Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

филтър на захранването
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
FASMAN
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 16:53    Заглавие: филтър на захранването Отговорете с цитат

Здравейте,
Направо на проблема купих си едно усилвателче за колата преди време, но понеже не исках да давам пари си взех ТЪНДЪР. Тогава се зблъсках с проблем. Оказа се, че яняма филтрация на захранването и като запаля колата бръмчи. Не е от генератора защото само от плейъра янямам проблем самото стъпало и без сигнали пак бръмчи и ме дразни а иначе свири чудесно. Та проблемат е някой дали може малко да ми помогне да си направя един ЛЦ филтър и да се приключи. Ако имате някаква литература за филтри ще съм много благодарен.
Защото обиколих магазините из Пловдив най големия филтър на захранфането се оказа за 10А ток а пук на мен ми трябват около 50А.

Благодаря предварително
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
daminad
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Somewhere in time

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм сигурен, но дали няма да стане филтър на колонката да се сложи? даже да е ЕрЦе... ЕлЦе се използва само при когато Ер трябва да е с много големи мощности...
Поправете ме ако съм в грешка!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

daminad, мъничко си в грешка. RC се използва когато R е достъчно по-малко от товарното съпротивление. За тонколони 4ома, дори и 8 да са, R ще трябва да е доста по-малко за да не се губи цялата мощност на усилвателя в него. А колкото е по-малко R толкова по-голямо трябва да е C за да нагласиш честотата. Освен това Q-фактора на филтъра в тоя случай отива на кино. Затова се прави LC. Филтър RC може да се прави примерно на маломощния сигнал при предусилвателя.

И накрая - т'ва няма много общо с въпроса на питащия, т.к. неговия проблем е свързан със смущения които се наслагват при маломощния сигнал и след това се усилват. Така че каквото и да се филтрира след крайното стъпало - няма да доведе до нищо добро.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
SlowDead
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Намотаи няколко намотки на един прост ферит и пробвай пак Smile
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Много не ми е ясно кога точно чуваш смущенията. Но ако ги има при изгасен двигател и изключени други консуматори, спасение с филтър няма-акумулаторът ти е най-добрият и стабилен източник за усилвател.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
FASMAN
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 10:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблемът при мен е, че като запаля колата се получават смущенията,
стъпалото няма филтър на захранването и от там е проблема а иначе е 4х85вата на 4ом реални така, че ви е ясно какъв е тока. При усилване на volume-то не се усилват смущенията просто е един постоянен брум от захранването на стъпалото което е вързано директно на акумулатора. Брумът зависи от оборотите на колата, колкото са по-високи толкова е по висока честотата на брума.

Последната промяна е направена от FASMAN на Пет Юни 15, 2007 13:08; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SlowDead
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 10:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре ще е да смениш високоволтовите кабели които отиват към свещите... ако пак не се оправи някъде другаде имаш отечка... и пробвай това което ти казах с ферита .. навии няколко намотки на един ферит.. ест с дебела жица и пак пробвай !
По принцип усилвателите започват да вият така когато има отечка в високоволтовите кабели ... това е даже + при някои у-тели защото алармират водача на мпс-то за създалия се проблем..
Впрочем каква е колата ?
Върнете се в началото
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 11:32    Заглавие: Отговорете с цитат

SlowDead написа:
Добре ще е да смениш високоволтовите кабели които отиват към свещите... ако пак не се оправи някъде другаде имаш отечка... и пробвай това което ти казах с ферита .. навии няколко намотки на един ферит.. ест с дебела жица и пак пробвай !
По принцип усилвателите започват да вият така когато има отечка в високоволтовите кабели ... това е даже + при някои у-тели защото алармират водача на мпс-то за създалия се проблем..
Впрочем каква е колата ?

КОлегата ме изпревари с въпроса,какво е автомобилчето.
Сега аз ти предлагам парво да си погледне6 захванващтите кабели,имам предвит всичко което води до усилвателя,след това ако колата ти е с делко да речем,прегледаи някаде каде има кондезаторче,ако има направо го смени с ново,жалти стотинки са!.
След това премести захранващия кабел на усилватела колкото се може по далеч от високоволтовите кабели по автомобила.
Не е лошо даже горещо ти препорачвам да сложи6 едно електролитно кондезаторче с колкото се може по голям капацитет,като има6 предвит полярноста на сварзване и напрежението му!!!!!
Мисла че за момента това требва да пробра6,аре успех и драсни после. Wink
Гост

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Не е лошо даже горещо ти препорачвам да сложи6 едно електролитно кондезаторче с колкото се може по голям капацитет
Rolling Eyes по- голям от капацитета на акумулатора Wink
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Чет Юни 14, 2007 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Цитат:
Не е лошо даже горещо ти препорачвам да сложи6 едно електролитно кондезаторче с колкото се може по голям капацитет
Rolling Eyes по- голям от капацитета на акумулатора Wink

Само ако преди кондензаторчето сложи и едно "Дроселче" Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети