Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

DC-DC converter
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
HCL
Гост

МнениеПуснато на: Съб Дек 04, 2004 0:04    Заглавие: DC-DC converter Отговорете с цитат

Здравейте,

Някой има ли опит с конвертори за прав ток. Задачата ми е от 12V прав ток да докарам 24V и това при 250мА . Това което намерих в www.reichelt.de като цена е добро, но мощността е от порядака на 1 до 3 вата, т.е. в моя случай не повече от 120мА а това не върши работа. В www.conrad.de открих подходящо решение, но цената е към 80лв. и нещо не ми е по сърце. Някои да знае по-подходящо решение. Ще съм благодарен за савет.
Поздрави
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Дек 04, 2004 1:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Раздуй малко работата как стой:
За какво щше го използваш, какво ще захранваш
Имаш ли някакво ограничение за консумацията на 12В
Най-практично ще ти е един ШИМ и 2 полеви транзистора и имаш кам 1-2А на 24В и ти излиза камто 5-8 леа ако разбираш от тия работи иначе 20 леа максимум ако дадеш на някои фриенд
Върнете се в началото
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Дек 04, 2004 3:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Погледни TPS61040 на Texas Instruments. Boost конвертор с интегриран ключ. Дава на изхода до около 28 волта максимум 400 мА. Работи на честоти до 1MHz и за това размерите му са около 3 на 3 мм. Наскоро успяхме да доставим няколко бройки чрез Акерман Електроникс, а те съответно чрез Digikey. Размерите на твоето захранване с този чип ще бъдат някъде около 3х3 см. Външните елементи - индуктор, два кондензатора и шотки диод. В твоя случай може да се наложи и един стабилизатор от 12 на 5 волта за управляващата част на TPS61040 и още някой и друг резистор. КПД 70-80% и цената въобще не е 80 лв.
Подобни чипове имат и MAXIM и LinearTechologies и др.
HCL
Гост

МнениеПуснато на: Съб Дек 04, 2004 23:12    Заглавие: Благодаря за информацията Отговорете с цитат

Здравейте, благодаря за информацията, токущо си свалих datasheet-а на TPS61040 и сега ще го раъгледам по обстойно, но изглежда че ще сварши работа.
Ще го използвам за един електромагнит, които има нужда от 24волта за да развие максималната си хващателна сила, използвам 15волтов източник и в това ми беше проблема. А Магнита работи на 250мА мощност, така че 400-те мА са много подходящи. Освен това ще ми трябва и един регулатор (не съм сигурен дали превода е правилен на немски е Regler), който да спира и пуска тока и който е сварзан с един АТМега16 ако не се лъжа , който пък е сварзан с PC, което обработва иъображение получано от камера.
Задачата е: след като компютара направи някой изчисления сварзани с видеообработката да изпрати сигнал кам Атмега-та, които мисля че освен електромагнита се грижише и за няколко сервота, и контролера вече казва кога да има ток ъа магнита и кога да няма. Това е общо въето задачата, но тай като сам доста начинаещ Smile има някои неясноти, но ще се поровя парво да се пообраъовам малко и после ще се варна с някои вапроси.
Благодаря още веднаж ъа вниманието,
до скоро
Върнете се в началото
Данаилов
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 9:45    Заглавие: Отговорете с цитат

За какво искаш да повдигаш от 12в на 24в,не можеш ли да използваш отделно захранване?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 10:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Загриза ме съмнение за TPS61040 и пак погледнах описанието му. Токът 400мА е всъщност максималния ток на вътрешния ключ. А при тези условия 12 волта на входа 24 волта на изхода максималния изходен ток който можеш да черпиш е под 100мА. Недценил съм тоя бръмбазък.
По принцип той е направен най-вече за захранване на подсветката на LCD. При нас повдига от 4.5-6В на 22В, но консумацията от тези 22В е под 10 мА.
Съжалявам че те подведох HCL.
По-добре виж варианта със 494 или помисли за друго захранване.
Ако черпиш 250мА от 24В това е изходна мощност около 6W. Имайки в предвид КПД на ДС-ДС преобразувателите при 50% КПД на входа от 12 Волта ще се черпи 1А. Как е входът ти? Може ли да осигури такива токове?
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 13:16    Заглавие: Отговорете с цитат

http://tirex.hit.bg/12to24.gif
Търси аналог защото незнам дали чипа го има в БГ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.sample.co.kr/spm/max724.pdf
http://www.hw.cz/new_comp/maxim/max724/max724_main.gif
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
HCL
Гост

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 14:30    Заглавие: със отделно захранване не става Отговорете с цитат

Със отделно захранване не става. Има ограничение откам размера на захранването. Всащност цялата работа е за един робот с размери 25 на 25см и захранването трябва да е колкото се може по малко като размер. Засега използваме 13 1,2волтови батерии които дават 15,6волта. тока е 9000мА, но освен магнита има да захранваме още 5 мотора и едно ПС, така че мисля 4е 1А може да е проблем. Парвона4алните иъ4исления бяха да отделим 125мА за магнита, но се оказа 4е 175Нютона хващателна сила са недостата4ни за целите и се налага да увели4им напрежението. Ако правилно сам раъбрал, за да изкарам 6-те вата мощност на изхода при 24волта, на входа трябва да имам при 12волта 1А, което излиза 12вата мощност, правилно ли схващам. Не можели с по малко ток да мина?
10х за помоща.
Върнете се в началото
Данаилов
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 15:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви батерии използваш?В конрад продава акумулаторни батерии с 2А ток,това може да ти е от помощ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети