Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

разпояване със запалка
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 19:45    Заглавие: разпояване със запалка Отговорете с цитат

Днес реших да пробвам да разпоявам с най-обикновена запалка.

Методът е следния - закрепвам платката хоризонтално, нагрявам със запалката от долу и дърпам елемента от горе с подходящи клещи.

Разпоих няколко транзистора, няколко диода, две интегрални схеми и три платки, запоени на рейки към основната платка.

Диодите и транзисторите ги пробвах - работят!

Интегралните схеми няма как да ги пробвам, но предполагам, че работят, защото корпусите им не се нагряват повече от нормалното (това по субективна преценка - пипам корпусите им и усещам не много силна болка т.е. малко над 42*C, но не повече от 100*C, защото не се наблюдава цвърчене).

Когато държа запалката по-далече от платката (напр. около 2 см от горната част на пламъка), последната не променя цвета си, но ако я доближа платката почернява леко.

Платките са едностранни. По този метод интегралните схеми се разпояват много по-лесно отколкото с поялник.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 19:48    Заглавие: Re: разпояване със запалка Отговорете с цитат

vstoykov написа:
Платките са едностранни. По този метод интегралните схеми се разпояват много по-лесно отколкото с поялник.

И платката после дето си грял става на лайно.Тии за вакуум-помпи да си чувал?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 19:51    Заглавие: Re: разпояване със запалка Отговорете с цитат

Bojilov написа:
vstoykov написа:

И платката после дето си грял става на лайно.Тии за вакуум-помпи да си чувал?

Даже имам такава помпа, но не ми харесва резултата (може би защото помпата беше най-евтината, която се продаваше).

Разбира се не бих приложил този метод върху платка, която ще се ползва (при опитите ползвах платка от изгоряла енергоспестяваща крушка и платка от повреден телевизор).

Виждал съм и поялник-помпа, но се колебая дали да си го купя - вместо това май е по-добре да си купя поялник с горещ въздух (като гледам колко лесно става със запалката, с поялника с горещ въздух предполагам, че ще е също толкова лесно и няма да изгаря платката, защото ще има терморегулатор).

Чел съм и за друг метод за вадене на ИС - прави се приставка към човката на поялника от дебел меден проводник, който е огънат така, че да се докосва до всички спойки на ИС - нагряват се равномерно всички изводи на ИС и последната се издърпва.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 20:05    Заглавие: Re: разпояване със запалка Отговорете с цитат

Цитат:
Виждал съм и поялник-помпа, но се колебая дали да си го купя - вместо това май е по-добре да си купя поялник с горещ въздух (като гледам колко лесно става със запалката, с поялника с горещ въздух предполагам, че ще е също толкова лесно и няма да изгаря платката, защото ще има терморегулатор).

С духалка малко трудно ще отпоиш нормални ИС.И както казва Божилов платката ще стане на Г......з
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fishev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 20:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз бих казал човек без работа Има време и се опитва да открие топлата вода и велосипеда Ако се хване да свърши някоя работа изкара някой лев ще има и за качествена помпа ,за поялник -помпа а и за читава духалка
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 20:12    Заглавие: Re: разпояване със запалка Отговорете с цитат

old4 написа:
Цитат:

С духалка малко трудно ще отпоиш нормални ИС.И както казва Божилов платката ще стане на Г......з

Благодаря за разяснението. Явно методът за горещ въздух трябва да се ползва само когато платката няма да се ползва.

А когато става въпрос за отпояване на електролитни кондензатори от многослойна платка? Какъв инструмент е най-подходящ? Разпоявал съм и съм запоявал такива с обикновен 40 ватов съветски поялник, но ми се струва доста бавно...
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 22:05    Заглавие: Re: разпояване със запалка Отговорете с цитат

vstoykov написа:
Явно методът за горещ въздух трябва да се ползва само когато платката няма да се ползва....

Не е вярно-то ако беше така майсторита на ГСМи трябваше отдавна да са умрели от глад...
vstoykov написа:

А когато става въпрос за отпояване на електролитни кондензатори от многослойна платка? Какъв инструмент е най-подходящ?

Аз се справям идеално с обикновена помпа в тоя случай.Иначе обикновен поялник с помпа,станцция за разпояване "Велер","Ерса"-все стават-според парите дето ти се дават.
Интересно ква помпа ще си взел,като аз от години работя със помпи от 3лв парбчето,най-евтините и винаги вземам еднакви,та сега имам резервни части да си сглобя поне 10 още.
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 23:43    Заглавие: разпояване със запалка Отговорете с цитат

Явно колегата е още млад,неопитен и беден.Забравих кога беше,още преди 25 или 30г.мързеливите на Запад са измислили поялниците WELLER с цяла чанта аксесоари,включващи и ванички със стопен припой и устройство за отпояване на еднослойни,двуслойни и др платки,запазвайки чипа и платката за по-нататъшно ползване.Е,моята станция с вакуум помпа си стои като експонат,от мързел да намеря един силиконов маркуч за въздуха,че го прерязах по невнимание,а сега какви ли не методи и улеснения има за мързеливо отпояване вече,че и аз не съм в час.Дори газовата горелка с размер на химикалка е по-ефикасна от обикновенна запалка.Това е само мое мнение,не давам акъл.
Върнете се в началото
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 23:45    Заглавие: разпояване със запалка Отговорете с цитат

Явно колегата е още млад,неопитен и беден.Забравих кога беше,още преди 25 или 30г.мързеливите на Запад са измислили поялниците WELLER с цяла чанта аксесоари,включващи и ванички със стопен припой и устройство за отпояване на еднослойни,двуслойни и др платки,запазвайки чипа и платката за по-нататъшно ползване.Е,моята станция с вакуум помпа си стои като експонат,от мързел да намеря един силиконов маркуч за въздуха,че го прерязах по невнимание,а сега какви ли не методи и улеснения има за мързеливо отпояване вече,че и аз не съм в час.Дори газовата горелка с размер на химикалка е по-ефикасна от обикновенна запалка.Това е само мое мнение,не давам акъл.
Върнете се в началото
интермаш
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2007 3:43    Заглавие: Ето как го правя аз Отговорете с цитат

За демонтажа (отпояването) само на доказано дефектни транзистори, кондензатори (особено електролитните в компютърните дъна), диоди а и в по голяма част от резисторите, индуктивности, ИНТЕГРАЛНИ СХЕМИ и т.н. прилагам стар и ефикасен по отношение на запазването на платката метод, който се състои в следното:
с малки и с връх с остър ъгъл секачки отсичам изводите от страна на елементите до максимално допустимата височина на извода. След това демонтажа на останалите запоени стърчащи изводи е елементарен и бърз - нагряваш спойката отдолу с маломощен поялник ( примерно 50 - 80 вата ) и отгоре го издърпваш с пинсета.
Елементарно!!!
Платката остава непоразена.
След това отново нагрявам спойката и с остра, тънка и здрава дървена клечка възстановявам отвора.
В специалния случай на запоени електролитни кондензатори до края на изводите в/у платката (в модерната електроника това е правило) хващам кондензатора с плоски клещички, смачквам го и след това дърпам силно - кондензатора се отскубва, а изводите му остават. Разпойвам отдолу и ги изваждам с пинсетата. Този метод е много ефикасен за запазването особено на многослойните платки, каквито са примерно компютърните дъна и др...
Метода съм прилагал дори и в случай на SMD елементи (зависи от конкретния случай).
Не използувам духалки, и скъпи поялници. Работя само с индукционен 100 ватов, и обикновени поялници с нагревател 20 50 100 и 250 вата - на които сам си изработвам човките. Не ми е необходимо регулиране на температурата - това го правя аз самия - при индукционния с включване и изключване, а при другите по времето на нагряване наблюдавайки спойката. Досега - четиридесетина години не съп повредил нито платки, нито елементи от прегряване. Вакуум помпата ползувам само когато трябва да се разпои доказано неповреден елемент или имам съмнение, че може и да не е повреден или пък повреден, но искам да си го запазя за спомен Wink .
Ефикасността на метода се състо най-вече в това, че винаги се загрява само една спойка, а можеш и да правиш по-малки или по-големи паузи от спойка до спойка.
Надявам се да съм бил полезен. Не претендирам за авторство. Убеден съм, че голяма част от колегите правят и така.
Ще помоля Г-н Божилов и Г-н РС да бъдат така добри и да не коментират мнението ми.

Последната промяна е направена от интермаш на Пон Юни 04, 2007 10:12; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети