Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Вакуумно Флуоресцентни Дисплеи - Драйвер за тях

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Quantum
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pyce

МнениеПуснато на: Нед Апр 01, 2007 15:13    Заглавие: Вакуумно Флуоресцентни Дисплеи - Драйвер за тях Отговорете с цитат

Здравейте,

Наскоро намерих 20`тина руски седем сегментни вакуумно флуоресцентни лампи ИВ-3, едно време използвани масово в касови апарати и изчислинелни машини. Решил съм да си направя стаен термометър с помощта на цифров волтметър реализиран с ICL7107 - тази интергална схема е предназначена да работи със светодиоден дисплей а аз искам да я направя да работи с тези лампи. На мрежата на лампата трябва да бъдат постоянно подадени 27~30V, на реотана 1 V и разбирасе за да свети определения сегмент трябва да му бъдат подадени също 27~30 V. Тази интегрална схема е предназначена да работи със светодиодни дисплеи с общ анод. И ето идва момента да си задам въпроса, какво да използвам като драйвер за лампите, мислех си за pnp транзистор работещ като ключ, но като измервам напреженията на изходите на интегралната схема не мисля, че така би могло да стане. Правих няколко опита но краен резултат нямаше можеби тьй като не използвах подходящи транзистори за проба. Моля ако някой се сеща за идея как бих могъл да направя драйвер за тези лампи ще му бъда много благодарен.

В атача съм сложил спецификацията, която успях да открия за тези лампи.

Поздрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 01, 2007 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Сам си написал, че схемата работи с LED дисплей с общ анод.
Това означава, че активното ниво на изхода е ниско.
Демек освен, че трябва да обърнеш логиката трябва да имаш и драйвер към анода на лампата за по-високото напрежение.
Така, че pnp транзисторче на изхода на схемата (към + на самата схема) и след това npn като ключ но вече към високото захранване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Quantum
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pyce

МнениеПуснато на: Нед Апр 01, 2007 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей RC,

Благодаря за бързия отговор.
Нарисувах схемата, която ти ми каза и съм я сложил в атача, като те моля да и хвърлиш един поглед и да ми кажеш дали е вярна и съм разбрал какво имаш в предвид. Също бих искал да те помоля ако можеш да ми предложиш и по-точен вид транзистори за целта ако може да са някои по-често използвани с по-ниска цена. Имам мнение по въпроса за транзисторите кои да бъдат но не съм сигурен.
Сега се чудя и си мисля, дали не бих могъл да използвам ULN2003 или ULN2803 за целта вместо да използвам дискретни елементи?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети