|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 21:41 Заглавие: |
|
|
Колкото до лазерния принтер и аз мисля че няма да стане. Някакво разрешение на проблема може да е да се използва плотер например (може да се намери някой на приемлива цена в някое забравено мазе на някоя бивша държавна фирма например), но ще трябва бая доработки да се правят по него.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 21:48 Заглавие: |
|
|
| аз не знам как работи плотера, с какъв материял принтира(мастило или тонер), дали хартията е неподвижна(главата се движи изцяло). ако можа да ми пообясниш, че съм невежа. |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 27, 2004 3:45 Заглавие: |
|
|
Да за аматьорска конструкция освен че рябва да го измислиш трябва и по възможност нищо да не купуваш. Скенерите използват зъбен ремък за да движат главата. При разделителна способност 1200dpi за цялата дължина на А4 - 297 мм това прави 0.24 мм стъпка. Но те движат плавно, бавно и само в една посока. А как ще се справя такава предавка ако трябва да се сменя често посоката, ако трябва да се правят къси прекъснати ходове.
Лично аз ако трябва да проектирам такава машина може би щях да я направя с хидравлика. Има специални схеми на свързване с които се компенсират всякакви луфтове и се прави следяща обратна връзка. Мисля че би се получило много прецизно управление. Що се отнася до изпълнимостта в "аматьорски" условия - NO COMMENT.
Не зная как са го направили в "Марк Електроникс". Координатите им са кв. Възраждане 44-А-2, тел. 052 432 869.
Започнахме да се отдалечаваме от темата. Та по повод на това дали става прогарянето с лазер. Хора които са използвали гравиращ лазер казват че може. За използване на излъчвател от CD записвачка - работата е съмнителна. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 27, 2004 14:51 Заглавие: |
|
|
Значи... Не казвам да се използва зъбен ремък за задвижване. Това не би било много подходящо, защото ремъка все пак се разтяга малко при по-големи натоварвания, в случая например когато изрязваш платка с нестандартна форма. Ремък бих използвал за предаване на въртеливото движение от мотора на водещия винт. Най-лесно се прави, защото механизма, който опъва ремъка е само една пружина - нищо повече. Освен това по този начин може да се реализира предавателно число "по желание на клиента". Могат да се използват различни мотори, само като им се смени захващащия механизъм, а за повечето стъпкови двигатели дори може да се измисли универсален такъв. Борбата с луфтовете не е толкова трудна - представете си винт с две гайки и пружина между гайките (вместо пружина може да се използва и електромагнит, като предимството е че може да се регулира силата на притискане).
Колкото до стъпката: 1200 dpi са 472.44 позиции на сантиметър и 47 позиции на милиметър, което е стъпка 0.021 милиметра. Нещо си сбъркал в сметките. Дори тази стъпка е предостатъчна за всяка платка.
Още нещо: обикновено стъпковите двигатели имат между 100 и 200 стъпки на оборот. Ако предавката между мотора и водещия винт е да речем 5, това значи между 500 и 1000 стъпки за оборот на водещия винт. Аки винта се направи със стъпка 2 мм за оборот, което е съвсем реална и постижима стойност, това прави между 250 и 500 стъпки за милиметър или стъпка от 0.004 до 0.002 мм. А това е много повече от необходимото. Само луфтовете в лагерите на водещия винт ще са от порядъка на 0.01 - 0.05 мм, в зависимост от това какви лагери се използват. (може и по-малко да се докара). Колкото до реверсирането - всеки стъпков двигател може да се върти и в двете посоки без никакъв проблем.
Колкото до "най добре нищо да не се купува" - трудна работа. Все пак говорим за машина, която в магазина струва от порядъка на $5000. Не можеш да очакваш "от нищо-нещо". Предполагам че изработката на такова нещо ще струва между 300 и 600 лв. |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 27, 2004 15:22 Заглавие: |
|
|
| а какво ще кажете за идеята в един плотер, на мястото на мастилницата и иглата за печатане(не съм сигурен дали се казва така) да се сложи мотор, който да върти фрезичката. когато към мастилницата идва сигнал да впръска мастило, тогава фрезата да се вдига нагоре, а когато няма такъв сигнал фрезата да стои пусната и да изрязва фолиото. така няма да има нужда да се прави механика, коато да движи фрезичката. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 27, 2004 23:46 Заглавие: |
|
|
Принципно би могло може би, стига механиката, която движи главата да е достатъчно здрава, за да издържи моторчето. Освен това трябва да се направи някаква регулировка за издигането, за да може да се работи с платки с различна дебелина, а също да може да се използва и за пробиване и изрязване. Друг проблем е че повечето плотери движат хартията по Y, а главата само по X. Все пак съм виждал и такива със статична хартия и движение и по X и по Y на главата, ама само на картинка. Вероятно ще е много трудно да се намери такъв. Пък и ще заема много място - повечето ги правят за формат А2, А1 и А0. Представи си само масата колко ще е голяма.
Освен това трабва и електрониката почти изцяло да се промени. Може би само много малка част от нея ще е използваема.
Работата е там, че обикновено на плотерите механиката е доста по-здрава от тази на принтерите и евентуално ще може доста голяма част от нея да се използва. Пък и са разчетени за по-бързо движение и по-голяма точност.
Но така или иначе и този метод ще иска сериозни доработки.
Аз лично съм се спрял на варианта да си направя всичко от нулата. Стъпкови двигатели вече съм си намерил от стари принтери. Датчици за крайните точки има навсякъде. Водещи винтове ще хвана някой да ми направи, защото иначе са скъпи. А иначе "релсите" също могат да се набавят от стари принтери или да се купят - там цените не са толкова свирвепи (имам предвид тези, които представляват кръгла метална пръчка, но има и други варианти). Плъзгащи лагери за тях могат да се направят от бронз пак от накой стругар, при това с възможност за регулирова на луфта, когато стане прекалено голям или също могат да се купят. Аксиалните лагери на водещите винтове са стандартни. само трябва да се подбере размера и да се измисли начин за регулиране. Останалите детайли (планки и т.н.) могат да се поръчат в някоя фирма за лазерно рязане на метали, при което цените са доста приемливи.
После остава само електрониката - ама след всичко останало това ще си е направо песен. Има да се управляват три стъпкови мотора - за X,Y и Z и да се включва и изключва този на бормашинката, както и да се следят най-много 7-8 датчика. Опционално е и да се управляват 2-3 електромагнита, само в случай че ре реши вместо с пружини, луфтовете между водещия винт и "гайките" да се обират с електромагнити - има си своите предимства, но малко усложнява нещата. Другото е въпрос на софтyeр.
Почти съм сигурен че фирмата във Варна го е направила по подобен начин.
Пак написах ферман, ама какво да се прави - от доста време мисля по въпроса. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 27, 2004 23:58 Заглавие: |
|
|
Ми, не виждам някакъв проблем в снимките. Според мен платката си е ОК. Обаче при този вариант остава въпроса с ецването и дупченето.
Ако е фреза всичко може да се свърши с нея. Мисля че подобна платка би могла да е готова за 10 - 15 мин., при това без да се разправяш отделно с химикали и дупчене. Все пак говорим за единични прототипни бройки. Иначе си има фирми за тая работа. |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 28, 2004 1:11 Заглавие: |
|
|
Благодарение на спарки темата придоби вече по-реални контури. Първо се извинявам за допуснатата грешка. Така е 1200dpi е 0.02мм стъпка. Но нямах предвид че разделителната способност няма да е достатъчна. Идеята за двете гайки и пружината между тях ми хареса, както и това да се използват чаркалъци от стари принтери.
Веднага хвърлих око на стария ми HP.
Изработката чрез фрезоване на платки има доста преимущества когато става въпрос за единични бройки.
Можете да погледнете тук:
http://www.qsl.net/lz2rr/PROPIC/PCB/PCB.htm _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|