното там е интерфейса за настройката . ДИсплей ли ще слагаш или индикация ....
А най лесно е с твърдо задание на стойностите т.е. без интерфейс за настройка тогава и схемакта ще е по малка , по проста и най важното по евтинка
Дори и пари няма да искам стига да можеш да програмираш контролера.
Схемата и хекса ще ги пускам тук може и по добри идеи даже да се родят.
Поздрави!!! |
Колега ,има контролери с няколко таймера като обикновенно на втория таймер си има допълнителни изводи за кварц , и там може да се сложи кварц с 32,768 kHZ и ще ти прекъсва точно на 1 сек както искаш така може да си го направиш даже и на повече от 1 сек
Модерирано от RC
Моля използвайте за отговор бутона PostReply, а на Quote! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 12:36 Заглавие: |
|
|
Е така или иначе ще трябва кварц ))) Нали така
Но не искам да си мерим п....ките а да помагаме , все пак форума е за това. |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 13:30 Заглавие: Hehe |
|
|
| valioman написа: | Е така или иначе ще трябва кварц ))) Нали така
Но не искам да си мерим п....ките а да помагаме , все пак форума е за това. |
Ако си мераклия може и без кварц да го направиш , сега ще ти дам един елементарен пример:
Вдига се честотата на максимално поддържаната от вътрешния генератор например 8 MHz, настройваш си таймера да му влиза директно clock , зареждаш таймера с числото 56 (256 - 56 = 200*0.0000005 = 0.0001 сек ) така го караш го да прекъсва на всеки 100мкс ще имаш нужда от още 2 клетки едната заредена с 200 другата с 50 , и e необходима малка софтуерна корекция за времената от инструкциите и ето ти изход с 1 сек
Всичко е въпрос на умножения и игра с допълнителните броячи
Така че ще мине и без кварц , ако не му трябва кои знае каква точност  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 14:10 Заглавие: Re: Hehe |
|
|
Все пак ако работи устройството в кратък период от време примерно 2 или 3 часа не е проблем но човека казва че ще работи денонощно т.е.
при твоя метод ще ти се натрупва грешка , аз съм пробвал вътршен такт на 2 МХЗ при който Таймер 1 с делител на 8 ми дава прекъсване 1 секунда през което само инкрементирам една променлива но....... за 24 часа изостава с 20 минути поне. ПИКА който ползвах беше 16ф88
Та айде да оставим теорията ...... ако човека дето го искаше това още го иска нека да каже ще го прави ли това устройство или не . |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 14:38 Заглавие: |
|
|
честно казано не заради кварца дадох пример с 12-та серия
А иначе един кварц нито би оскълил, нито би усложнил значително схемата и аз лично бих го направил с кварц. а че става и с вътрешен генератор спор няма
МА АЙДЕ СТИГА offtopic и от мене вече  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 15:08 Заглавие: Re: Hehe |
|
|
| valioman написа: | Все пак ако работи устройството в кратък период от време примерно 2 или 3 часа не е проблем но човека казва че ще работи денонощно т.е.
при твоя метод ще ти се натрупва грешка , аз съм пробвал вътршен такт на 2 МХЗ при който Таймер 1 с делител на 8 ми дава прекъсване 1 секунда през което само инкрементирам една променлива но....... за 24 часа изостава с 20 минути поне. ПИКА който ползвах беше 16ф88
Та айде да оставим теорията ...... ако човека дето го искаше това още го иска нека да каже ще го прави ли това устройство или не . |
Последен офтопик
Та именно за това ти казах че трябва да е на максималната честота а не на минималната и да не делиш преди таймера , така ще имаш най добра точност помисли малко и ще видиш че съм прав , тогава може да дава отклонения не за ден ами по рядко и като видиш с колко буташ една константа и готово  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 15:38 Заглавие: Re: Hehe |
|
|
| suxfan написа: |
Та именно за това ти казах че трябва да е на максималната честота а не на минималната и да не делиш преди таймера , така ще имаш най добра точност помисли малко и ще видиш че съм прав , тогава може да дава отклонения не за ден ами по рядко и като видиш с колко буташ една константа и готово  |
Абе човек ти чувал ли си за прекъсвания .................. |
|
|
 |
|