| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
blusky Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 21, 2007 16:12 Заглавие: АНТЕНЕН УСИЛВАТЕЛ ЗА ТЕЛЕВИЗОР |
|
|
Моля, дайте ми съвет и практически указания за направа на антенен усилвател за телевизор.
Благодаря предварително.
Отново съм аз: Тези указания са нужни за човек, който работи на кораб сред Атлантическия океан,няма достъп до интернет и в е-маила си не може да получава attach file.( знаете, 4е чертежи не излизат с copy,) затова Ви моля за практически съвет. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 21, 2007 17:19 Заглавие: |
|
|
Направата на антенен усилвател не е хич,ама хич лесна работа,определено е доста играчка.Особено настройката и разтегнатостта на бобините,направата на платката,предпазването от самовъзбуждане и екранировките,точните места в които да се замасява и т.н. и т.н.
Все си мисля че по-добър вариант е ако е възможно човек ад си купи готов _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
blusky Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 22, 2007 7:02 Заглавие: БЛагодаря! |
|
|
Искрено Би благодаря за отзивчивостта, г-н Божилов!
Зная, че не е никак проста работа.( Човекът на кораба е елктроинженер,занимава се с машините ,но нали знаете, че на такова място се налага човек да поправя всичко ,което е с ел.ток, но без да има възможност да се консултира...)
Засега корабът се изместил и сигналът се появил.
Ще разгледам саита и дано да намеря инфо.
Благодаря Ви и лек ден!
с уважение
Д. Иванова |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 24, 2007 8:59 Заглавие: |
|
|
Ако свързващия кабел от антената до телевизора не е много дълъг, то по-добре е да се конструира една хубава Яги антена, доста по-лесно е.
Усилвател би помогнал единствено в случай, че свързващия кабел е дълъг и има голямо затихване на сигнала в него. И би имал положителен ефект само при положение, че усилвателя се монтира до самата антена,
защото съотношението сигнал/шум е "най-добро" до антената. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
blusky Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 6:19 Заглавие: Благодаря! |
|
|
Благодаря Ви, Влади, за съвета!
Желая Ви приятен ден! |
|
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 9:39 Заглавие: |
|
|
Няма ли да е полесен следният начин:
Конструира се един нормален едно или дву стъпален усилвател.
изхода му се вързва с желаният апарат който работи с дадената честота.
На входа на усилвателя се вързва импровизирана антена....
тоест се намира голям обект направен от алуминий и в давата му (възможно най-далеч един от друг) се връзват двете жички от входа на усилвателя.
На кораб би трябвало да има алуминиеви стълби и преносими предмети от алуминий.
Тоест каквото искам да кажа е да направи антена с усилвател която улавя и усилва целия диапазон а уредът който използува сам да си направи селекцията на набора честоти.
А такава антена може да се използва не само за една честота както готовите антенни усилватели.
А и още нещо за скептиците:
Методът е изпробван и доказан че по следният начин в градска среда се улавя и усилва сигнал под 15 метра железобетон.Достоен еквивалент за далечина от източника на дадената честота...  _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 15:36 Заглавие: |
|
|
" Обичам човешката глупост...Мога да я наблюдавам с часове... " Ти токущо обезмисли труда на доста хора занимавали се с антени ... Чувал ли си за КСВ , диаграми на насоченост ( съответно подтискане на отразени сигнали ) , съгласуване и т. н.
На човека с кораба бих препоръчал изработка на добра антена ( яги или две ягита ) съгласуване с фидера и усилване не повече от 20 Db ( по възможност с малошумящ усилвател .Лошото е че тези неща звучат лесно тук , а не в океана . |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 16:55 Заглавие: |
|
|
| toltec написа: | | усилване не повече от 20 Db ( по възможност с малошумящ усилвател .Лошото е че тези неща звучат лесно тук , а не в океана . |
Дори и тук в градски условия саморъчната направа на малошумящ антенен усилвател не е толкова лесна работа-играчка си е. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 21:46 Заглавие: |
|
|
Божилов е прав ,то за нискочестотните си има чалъми пък за антенните да не говорим!Антенните усилватели вече не са толкова скъпи,така че се обесмислят експериментите.Аз съм правил доста такива схеми обаче никога не са ставали перфектни,най- често се самовъзбуждат и осират сигнала ,така че помисли си преди да почнеш да правиш нещо такова  |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 26, 2007 1:19 Заглавие: АНТЕНЕН УСИЛВАТЕЛ ЗА ТЕЛЕВИЗОР |
|
|
| Сещам се за една стара книжка по темата:Спомагателни устройства за телевизионно приемане-от Васил Цанев.Издателство Техника 1983г.Предполагам,че я има във всички библиотеки на техническите университети,техникумите и големите градски библиотеки.Правил съм доста неща от тази книга и всичко работи добре,а като най-добро е едно чешко списание-Аматерске радио-за конструктори и аматьори,бр 1/87г.и бр.3/88г.-синьо на цвят,а за УКВ приемане-същото списание,но червеният вариант бр.2/1985г. стр.54-56 или сп.Млад конструктор бр.9/10-1988г. стр.16/17.Това са настолните пътеводители на всички любители и професионалисти от миналото.Всички схеми са изпитани и работян безупречно,ако се спазват предписанията.Имам изобилие от схеми с най-различни решения и прийоми,както и с уникални конструкций,но с две думи не се обхваща една необятна тема с хиляди решения.А относно антените имам една книга,която наскоро срещнах и в руски сайт:Наръчник по антени от Карл Родхамел издат. Техника 1977г.Има и един уникат на Еберхард Шпиндлер по въпроса за антените,но за жалост ми се изгуби книгата и не я намирам никъде в сайтовете с литература.По въпроса може да се пише с месеци,темата беше много актуална преди ерата на кабеларките и повечето от нашето старо техническо поколение се занимавахме усилено с антенни усилватели заради информационната завеса на някогашното псевдокомунистическо правителство. |
|
|
 |
|