Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

DC-DC converter
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 15:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Засега използваме 13 1,2волтови батерии които дават 15,6волта. тока е 9000мА, но както писах вече има ограничения от кам размера. Прегледах асортимента на Конрад и нямат нищо подходящо, каде ги видя тези батерии с по 2А. Това което намирам при акумулаторните са само до 250мА което ми е крити4на граница, при това са по 9волта, т.е ще ми трябват поне две. Наистина има и с поняколко ампера, но те вече са от порядака на 10 15см далжина и поне 6см ширина и като ги умножиш по две батерии си е доста обем.
Да не би да има нещо, което не мога да намеря, с подходящ размер.
10х
Върнете се в началото
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 17:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Изчислението за 1А е при КПД на ДС-ДС преобразувателя 50% което е един от неблагоприятните варианти. Формулата е:
6W/12V/0.5=1A
Ако използваш ДС-ДС преобразувател най-добре е да го захраниш директно от батериите.
Щом използваш 13 батерии с номинално напрежение 1.2V това означава че напрежението ти се движи в границите 18.2V непосредствено след зареждането и 13V при пълен разряд. Това са гранични стойности които на практика може би няма да достигнеш, но ще бъдеш някъде посредата.
Тоест
6W/18.2V/0.5=0.66А - при заредени батерии
6W/13V/0.5=0.92A - при разредени батерии.

50% КПД е един доста неблагоприятен вариант за батерийно захранване.
В най-добрия случай ако постигнеш 80% положението изглежда така
6W/18.2V/0.8=0.41A - при заредени батерии
6W/13V/0.8=0.58A - при разредени батерии.
Данаилов
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 05, 2004 17:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи в момента такива батерии има в магазин Електро маркет и са марка GP цената им е 8 лв.Аз съм от Варна и не знам дали има такъв магазин там от където си.
Виж какво намерих http://www.kazus.ru/modules/Content/shemes/976.html може и да ти помогне ,но трябва да си сметнеш
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 07, 2004 2:12    Заглавие: Отговорете с цитат

175 нютона са 15 килограма да не казвам и че са 17 и нещо ... ама сигурен ли си че това се постига с не по-вече от 300милиампера на 12В! Ти си правиш сметката ама имам чувството че я правиш без кръчмар. от 12 на 24 аз не мисля че може да се постигне много голямо кпд понеже има загуби във всичко дори и в токоносещите проводници, понеже честотата е висока. Виж там направи по малко навивки на този магнит за по-голям магнитен поток или нещо измисли защото нямаш енегрия за пилеене. Това което аз ти предложих е точно схема за усложняване на живота Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 07, 2004 6:37    Заглавие: Отговорете с цитат

КПД над 75% не е фикция. Разглеждал съм какво предлагат и всички гонят вече висок КПД. Доста неща днес работят на батерии.
За тебе трябва да търсиш "step up" "boost" ДС-ДС преобразувател. С интегриран ключ е най-добре - спестява място. Ключа трябва да бъде за ток над 1.5 А и да издържа над 24 V. Гледай и работната честота да е по-висока около 1 MHz.
National Semiconductor имат такива виж на сайта им.
Относно това дали го има или не в България - по магазините едва ли ще намериш нещо подобно. Търси фирми като Комет, Футурела, Акерман, Петрекс и т. н. Могат да доставят и малки количества покрай редовните си доставки. А може да се окаже, че някоя фирма внася чрез тях подобни чипове в България и да закачиш някоя и друга бройка от тяхната поръчка.
А в главата ми се върти да пробвам два от онези бръмбазъци(TPS61040) в паралел Ще се получи КПД около(75-80)%. По сметките трябва да изкарат около 200-250 мА. Но не знам как ще се държат при паралелна работа.
HCL
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 07, 2004 12:54    Заглавие: хм..... Отговорете с цитат

Наистина се оказа, 4е си правя сметката беъ кръчмар.
Електромагнита е закупен директно от проиъводителя в берлин и според дейташиита трябваше да даде 700нютона при 24 волта, което като го смятах с два пъти по-нисак волтаж -> 2 пъти по ниски токове -> 4 пъти по ниска мощност , т.е 175нютона, което на теория трябва да може да повдигне една кегла от 300грама все пак са само 3нютона тежест, НО......
не прецених че цялата тежест в случая се пада взрху 3-те метални крака на кеглата, а и те са от някакви обли болтове, а при електромагнитите силовите линиии на магнитното поле са много ограни4ени, на 10мм и ве4е силата клони кам 0.
Така че се окаъа че с тези 175нютона, сам на ръба. Но при пална мощност от 6вата имам вече 700 нютона и положението е по добро. Та ъатова ми е ъор да ги докарама теъи 24волта и при това с ваъможно най малко ток.
А ъа ъагубите си напално прав, оказа се 4е като пробвахме с един обикновен преобраъувател не само че ми иъсмука батерията ъа нула време ами имаше и доста сериоъно топлоотделяне. Така че проблема още стой, в четвъртак 6те опитам с MAX-a да видим как ще работи, 4е утре имам и иъпит по виша математика и сам малко зле с времето. Иначе частите ги порачван от университета, Кемнитц Германия, така 4е не е проблем да ги намерят, поне ъа сега вси4ко са ни доставяли.
Благодаря още веднаж ъа помоща , ще пиша след пробата в четвартак.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Дек 08, 2004 1:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами мога да ти пожелая касмет на изпита (поне аз на него разчитам по изпитите). А от 12-24В само не използваи ферити защото там ще я объркаш търси в гоогъла интегрални схеми без феритни външни елементи на висока честота както спомена Zdrav, защото иначе загубите от хистерезис с тези батерий ще ти се сторят не големи ами огромни Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
HCL
Гост

МнениеПуснато на: Нед Дек 12, 2004 2:24    Заглавие: Я кажете какво мислите? Отговорете с цитат

Казват че работи, от 12 на 24волта и на иззода дава 0.5А, но какав ток му трябва на входа? Ще пробвам пак ще видим.
http://forum.electronicwerkstatt.de/phpBB/downloadaa.php?datei=00068_1030636164_12-ZU-24V_0A5.jpg
Върнете се в началото
HCL
Гост

МнениеПуснато на: Нед Дек 12, 2004 2:27    Заглавие: Грешен линк Отговорете с цитат

Този вече работи Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети