| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
stoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 19:02 Заглавие: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
Наясно съм че има два варианта:
1. 12v-->220v---PC с конвертор от 12в в 220в и после направо в захранването на PC-то
2 12v---> 12v, 5v , 3.3v с DC-DC конвертор.
За втория вариант съм избрал тази схема http://www.roshanindustries.com/mp3pumphouse/powersupply.htm
Ясно е че при втория вариант има по малко загуби. Но средно колко ?
Струва ли си усилието да се зглобява схемата при условие че на пазара има готови конвертори от 12 на 220 волта (вариант 1 ).
Ако печалбата от вариант 2 е 5-10% по-малки загуби мисля че не си струва. Според вас колко в % колко е предимството на 2 пред 1 ? Стрували си ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 19:28 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
| stoi написа: | 2 12v---> 12v, 5v , 3.3v с DC-DC конвертор.
|
Освен тези може да се окаже, че трябват и други! |
|
|
 |
stoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 19:49 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
| RC написа: | | stoi написа: | 2 12v---> 12v, 5v , 3.3v с DC-DC конвертор.
|
Освен тези може да се окаже, че трябват и други! |
Да, отрицателните. |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 20:11 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
| stoi написа: | Наясно съм че има два варианта:
1. 12v-->220v---PC с конвертор от 12в в 220в и после направо в захранването на PC-то
2 12v---> 12v, 5v , 3.3v с DC-DC конвертор.
За втория вариант съм избрал тази схема http://www.roshanindustries.com/mp3pumphouse/powersupply.htm
Ясно е че при втория вариант има по малко загуби. Но средно колко ?
Струва ли си усилието да се зглобява схемата при условие че на пазара има готови конвертори от 12 на 220 волта (вариант 1 ).
Ако печалбата от вариант 2 е 5-10% по-малки загуби мисля че не си струва. Според вас колко в % колко е предимството на 2 пред 1 ? Стрували си ? |
човек, то в самия ти въпрос е и отговора. Защо след като имаш 12V ще го правиш на 220 (и то синусоида) и после пак в 12 ????? Много ясно че имаш 2 конвертора и два пъти по-голями загуби. Това
| Код: | | 2 12v---> 12v, 5v , 3.3v с DC-DC конвертор. |
трябва да направиш ако търсиш КПД а не удобство _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
stoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 20:14 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
| Yassen написа: |
човек, то в самия ти въпрос е и отговора. Защо след като имаш 12V ще го правиш на 220 (и то синусоида) и после пак в 12 ????? Много ясно че имаш 2 конвертора и два пъти по-голями загуби. |
Защото "при условие че на пазара има готови конвертори от 12 на 220 волта (вариант 1 )."
А в БГ втория вариант не се продава. Идеята я писах пак ще я напиша. Струва ли си да се прави DC-DC ? Или ще си остане само труда заради някакви 5-6 % повече КПД |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 20:28 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
| stoi написа: | | Yassen написа: |
човек, то в самия ти въпрос е и отговора. Защо след като имаш 12V ще го правиш на 220 (и то синусоида) и после пак в 12 ????? Много ясно че имаш 2 конвертора и два пъти по-голями загуби. |
Защото "при условие че на пазара има готови конвертори от 12 на 220 волта (вариант 1 )."
А в БГ втория вариант не се продава. Идеята я писах пак ще я напиша. Струва ли си да се прави DC-DC ? Или ще си остане само труда заради някакви 5-6 % повече КПД |
Лично аз бих решил да си направя DC-DC конвертор ако ми дотрябва. Въпроса е че не е никак лесно, както си прецениш, при първия вариант загубите са поне 50% повече. Има и още едно "но" - евтините преобразуватели за 220V не дават чиста синусоида на изхода а само приближена, това означва че загубите ти нарастват още много, и поради което захранването на компютъра ти работи в неправилен режим и има вероятност да прегрее. Това означва че трябва да си купиш добър преобразувател, освен това и с голям запас по мощност. Чиста, надеждна, евтина и икономична работа е DC to DC преобразувателя. Ако си на "ти" с импулсната електроника го прави без да се замисляш  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
stoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 20:37 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
| Yassen написа: |
Лично аз бих решил да си направя DC-DC конвертор ако ми дотрябва. Въпроса е че не е никак лесно, както си прецениш, при първия вариант загубите са поне 50% повече. Има и още едно "но" - евтините преобразуватели за 220V не дават чиста синусоида на изхода а само приближена, това означва че загубите ти нарастват още много, и поради което захранването на компютъра ти работи в неправилен режим и има вероятност да прегрее. Това означва че трябва да си купиш добър преобразувател, освен това и с голям запас по мощност. Чиста, надеждна, евтина и икономична работа е DC to DC преобразувателя. Ако си на "ти" с импулсната електроника го прави без да се замисляш  |
Това исках да чуя ! Мерси !
Между другото чувал съм и за още една идея. Да се прероботи стандартно ПС захранване . Да се пренавие първичния трансформатор.Или с една дума изобщо да се преработи изцяло първичното "стъпало". |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 20:43 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
| stoi написа: | | Да се пренавие първичния трансформатор.Или с една дума изобщо да се преработи изцяло първичното "стъпало". |
Ами то това е "вариант" на вторият ти вариант.
НО при 200-250W какъв ще е тока в първичната страна (при много добро КПД)? |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 17, 2007 0:56 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
ако не е късно линк 12в -> АТХ оригиналният сайт май вече не работи ... _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
quad Опитен потребител

Регистриран на: 20 Ное 2004 Мнения: 233 Местожителство: Varna/Targovishte
|
Пуснато на: Чет Май 17, 2007 10:36 Заглавие: Re: Съвет относно захранване на PC в автомобил. |
|
|
Защо пък стационарен комп в кола? Един лаптоп ще свърши перфектна работа и проблем със захранването му няма, да не говорим че има ниска консумация.
Тия 12В в колата си варират обикновено от 9 до 15В, така че.... _________________ skype:bagybg |
|
|
 |
|