|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 22:14 Заглавие: Течен кристал |
|
|
Интересува ме дали имате информация, възможно ли е някъде да се купи оптична система, която да променя ъгъла на пречупване, според подадено поляризиращо напрежение-нещо както при течните кристали?
Понеже имам само идея, а не съм наясно какво точно ми трябва(не съм сигурен дали е точно течен кристал), ето какво е необходимо да се получава: При преминаване на лъч светлина през прозрачна среда, при подаване на някакво външно напрежение, ъгълът на печупване да се променя пропорционално на подаденото напрежение. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 22:53 Заглавие: Re: Течен кристал |
|
|
| emil74 написа: | Интересува ме дали имате информация, възможно ли е някъде да се купи оптична система, която да променя ъгъла на пречупване, според подадено поляризиращо напрежение-нещо както при течните кристали?
Понеже имам само идея, а не съм наясно какво точно ми трябва(не съм сигурен дали е точно течен кристал), ето какво е необходимо да се получава: При преминаване на лъч светлина през прозрачна среда, при подаване на някакво външно напрежение, ъгълът на печупване да се променя пропорционално на подаденото напрежение. |
то ако ставаше така нямаше да правят светлинните "роботи" с подвижна система от огледала. По принцип може би има такава технология, но при всички случай става въпрос за отколоняване на светлинен лъч с малък интензитет, поне така си мисля. А и преносната среда (кристала) поглъща част от светлинния поток. Ако мислиш да насочваш мощен светлинен поток (например лазер) се насочи към система с огледала и стъпкови мотори. Фирмата "Martin" произвежда готови такива системи. --> http://www.martin.com/productgroup/productgroup.asp?pg=martinlight _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 9:52 Заглавие: Re: Течен кристал |
|
|
| Идеята ми дойде като видях изпълнението на видеопроектор. Вътре не срещнах подвижна система от огледала, а само някакви призми и лещи. Видеопроекторът е една киномашина, която използва мощна лампа(и), а видеосигналът се вкарва отвън-от компютър или аналогово устройство. Затова ми дойде на ума такова нещо. Иначе сайтът е интересен и ако не намеря решение с прозрачна среда, сигурно ще се спра на вариант със стъпков мотор и огледало. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 05, 2007 12:15 Заглавие: |
|
|
При видеопроектора има LCD матрица, на която се рисува цялото изображение и мощната лампа отзад го осветява и проектира в/у екрана. Там има големи изисквания за охлаждане за да не се пукне матрицата. Със сканиране както при ЕЛТ.. се съмнявам да стане, освен ако не е както казва Yassen, с лазер и система подвижни огледала, но това е ДОСТАТЪЧНО СКЪПО. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|