Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схеми на електронен комутатор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пон Май 28, 2007 15:31    Заглавие: Схеми на електронен комутатор Отговорете с цитат

Здравейте на всички! Опитвам се, да направя едно подобрение на карбуратор на ЛАДА. За целта ми е нужен електронен комутатор (реле). Чипът, който ще използвам, ще дава сигнал, а аз трябва да изключа захранване за същия период. Предполагам, че схемата трябва да е отпушена в нормално състояние, а при сигнал да се запуши. Входното и изходното напрежение са 12-13,5 Волта. ( Ще ми е интересно, да видя и схема със сработване при наличие на входящ сигнал). Ще съм ви благодарен за евентуалната помощ. Като сработи идейката, ще я опиша. Мисля, че ще доведе до спад в разхода на гориво.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 28, 2007 16:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не опитваш да направиш система за принудителен празен ход ?
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 8:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Пак потайности. Кажи какво си намислил, за да ти кажем какъв ще е резултата. На дали има нещо, което да не сме правили едно време за икономия на гориво, и принудителен празен ход, и пароинжектори.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 9:07    Заглавие: друга сиситема Отговорете с цитат

Искам, да изключа системата за свободен ход. Аз имам и идея за елекронен комутатор, но ще е по-лесно, да я намеря готова изчислена. (При сигнал в управляващата верига, да се запушва управляемата верига).
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 9:59    Заглавие: Re: друга сиситема Отговорете с цитат

Anonymous написа:
При сигнал в управляващата верига, да се запушва управляемата верига.

За да ти се предложи готово схемно решение трябва да още малко данни. Какъв ток ще се комутира и какъв е сигнала на входа който се подава.
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 11:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Токът от електронния блок вложен в "Озон-2" на Ваз-2105/7 управлява вакуумния превключвател. Така че предполагам, да е 1-2А / 12-13.5 В пулсиращо или постоянно напрежение. А аз ще управлявам тока на горивния жигльор (Ваз2103/6). Предполагам пак да е 1-2А при 12-13,5 В пулсиращо.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 12:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Токът от електронния блок вложен в "Озон-2" на Ваз-2105/7 управлява вакуумния превключвател. Така че предполагам, да е 1-2А / 12-13.5 В пулсиращо или постоянно напрежение. А аз ще управлявам тока на горивния жигльор (Ваз2103/6). Предполагам пак да е 1-2А при 12-13,5 В пулсиращо.

Може да стане с един транзистор. Само трябва да се уточнят нивата в смисъл : Кога има единица на вакумния , какво трябва да е състоянието на горивния / да протича през него ток или да не протича Smile /
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз нямам вакуумен. Аз съм с "Вебер" имам само ел-жигльор за свободния ход. Когато схемата ми даде сигнал, искам, да прекъсне захранването на жигльора. За това и писах 2 пъти: в нормално състояние (без сигнал)да бъде отпушен изходът, а при вх. сигнал, да се запушва.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Сетих се, какво имаш предвид за схема с 1 транзистор. На PNP-транзистор като му подам на входа сигнал = на Емитерния, тр. ще се запуши. Понеже не съм се занимавал с електроника от години, а и нямам звършено ВМЕИ, сега „откривам топлата вода”. Предполагам, че електронният блок ще има същото напрежение на изход, равно на цялата ел-схема на автомобила.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 15:09    Заглавие: Отговорете с цитат

малко по сложно е но в общи линии това е смисъла. В зависимост от това как трябва да е логиката може да се използва или транзистор като инвертор или като повторител
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети