|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 17:27 Заглавие: |
|
|
| Зависи дали лодката се движи спрямо водата, ако не се движи съм съгласен че скоростта няма да се измени, но ако лодката се движи спрямо водата (обикновенно скоростта на лодката е по-малка от тази на водата при така поставената задача), скоростта ще се намали заради повишената площ (на потопената част от греблата) която ще оказва съпротивление. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 18:19 Заглавие: |
|
|
| pamporov написа: | | Зависи дали лодката се движи спрямо водата, ако не се движи съм съгласен че скоростта няма да се измени, но ако лодката се движи спрямо водата (обикновенно скоростта на лодката е по-малка от тази на водата при така поставената задача), скоростта ще се намали заради повишената площ (на потопената част от греблата) която ще оказва съпротивление. |
Не съм съгласен.По подразбиране скоростите на лодката и водата са равни.Ако все пак/при твоя частен случай/,има някакво "хлъзгане",т.е. лодката се движи малко по-бавно от течението,то при потапяне на греблата скоростта и би трябвало да се увеличи,а не да намалее,тъй като при добавяне но още площ/греблата/,течението я "побутва" на пред,стремейки се да изравни скоростта и с неговата.Но това е частен случай. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 18:49 Заглавие: Re: Въпрос/без уловка/. |
|
|
| helios написа: | Един лодкар,пътува по течението на реката,като греблата на лодката са вдигнати над водата/лодката си се движи в нормално положение-с носа напред/ .В един момент,лодкаря,"забива" греблата ,перпендикулярно на течението.
Въпроса е: ще се промени ли скоростта на лодката,и в каква посока. |
Къде е споменато че скоростите на водата и на лодката са равни?
за другите два случая е така, да, когато лодката се движи по-бързо от течението на водата, тогава при потапяне на греблата скоростта на лодката ще намалее и обратно. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 19:18 Заглавие: |
|
|
Наистина не е споменато,но мисля,че е логично да се приеме,че е така.Затова в заглавието споменах,че уловки НЯМА.Но и ти имаш известно право.
Аре стига с тия лодкари!Време е за по ракийка/едва ли има нещо по-логично от това / |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 20:08 Заглавие: |
|
|
Даже май сме позакъсняли с ракийката, а от лодкарите ще вземем мезенцето  |
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 20:18 Заглавие: |
|
|
Баси простотията ,ама наистина  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 20:33 Заглавие: |
|
|
| borko 30 написа: | Баси простотията ,ама наистина  |
Значи,тази простичка логическа задачка ,е създадена/не от мен разбира се/,явно за" по-простички" хора.Явно твоя СУПЕР ИНТЕЛЕКТ,не бива да бъде "замърсяван" с подобни елементаризми.
Все пак ти благодаря за участието. |
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 22, 2007 21:07 Заглавие: |
|
|
Стига бе хелиос кво се впрягаш То имаше идин лаф че вицовите и задачките се подбирали според аудиторията Аз не съм казал че съм с голям интелект просто работя за да свържа двата края-между другото сред добрите майстори по електрониката прости хора не съм виждал.То за това се иска акъл (не слагам мене си в това число че съм голям майстор ама човек казват се учи докато е жив)ама много хора не го разбират нашия занаят и заради някой КОЛЕГИ слагат всички ни под общ знаменател-мошеници ,тарикати и тн,пък не си дават сметка колко отговорна е тази работа.Има много за обсъждане по темата за отношението към техниците ама да не задълбавам |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 8:18 Заглавие: |
|
|
Като се има впредвид че скороста на движение на флуида не е еднаква по цялото сечение на коритото на реката, т.е. в краищата водата се движи по-бавно, както и около препятствията (лодката със все греблата), но освен това все пак трябва цялостния дебит на реката да се запази, защото иначе една лодка би повишила нивото на водата в реката зад себи си, за сметка на това пред нея...
Съответно може да се каже че лодката се движи със скорост близка до тази на най-близко обхождащите я потоци и със скорост по-бавна от тази на по-далечните. Като сложим и греблата картинката става още по-грозна....
В заключение - това с ракията е правилното решение  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 8:48 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | Като се има впредвид че скороста на движение на флуида не е еднаква по цялото сечение на коритото на реката, т.е. в краищата водата се движи по-бавно, както и около препятствията (лодката със все греблата), но освен това все пак трябва цялостния дебит на реката да се запази, защото иначе една лодка би повишила нивото на водата в реката зад себи си, за сметка на това пред нея...
Съответно може да се каже че лодката се движи със скорост близка до тази на най-близко обхождащите я потоци и със скорост по-бавна от тази на по-далечните. Като сложим и греблата картинката става още по-грозна....
В заключение - това с ракията е правилното решение  | Ако вземем всички фактори впредвид ,не трябва да забравяме посоката и скоростта на вятъра ,понеже когато греблата са вдигнати ,те оказват съпротивление,ако посоката на вятъра е срещу течението на реката и обратното. _________________ SKYPE fikret_121 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|