Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Шаблони за печатни платки
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 0:01    Заглавие: Отговорете с цитат

bebucho написа:
Сам ще си правя платките с фоторезиста!

ееееееее не викай де, аз отде да знам какви ги твориш Very Happy Слушай, щом ще си ги правиш сам си намери хубав лазерен принтер и на паус A4 (продава се във всяка книжарница) си отпечатай платката 1:1 откъм страна спойки. Има две важни неща на които трябва да обърнеш внимание: принтера трябва да е със зареден тонер и в настройките му на печат се слага отметка "High denisty" за да печати по-плътно, и се постарай да намериш по-прозрачен паус (продават един който е дебел и не прозира добре - той не става). След печата погледни през отпечатъка дали е станало равномерно черното и няма бели ивици през него, ако е така търси друг принтер. После си знаеш: налагаш върху текстолита, лампа и т.н. Това съм го пробвал с пауса и става перфектно, успех!!! Very Happy
ELEMENTAL
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 2:22    Заглавие: Отговорете с цитат

А пък, ако намериш достатъчно добър принтер може и на ацетатна плака да си отпечаташ печатният оригинал на платката.
P.S. RC знам какви шаблони се използват за производството на печатни платки, но не знам защо ти реши, че автора на темата иска да си прави и фотошаблон, и за ситопечат такъв.Ето както и се оказа bebucho иска да си направи единствено и просто 1 шаблон за платка, която ще се прави по фотометод.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 7:24    Заглавие: Отговорете с цитат

ELEMENTAL написа:
P.S. RC знам какви шаблони се използват за производството на печатни платки, но не знам защо ти реши, че автора на темата иска да си прави и фотошаблон, и за ситопечат такъв.Ето както и се оказа bebucho иска да си направи единствено и просто 1 шаблон за платка, която ще се прави по фотометод.

ELEMENTAL, не оставам пак с впечатлението, че знаеш за кое какво се прави и явно не си разбрал съвсем написаното, но това едва ли е важно.
Нищо не съм решавал и предполагал. Единствената ми цел беше да се внесе яснота по въпроса с фотошаблоните за платки - къде и как се правят, а не как го правим понякога заради различни обстоятелства (което отбелязах и в предния си пост).
ELEMENTAL написа:
Фотолитографски или шаблон за ситопечат ти трябва

-платка в платкаджийница може да бъде произведена по технологията с която се прави ситопечат (която се използва за нанасяне на "белия" печат с надписите на елементите). Ако платката позволява такава технология чрез нея се спестяват определени процеси - галванично нанасяне на калай-олово например което се явява маска при ецването за "класическата" технология с фоторезиста за разлика от производството в домашни условия!
-за да бъде произведено самото сито е необходим абсолютно същия фотошаблон (негативен или позитивен спрямо другия в зависимост от използвания фоторезист).
-от написаното от теб аз поне не разбирам какви са критериите на които ги делиш? Какво означава "фотолитографски" и какво "шаблон за ситопечат"?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bebucho
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 9:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема е че ходих на 3-4 места да ми отпечатват върху слайдове за лазерен принтер и никъде не се получи задоволителен резултат. Между патечките не остава прозрачно, а някакви петна от тонера ....а самите патечки бяха толкожа плътни,че трябва да наложа сигурно 4-5 шаблона,за да се получи плътна линия.Та за това политах, дали някои незнае къде мога да си направя шаблончета във Варна на що годе приличен принтер.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELEMENTAL
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 11:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Съжалявам RC, обаче останах с различно впечатление от първия ти пост.Както и да е.Начина на писане на двама ни е различен и затова явно се получи това недоразумение.А що се отнася до шаблоните, под фотолитографски имах в предвид обикновен фотошаблон(ацетатна плака с нанесено мастило), но както и да е.Взехме да се отклоняваме темата, а тя не беше за дискусия на методите използвани от съвременната електронна промишленост при производството на печатни платки.
bebucho, аз затова си ги печатам печатните оригинали на обикновена хартия с мастилен принтер на максимум.Пръскам ги с Transperent 21 на Kontakt Chemie, слагам 2 "шаблона" един върху друг и работата става.Не си губя времето с платкаджийници, фирми за рекламни материали, комп. зали или тем подобни.
bebucho
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 2:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ми е чудно,къде хората си правят шаблони за печатни платки....ако съдя по развитието на темата.... май никои не използва positiv 20:(
Върнете се в началото
Пламен
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2007 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Намираш си прозрачно фолио за мастиленоструен принтер ( леко грапаво е от едната страна за да хване мастилото ) струва около 1 лев бройката. След това ако нямаш си купуваш и принтер ( Епсон 43 примерно ) . И си готов. Ако нямаш ултравиолетова лампа си купуваш живачна 125 вата и съответния дросел. Монтираш я на височина около 30-40 сантиметра и готово. Останалото го има в инструкцията на "Позитива". Без проби и грешки няма да минеш.
От години си правя платките така.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Май 25, 2007 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Като съдя по развитието на темата,bebucho само си почесва езика!Доколкото помня,той е от Варна,на два пъти му пращах ЛС с предложения за помощ и така и не ми се обади!Само да поясня-годишно ползвам един до два флакона 200 mL POZITIV 20 за направата на платки,шаблоните си ги правя сам-независимо дали са сваляни от нета като файлова или са правени собственоКРАЧНО от мен с една семпла програмка-PIA 2_2.Ако някой,особено ТОЙ прояви интерес ще покажа и снимки!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
bebucho
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 27, 2007 14:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята е не да занимавам Ditronix да ми направи шаблони, а да ми кажете къде мога да отида и да си ги направя, тъй като аз нямам принтер...срещнах проблем в това,че отидох на няколко места да ми ги принтират на лазерен принтер и не се получи...просто имаше размазано мастило между пистите,явно принтерите им не стават за нищо,освен да печатат на пял лист хартия!
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Май 27, 2007 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами аз съм печатал на няколко вида принтери и всичко се получава повече от добре.единствено плътността на печат е ниска,но това се решава с точно наставени два шаблона един върху друг.Колеги работят с шаблони,печатани върху обикновена хартия и след това пръскани с един препарат-TRANSPARENT-който ги прави прозрачни за UW светлина.Получава се и с печат върху паус,но се увеличава времето за осветяване.Аз съм свикнал с прозрачните слайдове за презентации и карам с тях.Друг е въпросът,че когато нямаш принтер под ръка,трудно ще намериш къде да се знимават да ти правят проби.Аз затова исках да те светна за тези неща,защото няма смисъл да откриваш наново топлата вода.Надявам се да не съм те засегнал.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети