| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
joro66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2007 9:36 Заглавие: Презапояване на интегрални схеми от сорта на чипсет |
|
|
| Здравейте. Имам един въпрос относно смяна на чипове, конкретно южния мост на дъната в домашни условия. Какъв е начина да се свали работещ такъв от дъно-донор и да се запои на това което трябва. Става въпрос без да се ползва скъпата паста за запояване която е смес от калаени стружки и паста. За сега като съм пробвал да свалям такива чипове, теноловите пъпки под чипа винаги са се размазвали и после като ги отстраня с поялника, не е възможно да се гарантира контакта при последващо запояване, понеже контактните площатки са вдлъбнати в боята с която е лакиран чипа отдолу. И при каква температура на станцията за горещ въздух е най-удачно да се прави тази манипулация? Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mteddy Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 19, 2007 17:18 Заглавие: |
|
|
| Има си такава станция, но не и в България. Струва около 10 000 евро. |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 7:40 Заглавие: |
|
|
| В момента се пробвам с лепачка за пропиленови тръби и разтвор на колофон.Нагрявам под чипа,като постепенно увеличавам температурата.Още нямам успешен опит,но мисля че ще стане.Важно е чипа да не се притиска,а да се остави на собствената си тежест. |
|
|
 |
mteddy Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 11:32 Заглавие: |
|
|
| Станцията нагрява едновременно от двете страни. Отдолу е като котлон, а отгоре(от страна на чипа) е с топъл въздух. |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 12:17 Заглавие: |
|
|
| mteddy написа: | | Станцията нагрява едновременно от двете страни. Отдолу е като котлон, а отгоре(от страна на чипа) е с топъл въздух. |
Всъщност това е идея и е решимо.За мен по актуален е въпроса със захващането на чипа и поставянето му на място и на определено растояние над платката,за да не се деформират топчетата. |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 13:50 Заглавие: |
|
|
говоря по спомен за температурата на топене- 185 градуса.
ако примерно чипа се нагрее внимателно до 190 градуса, а основата до около 180? или май ще е по- добре обратното, ако топчетата са на чипа  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 21:09 Заглавие: |
|
|
Правят се топчета с трафарет. Пастата не е толкова скъпа. Слагаш чипа, като ако няма начертано къде да ляга на платката си го бележиш преди да свалиш мъртвия. Грееш с духалката без да пипаш чипа. Той ще си легне на мястото и няма да има никакви проблеми. Иди при който и да е сервиз за GSM и помоли да ти покажат процедурата. Дай им някоя кинта да се почерпят и готово. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
joro66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 21:34 Заглавие: |
|
|
Мерси на всички отзовали се. Отработих свалянето на здравия чип от ненужното дъно като го изрязах с част от платката странично с дремел . След това със шмиргел много внимателно отнех част от платката в дебелина, докато остане много тънка част от нея под интегралната схемаи след това със шкурка на равна повърхност докато стигна до калаените топчета, после зачиствам. Щях да кача снимка на резултата но още нямам 50 поста Сега остава да се пробвам да я запоя с машината за тръби и духалката. . А до колкото знам и аз не е нужно да се притиска схемата а да се остави под собственната си тежест. Есинственното условие явно наистина е да са равни топчетата.
Поздрави на всички. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 21:38 Заглавие: |
|
|
| МИсля ,че топчета се продават и се поставят със шаблон. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 21, 2007 8:21 Заглавие: |
|
|
Като си ги купиш за какво ти е шаблон? _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
|