|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 13:11 Заглавие: |
|
|
Нормално ли е тази схема
да има ток на празен ход над 138mA, при положение, че тази схема:
да има ток на празен ход само 4.6mA? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 13:31 Заглавие: |
|
|
| vstoykov написа: | Нормално ли е тази схема
да има ток на празен ход над 138mA |
Бях забравил кондензатора на извод 6 - сложих 1000 мкф и токът намаля на 87mA (но пак е много в сравнение с 4.6mA на другата схема.
Забравих да уточня: на входа подавам 5V, а на изхода получавам 15V. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 25, 2007 15:29 Заглавие: |
|
|
След като смених дросела с друг (който има по-голяма индуктивност), токът на празен ход намаля до към 30mA (стана близо една трета от първоначалната стойност!).
При натоварване с резистор 1000Ω:
На входа: 5V*0.1A=0.5W
На изхода: 15V*15V/1000Ω=0.225W
КПД=45%
И все пак не мога да разбера защо при едната схема токът на празен ход е по-малко от 5mA, а при другата е 6 пъти по-голям .
При по-голямата индуктивност на дросела се забелязва намаляване на изходното напрежение при товар 1000Ω - от 15V на 14.6V (три процента). Май ще се наложи да върна пак дросела с малка индуктивност... |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 13:54 Заглавие: |
|
|
Пробвай двете схеми с еднакви елементи - еднакви дросели, еднакви диоди, еднакви кондензатори.... при еднакви входни и изходни напрежения и товарен ток. Да не би да си в режим на прескъснат ток с по-малката индуктивност? Честно казано не се сещам какво да ти кажа.... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 17:38 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | | Пробвай двете схеми с еднакви елементи - еднакви дросели, еднакви диоди, еднакви кондензатори.... при еднакви входни и изходни напрежения и товарен ток. Да не би да си в режим на прескъснат ток с по-малката индуктивност? Честно казано не се сещам какво да ти кажа.... |
Какво означава "режим на прекъснат ток"?
Дроселите в двете схеми са близки - пробвах с по-голяма и с по-малка индуктивност - дори и при много пъти по-голяма индуктивност токът на празен ход не намалява достатъчно.
Резисторът Rsc е еднакъв в двата случая, кондензаторът 1,5nF е еднакъв и в двете схеми. Резисторите R1 и R2 не съм пробвал да ги правя еднакви, но едва ли е от тях (през тях тече много малък ток). Резисторът към колектора на Q2 липсва в едната от схемите.
До момента предположението ми е, че оказва влияние това, че във втората схема транзисторът Q1 е включен в схема с общ колектор (в първата схема е с общ емитер).
При варианта с общ колектор ми се струва, че транзисторът Q1 не може да се отпуши напълно, тъй като намаляването на напрежението колектор-емитер (на Q1) води до намаляване на напрежението база-емитер и на двата транзистора, което не позволява напрежението колектор-емитер на Q1 да падне под определена стойност. Поради това, протича ток през транзистора при сравнително голямо напрежение колектор-емитер и има загуба на мощност (U.I), а тази загуба на мощност се изразява в протичане на по-голям ток на празен ход.
Замислям се дали да не напрая захранването с две отделни батерии и две еднакви схеми във варианта с общ емитер. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 17:49 Заглавие: |
|
|
И аз съм склонен да мисля за загуба по напрежение в транзисторите, но това е само при по-голямо натоварване. На празен ход тази загуба трябва да е нищожна - тя е процентна, не е адитивна.
От колко волта на колко повишаваш? Регулацията и на двата изхода критична ли е? Ако не е, можеш да минеш с една схема с двойна бобина, но това е само ако използваш за основа инвертиращия вариант.
П.С. Виж тука http://en.wikipedia.org/wiki/Buck_converter за режим на непрекъснат ток (Continuous conduction mode) и за прекъснат. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 18:14 Заглавие: |
|
|
Май искаше от 3В да направиш +/-15?
Ето ти едно предложение в атачмент, стойностите не са смятани. За МОСФЕТ ще се наложи да е някой "logic level", който да се включва при 2В. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 18:53 Заглавие: |
|
|
| По мои наблюдения с MC34063 не можеш да постигнеш повишаване на напрежението повече от 2 пъти ( при задоволително кпд ) . А и пин 3 и пин 4 ми се виждат свързани странно ... Лично аз ползвам LM2577 и нямам проблеми . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 21:15 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: |
От колко волта на колко повишаваш? Регулацията и на двата изхода критична ли е? Ако не е, можеш да минеш с една схема с двойна бобина, но това е само ако използваш за основа инвертиращия вариант.
|
Повишавам от 6V на +/-15V (трябва да работи дори и батерията евентуално да падне наполовина).
Тъй като захранвам операционни усилватели, смятам че е важно двете захранващи напрежения да са еднакви (ще правя устройство за измерване ESR на кондензатори по моя схема, по която работя в момента - схемите, които намирам в мрежата не ми се струват достатъчно линейни).
| toltec написа: | | По мои наблюдения с MC34063 не можеш да постигнеш повишаване на напрежението повече от 2 пъти ( при задоволително кпд ) . А и пин 3 и пин 4 ми се виждат свързани странно ... Лично аз ползвам LM2577 и нямам проблеми . |
Действително са доста странно вързани, но са правилно вързани.
На цената на един брой LM2577 могат да се купят поне десет броя MC34063... Освен това LM2577 е доста голяма интегрална схема и ще заема място.
КПД-то при повишаване до +15V ми се струва задоволителен, но този при -15V ме смущава...
Може да мина и на трети вариант - две намотки на един магнитопровод, но с включен линеен стабилизатор на втората намотка, но това може би ще намали още КПД-то, което обезсмисля този вариант. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 30, 2007 19:44 Заглавие: |
|
|
Намерих какво са писали от On semiconductor в документацията (AN920-D):
| Цитат: |
The above circuit shows a method of using the MC34063 to construct a low power voltage−inverting converter. Note that the integrated
circuit ground, pin 4, is connected directly to the negative output, thus allowing the internally connected comparator and reference to
function properly for output voltage control. With this configuration, the sum of Vin + Vout + VF must not exceed 40 V. The conversion
efficiency is modest since the output switch is connected as a Darlington and its on−voltage is a large portion of the minimum operating
input voltage. A 12% improvement can be realized with the addition of an external PNP saturated switch when connected in a similar
manner to that shown in Figure 15.
|
И между другото са объркали поляритета на кондензатора, свързан към -12V - плюса му трябва да е към маса (в datasheet-а схемата е точна).
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|