|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:31 Заглавие: |
|
|
| При чисто активен товар електромера отчита цялата енергия.колкото ъгъла между тока напрежението и тока става по голям толкова електромера за активна отчита по-малко енергия а този за реактивна отчита повече и когато ъгъла стане 90 градуса цялата енергия се отчита като реактивна ,и затова трансформаторите номиналната мощност им се дава в пълна мощност като функция на активната и реактивната мощност. В съвремените електромери в зависимост от това какви опции са им зададени могат да отчитат три тарифи активна и три тарифи реактивна енергия,така че това не е проблем.Проблема на реактивната енергия е че създава излишен товар в мрежата ,което води до повишаване на загубите ,и затова преди години в медиите се водеше спор между енергото и тролеите ,които имат големи капацитивни товари и не искаха да плащат реактивната енергия. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:50 Заглавие: |
|
|
Това за трансформаторите, пълната мощност, загубите и т.н. е ясно.
Занчи, fikret, казваш че се отчита и реактивната? Логично е естествено...
За индустриални съоръжения, доколкото знам, се ползват активни или пасивни компенсатори на фактора на мощността (да не навлизаме в темата какво представляват - наясно съм). Има си европейски нормативи (примерно EN61000-3-12) за хармоничния състав на тока, но дали нашето Енерго изисква такова нещо от клиентите си, или просто ги таксува по-скъпо? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 15:02 Заглавие: |
|
|
| Нямам информация да има такива изисквания,пък ако има би трябвало да има уреди с които това би се отчело.Работя в място където се захранват едно промишлено предприятие което има изключително индуктивни товари ,а също така и тягова подстанция на електротранспорт и не съм бил свидетел на такива изследвания ,макар че новите електромери дават широки възможности за изследване на товарите с минало време |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 17:42 Заглавие: |
|
|
| Добре ,аз четох ,че газовия бойлер дава 10л/мин при консумация 1,5 кг пропан бутан на час ,това ако е вярно прави за 600 литра 1,5 или за 1000 литра ,демек 1 кубик да речем към 2 кг газ. Ако някъде бъркам ме поправете ,ако не при цена /не знам колко е газта за битови нужди/нека вземем 1 лев/кг ,по-скъпа от автомобилната прави 2лева за кубик топла вода. За сравнение ТЕЦ-а вече гони към 4-5 лева за същото ,а температурата която подава не превишава 45 градуса. И така верни ли са ми сметките или бъркам ,ако да -къде ? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 18:09 Заглавие: |
|
|
Доста интересно разискване се получи...
за замърсяването на електропреносната мрежа с хармоници все още няма резпоеждане от енергото ,единствено консуматора (клиента ) няма файда да има хармоници в електропреносната си мрежа ,до колкото си спомням 3,5,7 ,11 и 13 хармоник бяха критични ,иначе реактивнатата енеррия и хармониците се отделят в проводника най-често като топлина-реална загуба на енергия ,но вече има косинус фи регулатори с цена под 1000лв ,абе доста модерни решения се появиха в наши дни |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 18:29 Заглавие: Re: бесплатен ток |
|
|
| и от всичко казано до тук излиза че ще си плащаме като попове а електромерите ще отчитат все по добре но какво да се прави без ток не може |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 19:57 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Добре ,аз четох ,че газовия бойлер дава 10л/мин при консумация 1,5 кг пропан бутан на час ,това ако е вярно прави за 600 литра 1,5 или за 1000 литра ,демек 1 кубик да речем към 2 кг газ. Ако някъде бъркам ме поправете ,ако не при цена /не знам колко е газта за битови нужди/нека вземем 1 лев/кг ,по-скъпа от автомобилната прави 2лева за кубик топла вода. За сравнение ТЕЦ-а вече гони към 4-5 лева за същото ,а температурата която подава не превишава 45 градуса. И така верни ли са ми сметките или бъркам ,ако да -къде ? | Къде видя пропан-бутан на лев за килограм,лев на литър може но трябва да ти кажа че 12 килограмовите бутилки на ШЕЛ са на цена около 25 лева,освен това тази разходна норма която си видял е силно оптимистична и се отнася за вода която влиза в газовия бойлер с много по-висока температура от нормалната. |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2007 8:48 Заглавие: |
|
|
| Разводнихте темата, а както знаем водата и тока не се обичат много. Тази тема може да се дискутира и спори в други форуми, но тук си мисля че сме грамотни хора в тази област. Понеже имам приятели в една фирма разработила един модел от електромерите които се монтират от енергото, мога да ви кажа че ако успеете да го ИЗЛЪЖЕТЕ, те ще си скъсат дипломите. Това предполагам важи и за механичните електромери от последните поколения, при конструирането на които са имали в предвид подобни външни намеси. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2007 9:09 Заглавие: |
|
|
| tchav написа: | | Разводнихте темата, а както знаем водата и тока не се обичат много. Тази тема може да се дискутира и спори в други форуми, но тук си мисля че сме грамотни хора в тази област. Понеже имам приятели в една фирма разработила един модел от електромерите които се монтират от енергото, мога да ви кажа че ако успеете да го ИЗЛЪЖЕТЕ, те ще си скъсат дипломите. Това предполагам важи и за механичните електромери от последните поколения, при конструирането на които са имали в предвид подобни външни намеси. |
Абсолютно точно. В предния си пост споделих че съм пробвал така наречените (икономисващи тока устройства) пълен майтап който ги купува си дава парите напразно.А момчетата няма защо да си късат дипломите добре са ги измислили.  |
|
|
 |
scalpelo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 15, 2007 0:06 Заглавие: |
|
|
Аз говорих с въпросните лица по скайп и ми обясниха принципа на действие и той е следния:вътре има един мултичестотен вибратор генериращ импулси,които се предават по жицата и стигат електромера уреда работи на принципа на резонанса/който е гледал discovery знае че може да се блъсне мост само с резонанс/ та според мен е напълно възможно да работи.Като се купел се вкл. в ел. мрежа и се отварял вътре имало три въртящи се части и се настройвали докато не светнат в зелено и трите.Бях много запален да си купя та ако иска някой да си разделиме парите и да го купиме заедно а ако работи да си купиме още едно за всеки-понеже може и да не работи,но ще сме дали 50% от цената.Пряка нужда от схема няма понеже дори да си набавиш чипа няма да имаш софтуера т.е. няма да има резонанс.Звучи ми доста реалистично въпреки че един от квартала си купи но от другите у-ва. с кондензатор а е логично те да не работят с ефективността,която се очаква все пак се намаля КПД и бойлера вместо за 3 часа да свари водата ще я вари 5.....
това е начина на работа опитах се да бъда максимално елементарен в обосновките си. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|