|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 20:40 Заглавие: |
|
|
| Петров написа: | | Да компенсираш повреда в охладителната система с електроника е меко казано наивно. Колко мислиш че ще ти излезе цената на тази електроника която трябва да работи при температура на околната среда от -20 до 60-100градуса? Колегите ти го написаха - просто си оправи охлаждането. А това че вентилатора ти включва при 100 градуса си е нормално тъй като датчика сработва при 95- 97градуса. най вероятния проблем който имаш е блокирал термостат или повреден клапан на капачката на разширителния съд. Но това е добре да се установи в сервиз, самодейноста в твоя случай води до неоправдано високи разходи. |
Петров-без да се заяждам защо мислиш че ще му излезе повече от 10 лв.?
Операционни усилватели могат да работят и като компаратори-LM2904(2902) струват 20-30 стотинки и работят от -40 до +125 градуса.Прецизен 5 волтов стабилизатор LM2940T-5.0 за същата работна температура едва ли е повече от 3-4 лв.Останалото транзистор и реле.Резисторите 1% също са стотинки. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 20:54 Заглавие: |
|
|
| valentin subashov написа: | | Петров-без да се заяждам защо мислиш че ще му излезе повече от 10 лв.? |
valentin subashov, аз също, като същевременно се извинявам на "титуляра" на темата за "спама" с който не е съгласен. Не е въпроса в цената на изделието произведено в домашни условия, а цената на последствията до които може да доведе.
Сигурен бъди, че правенето на НАДЕЖДНА автомобилна електроника никак не е проста за реализация задача и тя по никакъв начин не се ограничава и определя от температурните граници гарантирани от производителя.
Ако считаш, че си в състояние да го правиш - това е огромна ниша (и би могла да бъде много печеливша) на пазара, възползвай се.
| landolin написа: | Имаме един ключ които трябва да се затваря при входно R 90 oHm и да се отваря при 115 oHm, как да го направя???
А не да изпадам в обяснения за какво ми е, но майната му ще видя един колега как ще помогне пък ще му мисля после. |
Ами няма проблем:
Избираш си някакъв термодатчик - термистор (евтин, но нелинеен) или Pt100 - (сравнително по-скъп, но достатъчно линеен).
-изследваш му харектеристиката в диапазона (или точките) температури които те интересуват.
-генератор на ток
-"двоен" компаратор с взети мерки за определен хистерезис.
Последната промяна е направена от RC на Пон Апр 23, 2007 21:07; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 20:59 Заглавие: Re: ре: |
|
|
| landolin написа: |
Имаме един ключ които трябва да се затваря при входно R 90 oHm и да се отваря при 115 oHm, как да го направя???
|
нащо набързо ми хрумна
трябва ти един операционен усилвател , няколко сипротивления ,подходящо реле с две секции , идеята е с допълнителната секция да добавяш примерно в моста на датчика допълнителен резистор с който да постигнеш желания хистерезис .
п.с.
сега видях че са предложили подобно нещо . _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 22:07 Заглавие: |
|
|
RC възползвам се в момента.
Елементите които съм цитирал са точно за автомобилни приложения.Това е обяснено и в дейташиита им.
А ако искате евтин и надежден стабилизатор за 5волта-в Пасат се продават TS2937CZ-5.0 -това е стабилизатор издържащ пикове от -18 до +60 волта и работещ при температура -20 до +85 градуса.Струва само 1 лев.
А за терморезистор може да ползва оригиналния за уреда на арматурното табло.Ако терморезистора е с един извод само трябва да вземе маса от двигателя(за да не сработва схемата грешно от блуждаещите токове).
Обикновенно терморезисторите на Бош при работна температура на двигателя имат съпротивление около 300 ома.http://apps.bosch.com.au/motorsport/downloads/sensors_temperature.pdf |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 23, 2007 22:25 Заглавие: |
|
|
valentin subashov аз нищо не съм искал.
Вярвай ми, имам някаква представа и за схеми, и за начина им на производство, и за модули за конкретни приложения и изискванията на които трябва да отговарят (сериозни са и има основания да са такива). Характеристиките на един готов модул не се определят само от съвкупността на условията на които могат да отговарят градивните му компоненти.
Мнението което изразих си е лично мое и имам определени основания за това, което не означава, че трябва да се съобразяват с него.
Просто за пореден път искам да кажа, че евтиното излиза скъпо и всеки има право да се убеди дали това е така.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|