Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Терморегулатор за поялник с термодвойка
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2007 21:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Така, ето какво се получи в крайна сметка:

Окончателен вариант на схемата:

Поялника е този:

Платката в готов вид:

Трансформатор и кутия от стара китайска станция:

И в крайна сметка:

В долния край на температурния диапазон температурата на човката на поялника във въздуха се подържа в границите 155-165 градуса. Все още не съм го пробвал на горния край на темп. диапазон (предполага се около 450 град.) и не съм запоявал с поялника.
Наложи се подбор на симистора и на диода VD3, понеже тока в управляващата верига е на границата и симистора не се отпушваше нацяло.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 20:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Мдаа, днес симистора пак почна да се инати. Явно няма да се размине без транзисторен ключ:

Сега пък 78L05 почна да се озорва. Налага й се да разсейва около 530 mW, така че й монтирах малко радиаторче.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Наложи се подбор на симистора и на диода VD3, понеже тока в управляващата верига е на границата и симистора не се отпушваше нацяло.

Имам чувството, че не това е проблема.
-TL-ката не е с кой знае какъв ток на изхода, но симистора е достатъчно чувствителен
-от друга страна това е ключов елемент - какво означава "нацяло"?
Какъв е типа на термодвойката която ползваш?
Температурите за които става дума никак не са високи за някои от типовете и от там като гледам коефициентите на усилване Confused може да се окаже, че просто изходния сигнал ти е "мършав".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами проблема беше, че понякога напрежението на изводите на нагревателя беше около 11-12 волта, а в същото време от трансформатора идва на платката 24 волта. Тока в управляващата верига на симистора беше около 10 mA. Сега с транзистора се осигурява управляващ ток за симистора около 35 mA и на изводите на нагревателя има 22 V. Ще видим по-нататък как ще се държи. Иначе си включваше и изключваше нормално, само дето загряваше по-бавно. Термо-двойката не знам каква е. Просто експериментирах. При температура на човката от около 150 до около 450 градуса напрежението на изхода на OP-07 беше от 0.6 до 2.1 V. От там подбрах резисторите R5 и R6. Преди малко пробвах, при крайно ляво положение на потенциометъра температурата на човката се подържа около 160 градуса. При средно положение температурата беше около 320 градуса. При крайно дясно още не съм пробвал.
Върнете се в началото
valham
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Гр. Стара Загора

МнениеПуснато на: Пет Юли 06, 2007 11:36    Заглавие: Отговорете с цитат

ivan dimitrov написа:
Пратих Ви едно решение на WELLER.

Колега аз също се интересувам от схемата на Weller- а, защо не я публикуваш направо във форума или моля изпрати я и на мен!
Върнете се в началото
valham
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 06, 2007 11:39    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
Мдаа, днес симистора пак почна да се инати. Явно няма да се размине без транзисторен ключ:

Сега пък 78L05 почна да се озорва. Налага й се да разсейва около 530 mW, така че й монтирах малко радиаторче.

Що се касае за твоята схема eler, мисля също да я реализирам - как минаха при тебе изпитанията - работи ли?
Върнете се в началото
gengan
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Silistra

МнениеПуснато на: Пет Юли 06, 2007 16:24    Заглавие: Термодвойка Отговорете с цитат

Да не забравиш, че активния край на термодвойката трябва да е поставен на горещото място Very Happy (майтап бе). Има много прост вариант на терморегулатор с термистор, намират се и са евтини.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 06, 2007 22:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Работи схемата. Но ако ще я ползваш с поялник, различен от този, който ползвам не знам как ще работи. 78L05 доста пече, затова й сложи нещо за радиатор или й подавай на входа по-ниско напрежение. Подавам 12V понеже ползвам трафа на стара китайска станция. Пък може да сложиш и 7805 (без L). И RP1 е добре да е многооборотен. С него се наглася 0V на изхода на OP-07 при откачена теврмодвойка.
Върнете се в началото
valham
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 07, 2007 6:40    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
Работи схемата. Но ако ще я ползваш с поялник, различен от този, който ползвам не знам как ще работи. 78L05 доста пече, затова й сложи нещо за радиатор или й подавай на входа по-ниско напрежение. Подавам 12V понеже ползвам трафа на стара китайска станция. Пък може да сложиш и 7805 (без L). И RP1 е добре да е многооборотен. С него се наглася 0V на изхода на OP-07 при откачена теврмодвойка.

Да благодаря ти аз също вече я направих и всичко работи а 7505 при мене не пече защото използвам от по- мощните.
Върнете се в началото
mecsicaneca
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 11, 2007 19:02    Заглавие: Niama smisal Отговорете с цитат

Gledai sega ne che neshto sam protiv da si eksperimentirash i da si igraesh, sas tezi neshta ama mai dosta si si uslojnil polojenieto Smile
Eto ti edin joker ot mene:
http://www.remserv.ru/cgi/download/Solomon_part1.pdf
E ako smiatash che imash dostatachno svobodno vreme da se zabavliavash vav eksperimenti Very Happy A i spored men veche cenite im napravo sa tolkova niski che niama smisal daze da siadash da gi pravish, vkliuchitelno i za Weller, vaprosa pri tiah e che cenite na drazkite im sa bezbojno skapi, a ne sa tolkova dobri kolkoto si misliat niakoi hora, govoria go ot lichen opit.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети