| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SlowDead Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 04, 2007 11:41 Заглавие: Относно честотата на SMPS |
|
|
Направих си импулсно захранване което е с ферит закупен от комет точен модел R36 .... пуснал съм го на честота 60 KHz (SG3525 - CT=4n7 , RT=4k7 RD=100R) интересува ме по какъв начин да проверя примерно дали ще искара по-голяма мощност при 80 килохерца..
Правилно ли ще е ако направя следното ... закупих си тримерче 10Kohm и да го вържа последователна на RT към 2к9 резистор така че когато тримера е на късо минималната стойност на RT да е 2k9 .... тогава честотата сметнато по формулата ще е 104KHz а ако тримера е на другото крайно положение (12k9) то ест 23KHz ..
Транзисторите са 8 броя IRFZ44N (по 4 броя на рамо) има ли опасност при промяната на тази честота в някои диапазон транзисторите да дефектират или да не се притеснявам .... и другия ми въпрос ... ако няма такава опасност какъв товар да сложа на изхода на импулсното (примерно лампи но колко броя) така че да разбера кога импулсното вади най-голяма мощност. Нека колегите които се занимават с това да кажат как я мерят...
Чувал съм за реотани но незнам точно какви да взема...
Благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 05, 2007 11:47 Заглавие: |
|
|
Гледаш на осцилоскоп формата на тока на транзситорите, който е ток през трансформатора и изходния дросел. Трябва да е линейно изменящ се ако няма насищане. Гледаш пак на осц. фронтовете по напрежение на трансформатора - ако има заглаждания значи ферита не издържа на честотата. Мериш температура на трансформатора и дросела. Мериш температура на транзисторите и диодите - при по-висока честота загубите от превключване нарастват, а те обикновено са по-голямата съставка.
За товара - импровизирай с мощни (примерно 10Вт циментови) резистори, потопени в кофа с вода.
Успех  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 05, 2007 12:49 Заглавие: |
|
|
tropper написа:
| Цитат: | | Гледаш на осцилоскоп формата на тока на транзситорите, който е ток през трансформатора и изходния дросел. Трябва да е линейно изменящ се ако няма насищане |
а SlowDead :
| Цитат: | точен модел R36 ....
Транзисторите са 8 броя IRFZ44N (по 4 броя на рамо) |
Ако е тороид 36/23/20 KASHKE разчитай на успех - отлични са всичките им ферити . IRFZ44N 4 броя на рамо ( става въпрос за PUSH-PULL ? ) са много за този тороид , но това не пречи ! Можеш теоретично да изкараш поне 500-600W , но зависи ...
Обаче как да се измери тока , пък и дали изобщо ще е линеен ( ако нямаш дросели в изхода , както се прави стандартно при почти всички CarAudio ) - аз не вярвам .
Иначе плавното намаляване на честотата , както и да е "навит" трафа води до момент на насищане и последваща подмяна на MOSFET-s Освен това загряването на материала на ферита води до намаляване на Bsat , т.е. студен не се насища и всичко е 6 , обаче като загрее - дим и светлина от неестественни за това места .
За насищането може наистина да се съди по формата на напрежението върху транзисторите (съответно трафа) , но по-добре разчитай на сметките от колкото да "видиш кога се е наситил".
Ако става въпрос за 12V , 60kHz e чудесна честота , не ти трябва по-голяма , а ако трафа е сметнат за 60 , мощността няма да се вдигне при по-голяма , тъкмо обратното по ред причини . Първичната намотка е сигурно 4 до 6 навивки ?
Има стари жични резистори по 150 W , няколко такива с подходящо съпротивление ... и с вентилатор ....също е вариант . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 09, 2007 19:41 Заглавие: |
|
|
R34/20.5/12.5L K4000 AL 5050 f 20-400kHz Ae 82.5mm2 Kaschke
Първична 2х4 навивки...
малко съм се объркал в първия си пост като съм написал Р36  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 12:40 Заглавие: |
|
|
Материал К2004 е по-добър температурно и по Bmax .
Позволих си да направя едни бързи сметки за Umax=14V w=4 Duty=0.9 :
f=60kHz - Bmah=0.63T - определено ще се насити
f=80kHz - Bmah=0.47T - С материал К2004 евентуално ще стане ...
f=100kHz - Bmah=0.38 - С материал К2004 - супер !!! , с материал К4000 евентуално ще стане ...
За твоя ферит - честота 100kHz или малко повече (120) и внимавай със загряването , защото стават изненади . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 20:45 Заглавие: |
|
|
| milmar написа: | | ... f=100kHz - Bmah=0.38 - С материал К2004 - супер !!! , с материал К4000 евентуално ще стане ..... |
K2004 е за <100кХц При тази честота вече загубите стават големи и се забелязва "завалване" на фронтовете на импулсите. Ако ще е за такава честота - К2006. К4000 не съм пробвал и не мога да кажа. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 21:31 Заглавие: |
|
|
Ясно ...
А когато схемата е Push-Pull Rt=4k7 Ct=4n7 тогава честотата по формулата е 60 килохерца но нали при пуш пул се удвоява ... то ест в момента миработи на 120 килохерца ... или бъркам..
И ако бъркам ще ми кажете ли стоиностите на Rt и Ct които трябва да използвам (RD ми е 100R)
И друго ме вълнува... вярно ли е твърдението че колкото по-малко първични намотки се намотаят на един ферит ... в смисал минималното което издържа толкова мощността е по-голяма... или и това е грешка .. примерно моя ферит сега е навит 4х4 първични ... възможно ли е при 5х5 да искара по-голяма мощност... защото в един друг форум пишеше модела на моя ферит и отдолу 5х5 навивки на 12-те волта при осцилаторна 60 кХз и малко над 500 вата... но аз все пак го направих моя 4х4 първични ... това грешка ли е  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 21:46 Заглавие: |
|
|
Rт установява зарядния ток на огледалото. Напрежението е около 3.8В опитно установено. Т.е. токът става Ic = 3,8/4,7k = 0,8мА.
Ct прави ГЛИН от горния ток. Хистерезиса на напрежението е 1-3В, т.е. 2 волта разлика. Ic = C . dUc/dt; Ton = Ct . 2 / Ic; => t = 4,7n . 2 / 0,8m = 11.75us; Toff ~= Ct.Rd = 4,7n . 100 = 470ns. => T = Ton + Toff = 12.2us; f = 1/T = 80kHz.
При двутактната работа периодът се удвоява, честотата се дели и при теб става да е 30-40кХц. Това е така, защото един период на ГЛИН-а съответства на един такт - т.е. на единия ключ. За пълен период на силовата схема се приема сумата от двата такта/полупериода/.
С горните формули трябва и сам да се оправиш да си сметнеш за каквото ти трябва.
Успех
П.С. За навивките -> при прав трансформаторен преобразувател колкото по-малко навивки - толкова по-голям шанс да наситиш трансформатора. Пробвай и с 5 навивки - колко му е. _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 9:45 Заглавие: |
|
|
Благодаря за поправката колега :
tropper
| Цитат: | | K2004 е за <100кХц При тази честота вече загубите стават големи |
Прав си макар че К2004 100кХз си ги "носи" без проблем и ще се държи по добре от К4000 . Е в К2006 е истината , но пък тороиди от този вид изпълнени с К2006 не съм виждал на нашия пазар .
| Цитат: | | И друго ме вълнува... вярно ли е твърдението че колкото по-малко първични намотки се намотаят на един ферит ... в смисал минималното което издържа толкова мощността е по-голяма |
Определено е така : то като навиеш по-малко первична - ще навиеш и по-малко вторична , а от там по-малко загуби в намотките ...по-лесно ще събереш "жицата" , ще си позволиш да сложиш по-дебела - още по-малко загуби . Има си и граници - ако започне насищане - губиш всичко спечелено . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2007 9:44 Заглавие: |
|
|
Е добре ... честотата не се ли изчислява по тази формула която е в дейташиита на SG3525:
качвам снимчица от дейташиита
И в крайна сметка за моя ферит "R34/20.5/12.5L K4000 AL 5050 f 20-400kHz Ae 82.5mm2 Kaschke " с материал к4000 коя честота е най-добра..... 100кхз ли ...
Комет предлагат ферити R40/24/16 L K2006 AL 3400 f 25-300kHz Ae 124.7mm2 .... така че и със к2006 има .. цената им е 1.0592 EUR за ферит... не ми се вижда много ако това което твърдите че в тях е истината е вярно (а аз не се и самнявам)
Все пак не смятам да си поръчвам такива ферити а тези да ги изхвърлям .. искам да ги използвам и тези затова коя честота ще е най-добре за материал к4000 ?  |
|
|
 |
|