|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 10, 2007 3:13 Заглавие: |
|
|
| По-горе допуснах неточност с препоръките за UC38xx .( заради праговите напрежения на включване и изключване при различните видове ) , но препоръката ми беше принципна . Подлъгах се по заглавието - обратен преобразувател се прави с траф с въздушна междина и лично аз немога да си го представя двутактен ( според мен това са изкючващи се понятия ) За тази мощност ( около 10 Вата ) ти стига ферит E25/6 .Тъй като изходното ти напрежение е ниско спокойно можеш да ползваш шотки диоди и при добре сметнат трансформатор и подходящо избрана работна честота можеш да имаш КПД около 80 % . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 10, 2007 8:57 Заглавие: |
|
|
| altium написа: | ...Темата е за проектиране на такова устройство, а не за купуване на подобно...
...Ферита, който се оказа друг тип е по-бял от графит и малко по-твърд от него, лесно се рони с макетно ножче и става единствено за дросел.... |
Проектираш или се забавляваш? Защото ако проектираш трябва да си намериш конкретни ферити на конкретен производител със съответните им спецификации. С такива предположения "по-бял графит" и прочие може да успееш с много мъки да подкараш една бройка, ама си дотам. За втората ще трябва да почваш пак отначало.
Какво значи става единствено за дросел?!?! Тези ферити които "стават единствено за дросел" са от сплав с разпределена въздушна междина, примерно "никел-пермалой" (дано да не бъркам точната сплав). Те дават по-добро КПД от ЕЕ със съответната междина, естествено при правилен подбор на ферита. Ако прекалиш с междината загубите стават големи. И най-вече трансформатора на flyback си е чиста проба дросел, само че е с две намотки.
| altium написа: | | Схемата ще е с ТЛ494, защото е двутактна и целта е макс. КПД. |
toltec ти каза за двутактната, КПД-то няма много общо, даже с 494 ще е малко по-зле защото около нея имаш доста елементи, а и най-важното - няма почти никакви екстри в нея и трябва сам да се погрижиш за защити, плавни пускове и прочие..... Да, лесна е за подкарване, спор няма, ама ...
От сериите uc38xx има две, които са на 10-16В и две които са на 7-8Волта.
КПД-то..... със шотки диод имаш само в него загуби около 13%. Сложи още 10% в транзистора, сложи още 5-10% в трансформатора....
"Навивки на волт" - такова понятие при импулсните захранвания няма! Особено пък при flyback. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
altium Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 20, 2007 14:51 Заглавие: |
|
|
Ползвам тороидален ферит на Кашке от Комет, фи 40 външен диаметър. Първична 12 нав., вторична 4.
Получи се макс. КПД на около 50КХз, но пулсациите в изхода са големи и в момента, в който и двата транзистора са запушени се получава рязко падане на напрежението в изхода от 3,3В до 0,5В. Консумацията е 2А. Електролитите в изхода за общо 4700 микро Ф.
Мисля си, че едната причина е насищане на трансформатора, тъй като 494 няма детектори за ограничение на пиковия ток. Друга причина би трябвало да е недостатъчен капацитет на филтриращите кондензатори.
Слагах и CLC филтри, не влияят на пулсациите.
Вие какво ще предложите като решение? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 26, 2007 8:47 Заглавие: |
|
|
Дай една схема че така си говорим само наизуст.
Струва ми се че това, което правиш въобще не е flyback. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 26, 2007 20:59 Заглавие: |
|
|
Що не пробваш тази схема.
http://store3.data.bg/ivpav/shemi/lm_galw.JPG
Правил съм я с МС34063 за по-малкии мощности,точно за галванично раделяне.Мисля с ,че и LM2576 ще стане начертал съм ти я с интеграл за фиксирано напрежение 5 волта, може да сложиш за 3,3 волта но по-добре си поиграй с броя на намотките на вторичната.За трансформатор може да приспособиш от старо РС захранване тороидния дросел, мисля че 12 волтовата намотка беше към 47 микрохенри.Материалът им е направен да издържа на подмагнитващ ток така че става за еднотактно захранване.Отношението на броя на намотките е 1:1.Мисля,че мощноста която искаш няма да се получи с калпаво навит трансформатор ама експериментирай принципа и после го навий хубаво дросела.
Повтарям точно тази схема не съм я правил!На същия принцип съм правил схема с МС34063 и си работеше на 8 волта изход на 200 милиампера,много прилично стабилизирана на изхода. |
|
|
 |
SVA-BG Активен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 83 Местожителство: Горна Оряховица
|
Пуснато на: Пет Апр 27, 2007 9:36 Заглавие: |
|
|
| altium написа: | Quitman, не мисля да го правя.
Темата е за проектиране на такова устройство, а не за купуване на подобно.
И аз стигнах до мнението, че Ш образен ферит с въздушна междина ще свърши работа за тези честоти. Ще пробвам и с двата типа и ще споделя резултатите.
Ферита, който се оказа друг тип е по-бял от графит и малко по-твърд от него, лесно се рони с макетно ножче и става единствено за дросел.
Схемата ще е с ТЛ494, защото е двутактна и целта е макс. КПД. |
Защо не дадеш малко повече информация за какво ще се използва това захранване и какви са ти изискванията, .... можеби тогава ще получиш по полезни отговори |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 27, 2007 19:47 Заглавие: |
|
|
Схемата няма никаква стабилизация. С тая обратна връзка, закачена на маса, 2576 ще генерира импулси с максимално запълване, което означава че на празен ход напрежението във вторичната може да достигне много високи стойности и в крайна сметка въбще няма да е стабилизирано по входно напрежение или по товар.
П.С. За разлика от правите преобразуватели, които със постоянен коеф. на запълване (т.е. без обратна връзка) изкарват относително стабилно напрежение при промяна на товара, за обратните това не е така - те са доста зависими от товарния ток!
^^ Говоря глупости. Да не се чете. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи.
Последната промяна е направена от tropper на Съб Апр 28, 2007 11:07; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 27, 2007 22:07 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: |
П.С. За разлика от правите преобразуватели, които със постоянен коеф. на запълване (т.е. без обратна връзка) изкарват относително стабилно напрежение при промяна на товара, за обратните това не е така - те са доста зависими от товарния ток! |
Не ми стана ясно какво има общо правия стабилизатор с обратната връзка но не искам да задълбочавам спора.Искам да отбележа,че смотаното фунайче в къщи и компютътното захранване на компа ми има обратна връзка,но едното е с прав а другото с обратен стабилизатор.
Схемата дето съм я правил работи перфектно,колегата каза че не иска някакъв супер коефицент на стабилизация.Принципа е същия като на това дето съм го правил освен това го има и по даташитовете гледам.Единственото дето може да му даде зор е слабата магнитната връзка при навиването на трансформатора.Дет се вика трудно ще го навие тороида с тия дебели жици.
П.С.
Все пак не искам да задълбочаваме спора,защото колегата повдигнал темата се скри нещо и ние тука си чешем езиците само.
Защо обрантата връзка е на маса го има тука :
http://ivpav.data.bg/shemi/mc34063_a.pdf |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 28, 2007 6:24 Заглавие: |
|
|
| IVPAV откъде намери тази схема -обозначенията на пиновете са ти огледален образ ? |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 28, 2007 9:05 Заглавие: |
|
|
Брейй наистина прав си ELP ,взел съм го оттук :
http://www.analog.com.tw/english/index.asp
компанията ми изаглежда сериозна ама на,и те се дънят.Но са объркали само означенията,номерацията на пиновете са я спазили.
Исках просто да онагледя работата да е по-прегледна.Иначе схемата си е класика инвертиращ понижаващо-повишаващт стабилизатор ей тука вече няма грешка това е на ON semiconductor
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|