Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Фотодиоден предусилвател
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 15:28    Заглавие: Фотодиоден предусилвател Отговорете с цитат

Трябва ми малко информация как става усилването на сигнал взет от фото
диод.дали има някъде в нета малко повече информация за подобни схеми.Дали има никой специализирани интегрални схеми точно за тази цел иначе схеми базисните схеми са тези:

Ама на мен ми трябва малко по задълбочена информация,за снемането на сигнала , входно съпротивление ,реализация,абе въобще всичко свързано с това.
Ако някой може да помогне благодаря предварително! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 15:45    Заглавие: Re: Фотодиоден предусилвател Отговорете с цитат

yani kokas написа:
Дали има никой специализирани интегрални схеми точно за тази цел

Примерно тази и тя не е единствена.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 19, 2007 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих доста схеми и информация ама само за инфрачервената част от спектъра дали се ползват тези схеми или тази част от спектъра не се използва при такива схеми...

Благодаря много на RC за бързият отговор!!!! Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 19, 2007 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Първото ти изречение е в доста телеграфен стил и не разбрах какъв точно е въпроса?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 21:05    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
Първото ти изречение е в доста телеграфен стил и не разбрах какъв точно е въпроса?

Става дума че във всички такива схеми свързват интегралната схема с инфрачервен фотодиод,Дали могат да се свържат фотодиоди които реагират на видимата част от спектъра към подобна схема,или има специални решения за видимата част от спектъра,или пък въобще видимата част от спектъра не се използва като носител на информация.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 21:27    Заглавие: Отговорете с цитат

В първият си пост питаш това:
Цитат:
Дали има никой специализирани интегрални схеми

За да са специализирани те имат и други "задачи" освен това да са "прост" усилвател на сигнал (ток и/или напрежение) съобразени с конкретни приложения.
Видимата част от спектъра наистина трудно може да бъде използвана
Цитат:
като носител на информация
заради шумоустойчивоста на подобен канал (примерно), освен ако информацията не е от типа "светло/тъмно" или не се вземат много сериозни и специални мерки за защитата на такъв канал от "смущения".
А останалото (общия случай) е в лекциите (вероятно) които си дал.
Фотодиода свързан в обратно направление може да го раглеждаш като генератор на ток (фороток пропорционален на осветеността), а по-нататък - усилвател (по ток или напрежение).
Ако задачата обаче не е информационен канал, а следене на осветеност (в спектъра на диода) нещата стават сложни поради нелинейната характеристика на прибора.
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 20, 2007 21:28    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas написа:
RC написа:

Става дума че във всички такива схеми свързват интегралната схема с инфрачервен фотодиод,Дали могат да се свържат фотодиоди които реагират на видимата част от спектъра към подобна схема,или има специални решения за видимата част от спектъра,или пък въобще видимата част от спектъра не се използва като носител на информация.
Сложи фотоклетка (фото R)на мястото на диода и си готов.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitachi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница

МнениеПуснато на: Сря Мар 21, 2007 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.festo.com/INetDomino/r5/bg/company_portal_bg.htm
Темата ме заинтригува, най малкото че е от Дупница. Имам закупено устройство за предаване на данни от посочената в линка фирма. Работи в червения спектър-видим, до 20м. Аз също имам разработка, моя си, но е в инфрачервения спектър. Лошото което виждам е, че това е някакво задание, дето преподавателя е изостанал с материала, и кара учениците да издирват литература от 70-те години от миналия век. Ако съм на прав път, ще помогна с това което знам по въпроса.
П.П. FESTO не можаха да ми доставят необходимото.
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 0:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Просто ми трябва по разширена информация за усилване на сигналите от фотодиоди.Независимо в какъв режим фотодиоден или фото генераторен.Намерих бая datasheet ове ама аз искам малко повечко теория.Материалите които имам са доста оскъдни пък и в учебниците има също съвсем оскъдна информация.
Малко офтопик
След малко ровене из нета намерих доста интересно нещо излъчването на инфрачервен светодиод (от дистанционно ) може да се наблюдава със телефон с некачествена камера) Exclamation Exclamation
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 23, 2007 7:54    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas написа:
...След малко ровене из нета намерих доста интересно нещо излъчването на инфрачервен светодиод (от дистанционно ) може да се наблюдава със телефон с некачествена камера) Exclamation Exclamation

Не е новост и последната оценка за качеството е силно преувеличвна.
Ефекта се дължи на това, че силиция е силно чувствителен и прозрачен за тази част от спектъра.
А след като се впечатляваш от такива неща, ето ти и още едно - дистанционното може да го слушаш и на дълги вълни с някой радиоприемник дали излъчва Smile (нищо, че е инфрачервено)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети