| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 16:46 Заглавие: |
|
|
Грешката е моя ,всъщност говорех за ADJ на LM317 ама в бързината съм написал общия щото през ценера се дава на маса .Но това с ценера е вярно |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 16:51 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | borko 30 написа: | | Защо?Пробвал съм го лично с ценери от серията BZX и работи както трябва .Пък и на заводските схеми съм виждал такива изпълнения |
Защото няма ценер с такъв ток на стабилизация!
Тока на стабилизация на цитираната от теб серия е няколко mA което е поне на порядък повече от тока Iadj.
Покажи ми една такава "заводска" схема.
Ако това беше възможно и надежно бъди сигурен, че щеше да бъде отазено в datasheet-a. |
не е отразно но работи, лично аз работя в фирма която произвежда електронни изделя и ги продава по цял свят. Именно в тази апаратура се използват ценери за стабилизация, като тока пропускан през тях е от порядъка на 40uA, приборите са стандартни BZX. Има и ценери които упорито не работят с ток по-малък от 1mA, трябва да се пробва и да се установи експериментално кои типове работят  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 16:58 Заглавие: |
|
|
| borko 30 написа: | | Добре ,не може да нямаш някоя лм-ка ,пробвай този начин и кажи какъв е резултата .Примерно сложи BZX за 12 в на общия и пиши какво има на изхода |
Аз ти предлагам да четеш внимателно и да си направиш ти експеримента и след това да споделиш резултатите си.
-вземи няколко групи еднакви ценери
--всяка група от еднакви по напрежение ценери
--различните групи за различно напрежение
-пробвай с различните ценери във всяка група какви изходни напрежения ще получиш
-като при това променяш входното напрежение и изходния товар в допустимите граници.
Ценера го свързваш по твоите препоръки, т.е. LM317 я разглеждаш като параметричен стабилизатор от серията 78ХХ (вход, изход), катода на ценера към крака Adj, а анода му на маса. Без никакви допълнителни резистори от изхода към катода.
| Yassen написа: | Има и ценери които упорито не работят с ток по-малък от 1mA, трябва да се пробва и да се установи експериментално кои типове работят  |
Yassen, на това му се вика манифактура.
Няма никакъв проблем да се използва за опора ценер в извода Adj, но като се добавят един два резистора от изхода.
Какво означава "да се установи експериментално кои типове работят"?
От коя партида (LOT) и на кой доставчик?
Следващата дали ще е пак такава? |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 17:11 Заглавие: |
|
|
Май се отколнихме от темата но все пак да доуточня Исках да кажа че ценерите работят добре при значително ниски токове които не са описани в datasheet. При нас в "манифактурата" са установили кой тип от кой доставчик стабилно работи в дадената схема и взимат само от него в огромни количества. Главния конструктор на схемата ми спомена че не имал проблем с установяването на точно кой ценер да използва, повечето работили устойчиво при такива токове без проблем. Въпросните у-ва са датчици които се следят за параметри по консумирания от тях ток и консумацията е много важна. Именно поради това ценерите са в такива режими. Ако на някой се налага да използва такъв режим на диода да действа смело - работят си стабилно  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 17:27 Заглавие: |
|
|
| ТОКУ ЩО ПРОБВАХ 4 ДИОДА BZX НА 8.2 ВОЛТА ПО ТАЗИ СХЕМА И НЯМА ПРОБЛЕМИ -ИЗХОДНОТО Е ПО-ВИСОКО С 1 ВОЛТ НО НА ИЗВОДИТЕ НА ЦЕНЕРА СИ КОВЕ 8.2-8.3В .МОЖЕ И ЧИПА ДА НЕ Е В РЕД ЗАЩОТО Е ЗАПОЯВАН НО ДОКОЛКОТО ПОМНЯ ИЗХОДНОТО ТРЯБВАШЕ ДА Е ТОЛКОВА КОЛКОТО ВЪРХУ ЦЕНЕРА.ИЗЛИЗАТ ГОЛЕМИ БУКВИ ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА РЕСЕТНА КОМПА ,ФЛЕКСТАЙПА СЕ Е ПРЕЦАКАЛ |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 17:34 Заглавие: |
|
|
Yassen, наистина се отклонихме от темата, но явно са отменили вече физиката на процесите в p-n прехода .
Говорим (пишем) за различни неща.
Нямам представа каква е схемата на въпросния датчик и къде участва въпросния ценер в такъв режим на работа, но когато става дума за захранване се предполага, че то трябва да осигурява параметрите си в сравнително широк диапазон на товара (в случая) и входно напрежение.
Та в този смисъл без да се "вкара" следене на изхода при използване на въпросния регулатор не е препоръчително (според мен).
borko 30, пак не четеш!
А изходното на този регулатор е Vout = 1.25V + Vadj.
Vadj е напрежението с което е подпрян извода Adj. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 17:39 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Та в този смисъл без да се "вкара" следене на изхода при използване на въпросния регулатор не е препоръчително (според мен). |
Абсолютно да. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 18:04 Заглавие: |
|
|
| Наистина по-добре е да се следи и изходното напрежение но RC спореше че няма да работи регулатора само с ценер между ADJ и маса. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 18:15 Заглавие: |
|
|
| borko 30 написа: | | ... но RC спореше че няма да работи регулатора само с ценер между ADJ и маса. |
Покажи ми къде съм написал това
През цялото време се опитвам да те убеждавам, че не се прави така стабилизирано захранване което да отговаря на името и предназначението си!
А там ако искаш външна батерия, светодиод, няколко диода в права посока, резистор можеш да му сложиш за да "повдигнеш" крака. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 09, 2007 22:45 Заглавие: |
|
|
| С втория си пост по темата!Това че си се опитвал да кажеш че не се прави така не означава че не може да стане .Каза че нямало ценери дето да работят с такъв ток-да ама има-някой по-горе каза че произвежда такива модули по това вързване ти пак не вярваш.Струва ми се че се заяждаш с мен и няма повече да ти изтъквам никакви доводи по темата! |
|
|
 |
|