Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Настройка на WinLirc или някое подобно приложение
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Човек да си каже "Тоя Predator_MF нещо не е в ред, аз кво го питам, той с кво ни пълни главите Laughing ".
Айде аз пак почвам с обясненията, понеже искам да не сте "на тъмно".

Отговора на въпроса "Защо не е направено за IrDA (през дъното или през USB)" е много елементарен - Що да си тровим душичките Laughing Сега ще поясня как работи схемата която ти дадох и някой други малко по сложни.
Това което говорих в предишните постове за RS232 не е безмислено.
Ако се загледаш внимателно, ще видиш че на COM порта на компа ти има 9 крака. Ще ги карам по номера на крака:
1. DCD (Data Carrier Detect) - ВХОД. Използва се при модемите.
2. RXD - ВХОД. Използва се за приемане на данни от PC.
3. TXD - ИЗХОД. Изпозва се за предаване на данни от PC.
4. DTR (Data Terminal Ready) - ИЗХОД. При модемите това е сигнал който PC-то дава когато е готов да предава данни.
5. GND - МАСА. Общ проводник на захранването Very Happy
6. DSR (Data Set Ready) - ВХОД. Да не се задълбочавам....
7. RTS (Request To Send) - ИЗХОД. PC-то казва че изка да предава данни.
8. CTS (Clear To Send) - ВХОД. Устройството закачено на порта казва че може да получава данни.
9. RI (Ready Indicator) - ВХОД...Не го ползвам, но предполагам вход за отчитане на готовност.

Такааааа...За един програмист е много по-лесно да управлява горепосочените 8 крака (не бройм масата Laughing ), отклокото да се мъчи с дни наред да пише програма която да чете от BIOS-а, да разбира че там има закачен IrDA, да го ползва като приемник.... Дори и аз съм писал програмка ползваща закачен приемник на COM порта... Мога без много усилия да разбера по всяко време какво е състоянието на всеки един крак. Защо да си правя живота крив Wink Това си го казват повечето програмисти, които пишат програми от сорта.
Мисля да обясня как работи схемата която ти дадох. За тези които не са я виждали, мога да кажа че е подобна на схемата от Млад Конструктор. Може да я намерите ето тук:
http://www.mladkonstruktor.bg/pcrc.htm. Понеже е по комерсиална, ще обяснявам за нея.

Преди да почна с принципа й, ще кажа че на COM порта на PC всички нивата на напреженията са TTL. Логическа "1" е +15V, +12V или +10V (това зависи от модела на дъното и годината на производство), а логическа "0" е -15V, -12V или -10V(според зависи).
Както се вижда на схемата, захранване се взема от DTR и RTS. Тук малко трябва да се внимава да не се превишава ток 20mA (по 10 на крак) иначе може и без COM да останете. Така, като искам да захраня схемата, трябва да установя DTR и RTS в лог."1"...лесна работа (за програмиста де Very Happy ). Оттук нататък млад конструктор са решили да ни спестят удоволствието. Вие гледате и се чудите за какво му е този транзистор, и какъв е тоя кондензатор C2 закачен наобратно на светодиода...
Ами и аз гледах тъпо като я видях за пръв път преди няколко години Wink, апък от MK и до ден днешен така си гледат Laughing . Отговора е прост... Понеже говорим за TTL нива, ако подаваме +5V през транзистора T1, компютърът няма да го отчита като ниво, ще го пренебрегва. За да може сигнала от IR приемника да клати 1-ви крак от 0 до 1 и обратното, трябва да имаме +12V и -12V. Затова просто вземаме един крак (3-ти крак- ИЗХОД) и го установяваме в лог. "0" откъдето си взимаме - 12V. Мисля че за мога да спра дотук, софтуерната страна както казах вече става лесна. Млад Конструктор написаха "ИЗПИТАНО В РЕДАКЦИЯТА" ама и те незнаят че схемата работи малко на късмет...понеже лог."1" идва от 7805, .т.е. вместо +12V има +5V...Затова схемата отказва да работи на някой дъна. Не е болка за умиране, може да се оправи лесно.

Има още един няколко типа приемници, най-разпространения от тях го продават разни български фирми (няма да правя реклама). Неговия принцип на работа е малко по-изпипан. Декодирането на IR сигнала се прави във устройството закачено на COM-а. Това става чрез микроконтролер (това също съм си го правил с PIC Very Happy ). Номера не е толкова сложен колкото изглежда... Сигнала от IR се обръща в цивров вид и се представя като шеснайсеттични числа. Оттам нататък микроконтролера комуникира чрез сериен интерфейс RS232 по 2-ри и 3-ти крак с PC. По- интелигентното на схемата е че може да работи на повечето програми разпространени за тази цел: GIRDER, IRAsistant, PCRemote и други. Схемата и софта съм си ги правил сам, ако някой има интерес мога да ги споделя, но мисля че ако имате познания по темата с микроконтролери е по-добре сами да пробвате.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
martin
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Смолян

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 23:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз току-що довърших същата схема и имам абсолютно същия проблем. Диодът D4 работи правилно и мига при натискане на копче от дистанционното, но като пусна IRAssistant на Learn - нищо... Та как може да се оправи схемата, за да работи с всички дъна?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 06, 2004 11:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами откажи се от IRAssistant...Taя програма работи (доколкото съм пробвал) само с RS232 приемници...т.е. онези който обясних че се правят с микроконтролер...Обърни внимание на настройките - там има "baudrate", "data bits", "stop bits"...това си е RS232... Защо не пробваш и ти с uICE ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
martin
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 06, 2004 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами RS232 какво е? Не е ли COM порта? Тая схема нали с него работи?
Върнете се в началото
martin
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 06, 2004 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре, дръпнах си програмата и избрах Generic Serial IR receiver, но като дам Learn - пак нищо не приема...
Върнете се в началото
martin
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 06, 2004 19:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да ми кажете някоя програма, която работи със схемата, предоставена от млад конструктор и също да ми кажете как да настроя тази програма....
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Дек 06, 2004 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

martin написа:

Moга да кажа само, че това е стандарт ( протокол за предаване на данни )за едновремешните модеми, които са се включвали към COM1 иначе темата е интересна. А дали може да се направи подобно устройство за паралелния принтер порт LPT1 ? Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
martin
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 06, 2004 20:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Би трябвало да може! Ако се използва LPT-то няма да има нужда от ИС7805, защото напрежението си е 5 волта. Не знам само, как ще се предава сигнала към компютъра...

Между другото открих следната схема, кажете ми с нея ще стане ли?

Върнете се в началото
npuka3ka
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 06, 2004 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами аз малко пропуснах няколко писания.
Ама доколото разбрах е имало проблеми с горепосочената схема! Значи ли това, че и аз ще имам проблеми със схемата, която ми прати Predator_MF ?
П.С. Въпроса е към Predator_MF !!!
Върнете се в началото
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 07, 2004 12:02    Заглавие: Отговорете с цитат

npuka3ka написа:
Ами аз малко пропуснах няколко писания.
Ама доколото разбрах е имало проблеми с горепосочената схема! Значи ли това, че и аз ще имам проблеми със схемата, която ми прати Predator_MF ?
П.С. Въпроса е към Predator_MF !!!

Тая схема дето ти я дадох както виждаш на изхода си изкарва напрежения от -12V до +12V. Проблем с работата и няма, пробвал съм я на много дъна.
На въпросите на Мартин:

Цитат:

RS232 e протокол за предаване на данни. COM порта си е COM порт. Разликата между схемата на МК и тази която ти си публикувал е, че на МК схемата работи през 1-ви крак на COM-порта, а тази която си публикувал работи през 2,3 крак.
Мисля че вече обясних какво e RS232, но айде пак....
Схемата на МК предава през 1-ви крак..DCD (Data Carrier Detect). Този крак е нещо като универсален вход на COM порта, можеш да си го ползваш за каквото ти се иска. За да се улеснят хората като вас, хората са дали схема без микроконтролер. Оттам нататък програмата (Girder, IRAssistant,uICE,WIRC) сканира състоянието на тоя вход (1-ви крак) през примерно 1ms и така разкодира IR сигнала директно от IR приемника. Тази схема дето съм я дал на "прика3ка" прави точно същото, само че е малко по изпипана откъм нивата на напреженията. Понеже този метод на декодиране на сигнала е малко по-сложен от към софтуер, се използва и друг тип схема, по-лесна откъм софтуер. Това е схемата която Мартин е дал.
Обяснявам за нея:
Декодирането на IR сигнала се извършва в самия микроконтролер. Той пак си прави същото, което би направила програмата на компа ви. Сканира примерно през 1ms състоянието на изхода на IR приемника. На базата на сканирания сигнал за примерно 100ms, в контролера се определят едни числа, които са еднакви всеки път когато натискате един и всъщи бутон. Например когато натиснете POWER бутона на дистанционното си, в микроконтролера се прави едно число, примерно 51. Тогава числото се предава по RS232 протокол през СОМ порта. С други думи контролера и РС-то си говорят по 2-ри и трети крак. Например РС-то пита "Получи ли нещо?", а микроконтролера казва "Да, получих 51?" Понеже на един софтуерист му е малко по-лесно да работи само с числа, затова в повечето програми за тази цел са направени за такъв приемник.
Схемата на Мартин тръгва, но е с микроконтролер, което означава че ще трябва да се програмиран с направен за целта фирмуер (софтуер за микроконтролер). Що да си усложнявате живота, като може и по-лесно Cool
Следва схемата, която дадох на г-н "Прика3ка"...

Последната промяна е направена от Predator_MF на Вто Дек 07, 2004 12:26; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Страница 4 от 8

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети