| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 0:50 Заглавие: ДАТЧИК НА ХОЛ |
|
|
| Някой има ли схема за свързване на датчика на Хол. Датчикът има САМО ДВА извода и е необходимо да се усили сигналът. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 6:45 Заглавие: Re: ДАТЧИК НА ХОЛ |
|
|
| emil74 написа: | | Датчикът има САМО ДВА извода и е необходимо да се усили сигналът. |
Сигурен ли си, че е хол датчик?
Някаква картинка или обозначение? |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 8:55 Заглавие: Re: ДАТЧИК НА ХОЛ |
|
|
Все още се опитвам да реша стария проблем с моторчето на видеото(темата е във форума).
Не можах да намеря нищо готово и ще се опитам сам да съставя програма от комбинация на три-четири подобни.
По документация това е датчик на Хол, който генерира два импулса на всеки оборот. Единият е положителен, а другият отрицателен, прямо нулевото ниво. По този начин процесорът разпознава коя глава да прочете в дадения момент.
Доколкото знам това се осъществява от два противоположно обърнати магнита, разположени във въртящата част на барабана. С преминаване покрай намотката на датчика, в нея се индуцира слабо ЕДН, ту в едната ту в другата посока. Имам само тази част-сензора. Това ЕДН трябва да се усили (предполагам от операционен усилвател или друга подходяща схема).
Схема на такъв усилвател ми трябва. Всъщност всеки датчик на Хол има този усилвател вграден вътре и затова обикновено е с три или четири изхода.
Опитах се да преобразувам сигнала чрез входното стъпало на схемата "Цифров честотомер 50 MHz", публикувана в "Млад конструктор", но постоянно получавам само ниско ниво.
Иначе самият принцип на регулиране на оборотите на видеото се базира на сравнение на реалната с еталонна честота от генератор. Аз ще използвам тактовата честота на процесора с подходящ делител. Но първо трябва да направя така, че датчикът на Хол да подава импулси на входа на процесора. Идеята е да броя тези импулси през определен интервал от време(напр.50 или 100ms) и с корекция на изходните импулси да управлявам оборотите.
Ако някой има нещо конкретно по въпроса, нека го пусне. А аз ако сам реша проблема ще пусна схемата във форума.
Последната промяна е направена от emil74 на Сря Апр 18, 2007 9:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 9:10 Заглавие: |
|
|
В такъв случай така наречения от теб датчик на Хол вероятно е само една бобинка.
При твърдотелните датчици се използва друг ефект, а именно ефекта на Хол - промяна на траекторията на токоносителите поставени в магнитно поле. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 9:24 Заглавие: |
|
|
И моето предположение е, че е нещо като бобинка, но в документацията е даден като датчик на Хол. ("Ремонт видеомагнитофонов", Радиотон 1998, стр.108).
Активното съпротивление на двата изхода на сензора е 470 ома-и в права и в обратна посока. При бавно въртене с ръка на барабана, на изхода получавам +2 и -2 mV. при преминаване покрай магнита.
Все едно е как точно ще се направи датчикът. Важно е да дава импулси, които да разчита контролера. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 9:39 Заглавие: |
|
|
Импулсите ги имаш и просто трябва да ги усилиш с един операционен усилвател с подходящ коефициент на усилване да речем.
Проблема е ако трябва да следиш и посоката. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 14:20 Заглавие: |
|
|
Не ми трябва посоката. Единствено за по-точно ще поставя Грец изправител, за да имам два импулса на един оборот.
Засега е добре някой да даде схема, с която да опитам. В момента просто нямам нищо с операционен усилвател. Мислех да пробвам с BC517 (Дарлигтон) и някаква схема като за електретен микрофон като я променя малко, но се съмнявам дали е достатъчно усилването. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 15:03 Заглавие: |
|
|
| emil74 написа: | ... Единствено за по-точно ще поставя Грец изправител, за да имам два импулса на един оборот.
|
Това с греца не го разбрах съвсем
Два импулса на оборот ще имаш в случай, че имаш два магнита.
Изходния сигнал е твърде малък, така че трябва да е след усиления.
Грец може да се ползва в случай, че ще се върти и в двете посоки (и няма да следиш посоката) иначе не виждам за какво ти е.
А схемата се нарича инвертиращ (или неинвертиращ) усилвател в зависимост от това кой пик решиш да ползваш и в почти всеки datasheet има показано как се прави и как се смята коефициента на усилване.
(Разменяйки краищата на свързване на "датчика" можеш да си "обърнеш" пика в зависимост от посоката на въртене.) |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 15:29 Заглавие: |
|
|
| Магнитите са два. А номерът с микрофонния предусилвател не стана. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2007 15:34 Заглавие: |
|
|
| emil74 написа: | | А номерът с микрофонния предусилвател не стана. |
Не знам кой е номера и защо не е станало.
Ако на двата магнита не са завъртяни полюсите един спрямо друг то и импулсите от тях би трябвало да са в една посока. |
|
|
 |
|