| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
UniteX Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 22:16 Заглавие: " филтър " с кондензатор |
|
|
Здравейте, ползвам кондензатор точно колко не мога да ви кажа да ми " отдреже ниските честоти на един руски елипсовиден говорител с мощност 3 вата ( 4 ома импеданс ). Приятел от класа ми кажа че може да се използва електролитен кондензатор около 120 микрофарада който до някаква степен не пропуска високите и средните честоти за сметка на ниските. Не търся ефект за повече басове а намаляване на висока и средна честота. Става въпрос за слушалки 2 по 0.5 W - 32 ohm
Може да звучи смешно не ми мина като идеята. Извинявам се за неяснотийте който съм написал но все още ги уча тези неща и се опитвам да пиша на технически език. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
apxu Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 22:42 Заглавие: |
|
|
4,7 микро фарада, така мисля че ще е най-добре. _________________ 70% от потребителите използват 30% от възможностите на техниката,а останалите 30% използват 70% от възможностите на същата. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 22:51 Заглавие: |
|
|
Само с кондензатор не може. Просто ще стане късо за усилвателя. Защо не сложиш един резистор 4 ом последователно на говорителя, а кондензатора паралелно на говорителя.
И кондензатора да са два насрещно свързани електролитни кондензатора от по 10 uF за да се получи неполярен кондензатор. Ще трябва обаче да подаваш по-голяма мощност към говорителя заради загубите в резистора. Може би 6-10 W. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 23:59 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | Само с кондензатор не може. Просто ще стане късо за усилвателя. Защо не сложиш един резистор 4 ом последователно на говорителя, а кондензатора паралелно на говорителя.
И кондензатора да са два насрещно свързани електролитни кондензатора от по 10 uF за да се получи неполярен кондензатор. Ще трябва обаче да подаваш по-голяма мощност към говорителя заради загубите в резистора. Може би 6-10 W. |
| Цитат: | | Става въпрос за слушалки 2 по 0.5 W - 32 ohm |
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 26, 2007 0:14 Заглавие: |
|
|
| old4 написа: | | slav4o.com написа: | Само с кондензатор не може. Просто ще стане късо за усилвателя. Защо не сложиш един резистор 4 ом последователно на говорителя, а кондензатора паралелно на говорителя.
| Цитат: | | Става въпрос за слушалки 2 по 0.5 W - 32 ohm |
|
Човека е написъл за говорител 3 W после не знам какво общо имат тия слушалки. Но ако иска да отреже високите и средните този начин който написах ще му е най-лесен. Ако не иска загуби на мощност ще трябва да замени резистора със бобина, която трябва да изчисли и да изработи. Ако мисли да го свързва на мястото на слушалките по-добре да забрави... |
|
|
 |
UniteX Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 26, 2007 6:37 Заглавие: |
|
|
това с 3W-товия беше пример. изясни ми се че мойта работа няма да стане
мерси все пак |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 26, 2007 9:57 Заглавие: |
|
|
| UniteX написа: | това с 3W-товия беше пример. изясни ми се че мойта работа няма да стане
мерси все пак |
А това е друго нещо. Аз си помислих че искаш да свържеш говорителя към изход за слушалки. Със слушалките пак ще стане. Само че пробвай със резистор 32 ом. И различни кондензатори. |
|
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Вто Май 01, 2007 16:09 Заглавие: |
|
|
Мисля че загубите няма да са толкова огромно в Г-образно свързано звено
(С-вертикал;R-хоризонтал)
За оразмеряването ( то пък едно голямо) нискочестотен ЕРЦЕ филтър тябва да се знае само номиналната честота от нискочестотният диапазон
....
Всичко се свежда до уравнението :
fноминално=5/2.pi.Cфилтър.Rфилтър
5- е т.н. корекционен коефициент
R ти трябва да е минимално пр. 1 ом
изчислява се ЦЕ и закачаш Г-образно
А и С да е във фаради
Едва ли по горе изписаното ще се приближи максимално до желаното но все пак. _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
|