| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 7:15 Заглавие: |
|
|
А за разпояване с медна оплетка нищо не се коментира - е малко по-скъпичко е ,но вакум помпа ползвам само при сваляна на ТХО-та например. _________________ Иво Банов |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 9:29 Заглавие: |
|
|
| bamze написа: | А за разпояване с медна оплетка нищо не се коментира - е малко по-скъпичко е ,но вакум помпа ползвам само при сваляна на ТХО-та например. |
1 към 1 кат резултати с помпата-това вече е въпрос на вкус и предпочитания-аз със ширмовка не ми харесва. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 9:37 Заглавие: |
|
|
За изваждане на ИС и маломощни транзистори,резистори и кондезатори използвам отрязани медицински игли с различни диаметри,обикновенно 0,8 в 95% от случаите. _________________ Димитър |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 13:48 Заглавие: |
|
|
| dima написа: | | За изваждане на ИС и маломощни транзистори,резистори и кондезатори използвам отрязани медицински игли с различни диаметри,обикновенно 0,8 в 95% от случаите. |
И аз съм за игличките,в голяма част от случаите.Просто нагряваш островчето и вмъкваш иглата м/у крачето и отвора.Почти никога не се налага да повтаряш операцията.Помпичката също си има предимства,когато нямаш точния диаметър игличка и когато...абе въпрос на навик.За СМД-тата,духалката е незаменима-просто правиш 2-3 "обиколки" по крачетата и дърпаш.Друг е въпроса,когато елемента е залепен.Тогава трябва много внимателно с остра отвертка или нещо такова да се елименира лепилото/корпуса леко се повдига,докато се чуе характерното припукване,но много внимателно!/. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 04, 2007 10:04 Заглавие: |
|
|
Прочетох какво са написали колегите и понеже и аз губя много време с свалянето на елементи искам да споделя опит .За скъпите машини не коментирам.Използвувам за свалянето на ,примерно STV ,помпичка от средно евтините но я чистя редовно и си сипвам по малко моторно масло и бачка перфектно.За компютърните дъна обаче минусовите площатки са с голяма площ и трудно се нагряват използвувам 100ватов поялник/някои ще ахнат/ на който съм направил човката с подходяща форма .Иначе не виждам начин тази площ да се нагрее.Свалям елемента и с помпичката след това изсмуквам тинола от дупката .Огромно количество дъна съм направил безавариино по този начин. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 04, 2007 10:40 Заглавие: Ре: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | Прочетох какво са написали колегите и понеже и аз губя много време с свалянето на елементи искам да споделя опит .За скъпите машини не коментирам.Използвувам за свалянето на ,примерно STV ,помпичка от средно евтините но я чистя редовно и си сипвам по малко моторно масло и бачка перфектно.За компютърните дъна обаче минусовите площатки са с голяма площ и трудно се нагряват използвувам 100ватов поялник/някои ще ахнат/ на който съм направил човката с подходяща форма .Иначе не виждам начин тази площ да се нагрее.Свалям елемента и с помпичката след това изсмуквам тинола от дупката .Огромно количество дъна съм направил безавариино по този начин. |
Моя метод при комп. дъна е по добър, защото минусовата площадка, а и плюсовата спойка се загряват само по веднаж, а при теб поне два пъти (говоря за демонтажа)  |
|
|
 |
angele Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 17, 2007 22:45 Заглавие: |
|
|
Използвам духалка 852,с нея свалям всякакви интегрални схеми,също и кондензаторите от дъната-след известни опити нямам овъглени или повредени платки.Мога да приложа снимки за скептиците.
Успех! _________________ Az sam |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 18, 2007 9:14 Заглавие: |
|
|
| Преди години в Конрад имаше помпи Волткрафт,някой виждал ли е скоро такива.Една такава ме изкара 4 години.Със сегашните се радвам ако оцелеят 4 седмици.Вземал съм от всички модели които има по магазините във Варна и никак не съм доволен.Някой модели са направо опасни за здравето. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 18, 2007 10:18 Заглавие: |
|
|
| ivan dimitrov написа: | | Преди години в Конрад имаше помпи Волткрафт,някой виждал ли е скоро такива.Една такава ме изкара 4 години.Със сегашните се радвам ако оцелеят 4 седмици.Вземал съм от всички модели които има по магазините във Варна и никак не съм доволен.Някой модели са направо опасни за здравето. |
Ползвам стандартна турска помпа-от тия сините.
Отзад частта със буталото съм я сменил със такава от някаква по-маркова помпа-помня че 10лв беше-едно такова златисто на цвят седи,а не синьо кат на турските.
Механизма с буталцето му правя лека доработка като му слагам 2 гумени шайбички да обират ударите.
Отпред силиконов шлаух-вече 4 години не ме е предала последната-и да и се скапе нещо имам още цял кашон разглобени помпи за части-от тая зегерка,от оная накрайник-квото ми трябва свалям и си я ремонтирам за минута-две. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 18, 2007 11:29 Заглавие: |
|
|
Приятна тема
Всички изброени до тук методи съм ползвал в различни случаи.
в момента разпоявам с:
Вакум станция СТ-859 цена около 160лв.
Станция горещ въздух AOYUE 852A+ digital цена около 200лв.
От долу подгрявам платката с Алуминиева скара-тава от Техномаркет цена около 80лв с добавен терморегулатор.
запоявам с:
Станция горещ въздух AOYUE 852A+ digital цена около 200лв
Поялник ТЕМКО 30С не знам каква му е цената в момента
От долу подгрявам платката с Алуминиева скара-тава от Техномаркет цена около 80лв с добавен терморегулатор
Проблемите са с намиране на подходящи дюзи за станцията с горещ въздух.
С тази конфигурация работя и с BGA чипове. |
|
|
 |
|