Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схеми на електронен комутатор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 30, 2007 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Има две неща, които се чувствам длъжен да ти кажа.
Първо, ако шофьора няма усет към автомобила, това устройство ще му даде около 2% икономия, но ако умее да кара икономично, няма да има ефект.
Второто, по-важно нещо е че електромеханичния жигльор не е съобразен с толкова много включвания, на практика почти при всяко отпускане на газта и се поврежда.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 10:05    Заглавие: това мнение не се видя на 30.05.2007. Отговорете с цитат

tchav
МнениеПуснато на: Сря Май 30, 2007 11:00 Заглавие:
Има две неща, които се чувствам длъжен да ти кажа.
Първо, ако шофьора няма усет към автомобила, това устройство ще му даде около 2% икономия, но ако умее да кара икономично, няма да има ефект.
Второто, по-важно нещо е че електромеханичния жигльор не е съобразен с толкова много включвания, на практика почти при всяко отпускане на газта и се поврежда.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 11:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че икономията ще е повече. Защото на дълъг път почти не натискам газта, а поддържам спокойно 90Км/ч. Това показва, че почти не използвам дроселовата клапа за регулиране на газта. От системата за свободен ход тече доста гориво, най-много при моторна спирачка. С такъв стил на каране в града ми гори 10/100, а извън с 90 - 8/100. Колата е на 27 години, а я имам от 13. Познавам й душичката. Има и друго: жигльорът ще се включва не с отпускането на газта, а с пад на оборотите под 1300. Ще упрвлявам това, което имам. Нито ще включвам клапани, нито ще опъвам маркучи. За 13 години този ел-жигльор е включил хиляди пъти. Колата е градска-постоянно се пали и гаси. Не търся мнение, дали да направя системата, а как да я направя. За това от начало не я описах, защото се опасявах именно от това - да ми донесете от 10 кладенеца вода.
"Noel" написа: (МнениеПуснато на: Вто Май 29, 2007 15:09 Заглавие:
малко по сложно е но в общи линии това е смисъла. В зависимост от това как трябва да е логиката може да се използва или транзистор като инвертор или като повторител). КАК? Как ще се управлява емитерния повторител с +12В напрежение? Към товара може, да се включи само +12В. Корпусът на жигльора е (-).
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 11:27    Заглавие: Моят вариант: Отговорете с цитат

Аз имам решение с PNP транзистор ОЕ и осигурено захранване 12-13,5 В. и преднапрежение. Като подам сигнал 12В на база, ще запуша транзистора. А при липса на сигнал на база, към товара ще тече ток. Дори и да има разлика между захранване 13,5 В и сигнал 12 В, ще го изравня опитно.
ДАЙТЕ ДРУГ ВАРИАНТ.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 11:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
КАК? Как ще се управлява емитерния повторител с +12В напрежение? Към товара може, да се включи само +12В. Корпусът на жигльора е (-).

В твоя случай товара е към маса от това което разбирам. Ако при положителен импулс , транзистора трябва да е отпушен , то тогава няма проблем. npn транзистор , работещ като емитерен повторител , товар в емитера , +12в на базата . Ако варианта е обратен , то тогава се поставя или един малък транзистор отпред , с товар в колектора / резистор / и сигнала за управление се взима от колектора на малкия транзистор . В този случай малкия играе роля на инвертор.Другия вариант използване на pnp транзистор като товара му е в колектора . В този случаи при +12в на базата той е напълно запушен. За оптушването му , след отпадане на +12в се подава маса през другия клапан. В общи линии това е . Не мога по подробно да обяся Wink

P.S. За да работи коректно системата за принудителен празен ход , трябва да следи най малко три параметъра :
Дали колата е на скорост
Дали е натиснат педала на газта
Дали оборотите са над ... примерно 1300-1500
D.Kolev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2007 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

а не е ли по-добре и лесно с
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 04, 2007 9:02    Заглавие: Благодаря за предложенията! Отговорете с цитат

Noel даде решения. Аз имам още един вариант. Освен идеята ми за PNP-тр по схема ОЕ, имам и за NPN по схема ОК с включен и един тиристор.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юни 04, 2007 9:44    Заглавие: За схема с инвертор - не съм сигурен Отговорете с цитат

За схема с инвертор - не съм сигурен, че може, да се осъществи. Тук нямаме синусоидално напрежение. Нямаме отрицателен полупериод. Имаме само пулсиращо напрежение. По веригата имаме само положителен потенциал.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 04, 2007 10:01    Заглавие: Re: За схема с инвертор - не съм сигурен Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Нямаме отрицателен полупериод. Имаме само пулсиращо напрежение. По веригата имаме само положителен потенциал.

Нужно ли е отрицателно напражение ? Има образно казано 1 и 0 / през клапана , съпротивлението му е достатъчно малко за да се приеме като "чиста " 0 / това е достатъчно според мен.......
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети