| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
landolin Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 10:22 Заглавие: Изработка на терморегулатор на 12V ? |
|
|
| Трябва ми малко помощ за изработката на терморегулатор или пък нещо подобно за регулиране темп. на автомобилен двигател. Ситуацията е следната - вероятно радитора на двг. е частично запушен и датчика който включва перките сработва чак при 100 градуса. Трябва ми накъкъв терморегулатор, с който да включвам перките на 95 и да ги изключвам на 88 градуса(примерно). Може би може да стане и чрез уреда за отчитането на темп. вътре в таблото, но не се сещам по каква схема да стане работата. Трябва може би да замеря колко е съпротивлението на датчика за темп. при 88 и 95 градуса и оттам да измисля някъкъв превключвател да включва и изключва перките? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 10:30 Заглавие: |
|
|
Съвет: оправи си охладителната система на колата!
Правенето на автомобилна електроника особенно и в домашни условия не е никак проста задача.
А проблема ти може да се окаже със скъпи последствия. |
|
|
 |
landolin Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 10:55 Заглавие: ре: |
|
|
Даа забравих да пиша, че отговори от сорта - земи си нов радиатор и т.н засега не ми помагат (липса на едни хартийки). Проблема временно съм си го решил със извеждане на ключе вътре във купето с което си включвам перките при по височки градуси, но ми писна да си играя.
ПП: Иначе скъпите последствия вече минаха, сменявах вече гарнитурка на главата ) |
|
|
 |
stefp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 11:01 Заглавие: |
|
|
Има още 1-2 варианта .
Промивка на охладителната система (но внимателно с какво ,че има опастност да протече тук-там ) ,и смяна на датчика с такъв който вкл. на по-ниска температура .  |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 11:12 Заглавие: Re: ре: |
|
|
| landolin написа: | Даа забравих да пиша, че отговори от сорта - земи си нов радиатор и т.н засега не ми помагат (липса на едни хартийки). Проблема временно съм си го решил със извеждане на ключе вътре във купето с което си включвам перките при по височки градуси, но ми писна да си играя.
ПП: Иначе скъпите последствия вече минаха, сменявах вече гарнитурка на главата ) |
Ако си смениш термостата няма да имаш повече грижи , и аз като тебе така мислех преди ама после установих че и на старата и на новата ми кола термостатите бяха здали багажа , след смяната им температурата вече си стои закована точно на 90 градуса  |
|
|
 |
landolin Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 11:14 Заглавие: ре: |
|
|
Промивки правих, проблема е че предишният собственик беше карал дълго време само с вода и ръждите бяха невероятни. Датчика го сменявах вече веднъж защото си мислех, че е проблемен и пак
25-30лв. за друг на по ниска темп. не ми се дават. Никой ли незнае как да управлявам един ключ чрез входна величина съпротивление - примерно да се вкл. при 500oHm и да се изключва при 200 oHm (примерни стойности) ??? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 11:25 Заглавие: |
|
|
ако колата е опел кадет например свържи вентилатора да върти постоянно/ ако датчика който отваря антифриза да се върти през радиатора е наред то тогава всичко е ОК.
аз карах такъв опел 50 000 км 4 години постоянно вкл. вентилатор и нищо не отказа (внтилатора явно е доста здрав и не се износва при постоянна работа) |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 11:26 Заглавие: Re: Изработка на терморегулатор на 12V ? |
|
|
| landolin написа: | | Трябва ми малко помощ за изработката на терморегулатор или пък нещо подобно за регулиране темп. на автомобилен двигател. |
Погледни P.M. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 14:19 Заглавие: |
|
|
| Да компенсираш повреда в охладителната система с електроника е меко казано наивно. Колко мислиш че ще ти излезе цената на тази електроника която трябва да работи при температура на околната среда от -20 до 60-100градуса? Колегите ти го написаха - просто си оправи охлаждането. А това че вентилатора ти включва при 100 градуса си е нормално тъй като датчика сработва при 95- 97градуса. най вероятния проблем който имаш е блокирал термостат или повреден клапан на капачката на разширителния съд. Но това е добре да се установи в сервиз, самодейноста в твоя случай води до неоправдано високи разходи. |
|
|
 |
landolin Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 20:22 Заглавие: ре: |
|
|
Е не съм толкова невежа в автомобилните двигатели колега Всичките неща където ги изреди съм ги сменял вече, остана ми да бодна само един нов радиатор и ще заспят нещата, но както споменах в момента нямам пари за това. Иначе "ужасните" последствия се състоят в изгаряне на гарнитурата на главата. И както казах вече я сменявах един път, точно поради твърденията на хиляда майстора, че 100 градуса е нормална температура !!! Надявах се тук да получа някакво техническо решение и може би трябваше да питам така:
Имаме един ключ които трябва да се затваря при входно R 90 oHm и да се отваря при 115 oHm, как да го направя???
А не да изпадам в обяснения за какво ми е, но майната му ще видя един колега как ще помогне пък ще му мисля после. |
|
|
 |
|